“Korku ve çaresizlik hissetmek normal”

Yaşanan depremden birçok kişinin psikolojisi etkilendi. Psikiyatri Uzmanı Dr. Ahsen Büyükavşar, tedirginliklerin uzunca bir süre daha devam edebileceğine dikkati çekerek, stres bozukluğu uyarısı yaptı.

“Korku ve çaresizlik hissetmek normal”
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dr. Ahsen Büyükavşar, “Aşırı gerginlik belirtileriniz olabilir. Uykusuzluk, sinirlilik, çabuk öfkelenme, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Geleceğinizin kalmadığı duygusuna kapılabilirsiniz. Yakınlarınızın vefat etmesi ile ilgili olarak kendinizi suçlu hissedebilirsiniz. Deprem akut dönemde korku, endişe oluşturur. Uzun dönemde ise travma sonrası stres bozukluğu oluşumuna neden olabilir. Ancak bu yakınmalar azalmıyorsa, hayatınızı güçleştiriyorsa, bölgedeki size yardımcı olmaya hazır ruh sağlığı uzmanlarına ya da ruh sağlığı uzmanı bulunan merkezlere başvurmalısınız” dedi.

Özellikle çocukların daha fazla korku ve çaresizlik hissedebileceğini belirten Dr. Ahsen Büyükavşar, “Çocuklarınızın en temel ihtiyacı kendilerinin ve sizin güvende olduğunu hissetmektir. Çocuklarınızı yanınızdan uzaklaştırmayın, beslenme, barınma, ilgi ihtiyacını doğrudan siz karşılayın. Çocuklarınıza yardımcı olabilmenizin ilk şartı sizin elinizden geldiği kadar sakin, güven verici, tutarlı bir tavır içinde olmanızdır. Yaşadıklarının son derece doğal olduğunu, bir hastalık olmadığını anlatın” ifadelerini kullandı.

İHA

Bakmadan Geçme