Küçük Menderes için güç birliği

İzmir Büyükşehir Başkanı Cemil Tugay, Selçuk Belediyesi Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ile Tire Belediyesi Başkanı Hayati Okuroğlu ÇEKÜL Vakfı ile biraraya geldi. İzmir ve ilçelerinde kültürel mirasın korunması, sürdürülebilir kalkınma hedefleri için iş birlikleri görüşüldü

Genel Sekreter Ilgın Sözen başkanlığındaki ÇEKÜL Vakfı heyeti İzmir Büyük Şehir Belediyesi ile Küçük Menderes Bölgesi'ndeki Selçuk ve Tire belediye başkanlarını ziyaret etti. ÇEKÜL Vakfı ile belediyeler arasındaki iş birliklerini artırma, kültürel mirasını koruma, sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etme, su havzasının, kırsal mirasın ve geleneksel üretimin korunması gibi konular ele alındı.

BAŞKAN TUGAY’DAN TAM DESTEK

ÇEKÜL Heyeti’nin ilk durağı İzmir Büyükşehir Belediyesi oldu. Başkan Cemil Tugayla yapılan toplantıda, Küpuçuran Kulesi'nin restorasyonun tamamlanması için gereken destekler değerlendirilirken, UNESCO geçici listesindeki Birgi toplantının önemli gündem maddesi oldu. ÇEKÜL heyeti, Birgi'nin UNESCO geçici listesindeki sürecindeki duraklamayı kaldırmak için Alan Yönetim Ofisi’nin kurulmasına yönelik çalışmaların hız kazanması ve ilçelerde KUDEB birimlerinin sayısının artırılmasının zorunluluğunu vurguladı. Toplantıda Tire Lütfi Paşa Hanı’nın restorasyonuna destek talep edilirken, İBB Başkanı Cemil Tugay tüm bu projelere Büyükşehir Belediyesi’nin destek vereceğini ifade etti.

SELÇUK’TA İLK ADIM ATILDI

Heyetin ikinci ziyaret yeri Selçuk Belediyesi’nde Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel ile yapılan görüşmenin önemli gündem maddelerinden biri İsa Bey Hamamı'nın projelendirilip restore edilmesi ve Artemis Tapınağı’ndan başlayarak tarihi mekanları kapsayan yürüyüş rotası oluşturulması oldu. Küçük Menderes Nehri'ne akan kanalizasyonların önlenmesi için arıtma tesislerinin kurulmasının önemine dikkat çekildi. ÇEKÜL Vakfı öncülüğünde kurulması planlanan Küçük Menderes Belediyeler Birliği’nin kurulması da toplantının önemli başlıkları arasında yer aldı. Bu haberi olumlu karşılayan Filiz Ceritoğlu, birliğin kurulmasıyla bölgenin kalkınması, doğal ve kültürel mirasın korunması çalışmalarının ivme kazanacağını, Selçuk Belediyesi olarak gerekli tüm desteği vereceklerini söyledi. Selçuk’ta Efes Tarlası Yaşam Köyü projesi kapsamında hayata geçirilen Efes Tarlası Tohum Merkezi, Toprak Okulu Binası, Toprak Kafe, Toprak Kütüphanesi, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi ziyaret edildi.

TİRE’DE KUDEB KURULUYOR

Tire Belediyesi, ÇEKÜL heyetinin son ziyaret durağı oldu. Tire Belediyesi Başkanı Hayati Okuroğlu ile yapılan toplantıda tam 12 konu başlığı masaya yatırılırken, Çekül Vakfı yöneticilerinin önerileri ile Küçük Menderes Belediyeler Birliği'nin havza kentleriyle ortak sorunlar ve çözüm önerileri üzerine geniş kapsamlı bir kuruluş çalıştayı yapılması, birlik tüzüğünün bu tespitler ve bilimsel veriler ışığında şekillenmesinin önemine dikkat çekildi. ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ilgın Sözen, vakfın daimî çalışma alanlarından biri olan Küçük Menderes Havzasının bütünüyle bir miras değeri olduğunu vurgulayarak kamu-yerel-sivil-özel tüm kesimlerin bu sürece katkı koymasını beklediklerini söyledi.

Toplantıda ayrıca Organize Sanayi Bölgesi’nde et-süt ve çiçek ihracatının artırılması üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Görüşmede sokak hayvanları için bölgesel barınaklar oluşturulması ve yangında zarar gören tescilli yapıların restorasyonu gibi önemli projelerde iş birliği yapılması üzerinde durulurken Başkan Okuroğlu, KUDEB'in kuruluşu için gerekli çalışmalara başladıklarını ifade etti
Bu toplantılar sonucunda, İzmir ve çevre ilçelerinin kültürel mirasını koruma ve bölgesel kalkınmayı destekleme adına somut adımlar atıldı. ÇEKÜL Vakfı, bu iş birlikleri ile bölgenin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlıyor.

Bakmadan Geçme