• Haberler
  • Gündem
  • ‘Kreş fiyatları dar gelirliler için dayanılmaz seviyeye çıktı’

‘Kreş fiyatları dar gelirliler için dayanılmaz seviyeye çıktı’

yenikiraz.com’dan Göksu Tekin’in haberine göre, Cumhuriyet Kadınları Derneği Konak Şube Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Göktoğan Cumhuriyet...

yenikiraz.com’dan Göksu Tekin’in haberine göre, Cumhuriyet Kadınları Derneği Konak Şube Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Göktoğan Cumhuriyet Kadınları Derneği’nde artan kreş ücretlerinin kadına ve çocuğa olan etkisine dikkat çekti. Göktoğan, çocuk bakımının en üst seviyeye çıkarılması ve kadınların çalışma hayatına kazandırılması konusunda açıklamalarda bulundu.

“ANNELER İKİ DEFA YANIYOR!”

Göktoğan, Türkiye ekonomisinin yangın yerine döndüğüne dikkat çekerek, “Deprem gibi, su baskını gibi toplumda ciddi kayıplar yaratacak bir afet halini almıştır! Ekonomimiz yanıyor, toplum da yanıyor! Ve her afette, her felakette olduğu gibi kadınlar, anneler iki defa yanıyor! Çok daha fazla kadınımızı üretim ve istihdama katmamız gerekirken, çalışan kadınlarımızın işlerini kaybetme tehlikesiyle yüz yüze gelmiş bulunuyoruz” dedi.

Göktoğan, “Çalışan kadını ve aileleri tehdit eden kreş sorunundan söz ediyoruz. Dayanılmaz hayat pahalılığı kreş fiyatlarını dar gelirli büyük kesimler için ulaşılamaz seviyeye çıkarmıştır. Özel kreş fiyatları asgari ücretle yarışmaktadır. Kreşler gelir artışının üzerinde zamlanmıştır. Türkiye’de işçilerin yüzde 50’den fazlası asgari ücretle çalışmaktadır. Maalesef emekçi sınıf üzerindeki sömürü bu boyutlara ulaşmıştır. İki asgari ücretin girdiği bir hanede tek çocuğun dahi kreşe verilmesi artık imkânsızdır. Bazı belediyelerde bulunan kreşlerin de kontenjanları çok sınırlıdır. Bakacak aile büyüğü de yoksa kadın için tek çare işini bırakmaktır. Şundan eminiz; bu kreş zamlarıyla birlikte, küçük çocukları olan dar gelirli hanelerde şu anda annenin işi bırakması üzerine hesaplar yapılmaktadır. Kadının çalışma hakkının gaspıdır bu! Ülkeye de yazıktır! Biz kadın çalışan sayımızı hızla arttırmak zorundayız. Kadın istihdamında çoğu ülkenin gerisindeyiz; OECD ülkeleri içinde de en alt sıradayız. Kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından bile azdır. ‘Ev işleriyle meşgul’ kadın nüfusumuz 11 milyon. Kadın için daha konforlu sayılan kamu sektöründe dahi çalışanların ancak dörtte biri kadındır” dedi.

Haber

“PİYASA SİSTEMİ NEDEN OLUYOR”

Göktoğan, “Büyük ekonomik açmazımız içinde, sosyal bir yara olmaya doğru ilerleyen kreş sorununa piyasa sistemi neden olmaktadır. Serbest piyasa ekonomisi en büyük darbeyi kadına indirir. Atatürk’ten sonra gelen iktidarların devletin ekonomideki gücünü tasfiye etmesi ve ülkemizi emperyalist kapitalizmin piyasa ekonomisine teslim etmesiyle emekçi kesimler üzerindeki sömürü artmış, kadın da iyice ezilmiştir. ‘Devlet ne kadar itilirse kadın o kadar ezilir’ gerçeği yine hükmünü sürdürmüştür” dedi.

Kadınların çalışma hayatını tehdit eden kreş sorununda çözümün adresinin devlet olduğunu belirten Göktoğan, çocuk doğurmak ve büyütmenin milleti, toplumu, geleceği üretme olduğunu iletti. Göktoğan, Kadına has bu vasfın kadının çalışma hayatına katılmasını engellemesi ancak devletin kararlı müdahalesiyle mümkündür. Derneğimizin düzenlediği ‘Üretim ve  İstihdamda Kadın zirvelerinden çıkan sonuçların başında, kadınlarımızın yaşadıkları her zorluğa rağmen çalışma hayatında kalmak istedikleri geliyor. Bunun için devletten, başta kreş olmak üzere güçlü destek bekliyorlar” dedi.

“UCUZ KREŞ VE ÇOCUK BAKIMEVLERİ AÇILMALI”

Göktoğan, “Devlet görevini yapmadığı için ülkemizde kreşlerin büyük bölümü özeldir. Devletimiz yıllardır yok saydığı bu sorumluluğunu artık yerine getirmeli, yurdun her köşesinde nitelikli, güvenilir, ucuz kreş ve çocuk bakımevleri açmalıdır. Devletin kreş ve çocuk bakımevlerinde yarının güçlü Türkiye’sinin yurttaşlarını yetiştirme hedefiyle bilimsel çocuk gelişim programları uygulanmalı, çocuk bakımı en kaliteli düzeyde verilmelidir. İşi gereği geç saatlere kadar çalışan anneler için kreş saatleri esnek tutulmalıdır” dedi.

“DERHAL ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI”

Göktoğan, “Kadınları ve aileleri kıskacına alan fahiş fiyatlı kreş sorunu şu anda ve derhal çözüme kavuşturulmak zorundadır. Yukarıda önerdiğimiz çözümler bir süreç gerektirmektedir, oysa durum çok acildir. Hükümet çalışan ailelere, son zamları karşılayacak düzeyde kreş desteği vereceğini açıklamalı ve aileleri, özellikle de işinden ayrılma kaygısı içindeki çalışan anneleri rahatlatmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme