‘Köy enstitüleri hala etkisini sürdürüyor’
TV9'da Gündem Özel programı sunucusu Özay Yılmaz'ın konuğu Hasan Ali Yücel'in torunu, Can Yücel'in kızı Güzel...
TV9’da Gündem Özel programı sunucusu Özay Yılmaz’ın konuğu Hasan Ali Yücel’in torunu, Can Yücel’in kızı Güzel Yücel oldu.
Dedesi eski Milli Eğitim Bakanı, Köy Enstitüleri kurucusu Hasan Ali Yücel’i hiç görmediğinden bahseden Güzel Yücel açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
Dedem Hasan Ali Yücel, ben bir yaşındayken vefat etmişti. Babam Can Yücel ise sevdiklerinden birisi öldüğünde veya doğduğunda şiir yazardı. Dedem öldüğünde Londra’daymışız. Beni hiç görememiş, fakat bir mektup yazmış. Bu mektup, ikimizin ilişkisinin bir yansıması. Dedemle ilgili somut olan şey, o mektup.
‘‘HALA ETKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR’’
Köy enstitülerinden öneminden bahseden Yücel, ‘‘Köy enstitüleri, Türkiye’ye alt yapısına uygun büyük bir reform olarak kapatılmasına rağmen hala etkisini sürdürüyor. Dedemin işi sadece mecliste değil, evde de devam ediyormuş. Bizde müzik çok önemliymiş. Ailede iki müzisyen de varmış. Dedemin sesi çok güzelmiş. Perşembe günleri konuyla ilgili önemli şahsiyetler misafirleri olurmuş. Babam Can Yücel ise daha çocukken dedemin garip bulsa da başparmağına şiir yazmış. Milli Eğitim Bakanı olan dedemin evine hep öğretmenler geliyormuş; Melih Cevdet Anday, Sabahattin Eyüboğlu gibi. İstifa ettirildikten sonra uzun bir süre gazetede yazıyormuş, iş bankası yayınlarını kurmuş. Çok çalışmış, Türkiye’de çalışmak kadar çalıştırmak da büyük meziyet diyormuş bu yüzden. Ayrıca çocuk şiirleri de yazmış. İlkokulda öğretmenimiz onları okuturdu, biz de kızarıp bozarırmışız. Dedem 40 kitap yazmış birisi. Her daldan bilgisi olan çok yönlü biriydi’’ dedi.
‘‘EN BÜYÜK BAŞARI’’
Yücel ifadelerinde şunları kullandı:
Babam Can Yücel ise evde hep şiir yazar, okur ve çeviriler yapılırdı. Çeviri şiirlerini ise kelime kelime çevirmez adeta Türkçeyle yeniden anlatırdı. William Shakespeare da çevirdi. Shakespeare aristokratın şairi değil alt tabakanın şairiydi. Babamın çevirisini yaptığı ‘Bahar Noktası’ çok oynandı. Babam vefat etikten sonra Datça’da ‘Bahar Noktası’nı seyretmeye gittim. Köyde yaşayan insanlar da geldi anladı ve güldü. O insanı güldürebiliyorsan bu en büyük başarı. Çok titiz çalışırdı. Babam ‘saf şair olmamalısın, her şeye dokunmalısın’ diyordu. Bu özelliği de dedemden geliyor.
‘KANIM BİLE MUHALİF’
Can Yücel’in İzmir’i çok sevdiğini söyleyen Güzel Yücel, İzmirlinin de babasını sevdiğinden söz etti. Yücel, ‘‘Vefatından önce 9 Eylül Hastanesi’nde tedavi görüyordu. İzmirliler babamı çok seviyorlardı ve çok da baktılar, babamın başında adeta nöbet tuttular. Çünkü kan grubu 0’dı. Hatta bunu şöyle bir esprili dille anlatırdı: kanım bile muhalif. Babam vefat ettiğinde yanındaydım. Orada bekleyenlerden biri gelip bana sarıldı ve teselli etti. ‘Böyle bir adamla kırk yıl yaşadığın için kendini şanslı saymalısın’ dedi. Çok doğruydu, dolu dolu zamanlarım geçti babamla. Akşamları evde çalışırdı, gece ise koynuna bizi alır yatırırdı’’ şeklinde konuştu.
Aysun Güler