• Haberler
  • Gündem
  • Köy Kanunu'nda tarihi değişiklik: İmar hakkı aktarımı yasalaştı!

Köy Kanunu'nda tarihi değişiklik: İmar hakkı aktarımı yasalaştı!

Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Yeni düzenlemeyle, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerindeki bina yapmayan ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine verilen süre, 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı. Ayrıca, Gecekondu Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yıkım kararlarının hangi makamlar tarafından alınacağı ve yıkım işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceği düzenlendi. Bu değişiklik, idari işleme karşı yargı yoluna başvuru imkanı da tanıyor.

İMAR HAKKI AKTARIMI 

Yasa ile birlikte, "imar hakkı aktarımı" kavramı da tanımlandı. Bu işlem, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı bulunan ve özel mülkiyete konu yapılaşma hakkı verilemeyen alanlarda, emsale esas inşaat hakkının başka parsel veya parsellere aktarılmasını kapsıyor. Bu düzenleme, kamu hizmet alanlarının mali yük getirmeden karşılanmasını, mülkiyet kısıtlamalarının kaldırılmasını ve kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesini hedefliyor.

ARTIŞ PAYI

Ayrıca, taşınmaz maliklerinin talebi üzerine yapılan fonksiyon değişikliği ve imar planı değişiklikleri sonucunda değer artışı yaşanan parsellerin artan değerinin yüzde 90'ı değer artış payı olarak alınacak. Değer artış payı peşin veya taksitle ödenebilecek, peşin ödeme halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacak. 

YENİ DÜZENLEMELER GETİRİLDİ 

Yapı Denetimi Kanunu'nda da önemli değişiklikler yapıldı. Güneş ve rüzgar enerjisi santralleri, yapı denetimi kapsamı dışına çıkarıldı. Ayrıca, inşaat alanı 500 metrekareye kadar olan yapılarda, yapı sahiplerinin, yapı denetim hizmeti alacakları firmayı belirlemelerine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Bu değişikliklerle birlikte, yapı denetim hizmet sözleşmelerinin elektronik ortamda daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılması sağlanacak.