Korkutan görüntüler: Denizin dibinde müsilaj alarmı!
Büyükçekmece Kumburgaz'da 1,5 metre derinlikteki deniz salyasını su altı kamerasıyla kaydeden Cafer Cantürk, Marmara Denizi'nde korkutucu bir manzarayla karşılaştı. Peki, müsilajın bu kadar erken ve yoğun şekilde ortaya çıkması ne anlama geliyor? Bu çevre felaketi, deniz ekosistemine ne gibi zararlar veriyor? Bakanlık, Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehdidine karşı nasıl bir önlem almalı? İşte detaylar...
Büyükçekmece'nin Kumburgaz sahilinde 1 Ocak 2025 tarihinde yaşanan korkutucu bir olay, deniz altındaki müsilaj görüntüleriyle yeniden gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı uyarıların ardından, denizin dibindeki müsilaj sorunu bir kez daha gözler önüne serildi. Kumburgaz'da hobi amacıyla zıpkınla dalış yapan Cafer Cantürk, deniz altında kaydettiği görüntülerle müsilajın boyutlarını gözler önüne serdi. Cantürk, 1 buçuk metre derinlikte karşılaştığı yoğun müsilaj tabakasını su altı kamerasıyla kaydederek, önceki yıllarda Marmara Denizi'nde yaşanan kirlilik manzaralarını hatırlattı.
“YÜKSEK MİKTARDA MÜSİLAJ OLDUĞUNU FARK ETTİM”
Vatandaş Cafer Cantürk, 1 Ocak sabahı Kumburgaz'a gelerek dalış yaptı. Dalgıç, denize girmesinin ardından yer yer yoğunlaşan müsilaj tabakasını fark etti. İlk başta yosun olarak algıladığı bu madde, ilerledikçe müsilajın ne kadar yaygınlaştığını fark etmesine yol açtı. Cantürk, yaptığı açıklamada, “1 Ocak sabahı buraya geldim avlanmak için. Denize ilk girdiğimde yerde bir tabaka fark ettim bunu ilk başta yosun tabakası gibi algıladım ama daha sonra ilerledikçe suyun içinde olayın çok farklı boyutlarda olduğunu düşünmeye başladım. Çok iç açıcı bir manzara ile karşılaşmadım açıkçası. Yüksek miktarda müsilaj olduğunu fark ettim. Bu manzara ile daha önce karşılaşmamıştım. Bu mevsimlerde de bu kadar çok müsilaj olmadığını da söylemişlerdi daha önce dalanlar. Müsilaj dışında derinlerde çok bir kirlilik yoktu ama bu kirliliğe bağlı olarak ortaya çıkan bir şey. Atık suların denizden derine verilmesi vesaire söz konusuyla ortaya çıkıyor. Bunları uzmanlar zaten yıllardır dile getiriyor. Çok üzüldüm gerçekten. Yüzeyde herhangi bir şey yok ama bu daha önceki senelerde karşılaştığımız manzaraya benziyor. Bu denizin dibinde oluşuyor zaten denizin dibinde öldükten sonra yüzeye çıkan ölüsünü görüyoruz deniz yüzeyinde” şeklinde duygularını ifade etti.