Küçülen Alman ekonomisinde resesyon tehlikesi

Almanya ekonomik düşünce kuruluşu Ekonomik Araştırma Enstitüsü, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle ülkenin 2024 ve gelecek yıl için büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Alman ekonomisi üçüncü çeyrekte küçülürse, teknik resesyona girmiş olacak

Alman sanayi kuruluşlarının arka arkaya şalter indirmesi, küçülmeye gitmesi yaşanan iflaslar, Alman ekonomisinde tehlike çanlarının çalmasına yol açtı. Uzmanlar ülke ekonomisinde küçülmeyle birlikte resesyon tehlikesinden söz ediyor. 

Küçülen Alman ekonomisinde resesyon tehlikesi

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü Makroekonomi Bölüm Başkanı Prof. Alexander Kriwoluzky resesyon riski hakkında yaptığı değerlendirmede, “Almanya’da ekonomi alanında önce gelen think thank’lerinden biri olarak biz biraz daha iyimser bakıyoruz fakat büyümenin gerçekleşmemesini bekliyoruz.” dedi.

Yüksek ihtimalle yüzde 0’lık bir büyüme verisi gerçekleşip Almanya’da bir resesyon olmayacağını söyleyen Kriwoluzky, ancak yine de ufak da olsa gelecek iki çeyrekte bir resesyon riskiyle karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Almanya'daki nüfus daha hızlı yaşlanıyor ve ülkede daha az insan çalışıyor. Bu durumun şu anda üretim ve hizmet sektörleri üzerindeki etkisine değinen Kriwoluzky, Almanya’da yaşlanan nüfusun çok büyük problem olduğunu ve bu problemle başa çıkabilmek için birkaç farklı çözümün bulunduğunu söyledi. Kriwoluzky çözüm yollarını şöyle sıraladı: “Bunlardan bir tanesi Almanya’da insanların daha uzun çalışması ve emeklilerin tekrar istihdam piyasasına dönmesidir. Özellikle kadınların tekrar istihdam piyasasına dönebilmeleri için biraz daha çocuk bakım hizmetine ihtiyaçları var. Üçüncü olarak ise bu sorun göçle çözülebilir.

Şu anda Almanya hükümeti özellikle ilk çözümle alakalı olarak bir adım atmadı. Hala çalışanlar erken emekli oluyor ve kadınların iş gücüne dönebilmesi için hükümet henüz bir çalışma da yapmadı. Göçmenlerim istihdam piyasasındaki konumu da büyük bir tartışma konusu. Kısaca özetlemek gerekirse, Alman hükümeti hızlı yaşlanmayı ve istihdam sorununu çözmek için bir adım atmıyor.”

“YABANCI YATIRIMA BÜROKRATİK ENGEL”

IW Enstitüsü'nün hazırladığı rapora göre, Almanya'daki doğrudan yabancı yatırım 2023'te son 10 yılın en düşük seviyesine düştü. Doğrudan yabancı yatırımdaki düşüş ve şirketlerin operasyonlarını yurt dışına taşımaları hakkında fikirlerini dile getiren Kriwoluzky, şirketlerin operasyonlarını Almanya dışına çekmesine ilişkin çok önemli sebepleri olduğunu söyledi. “Birincisi kamu altyapısı geriliyor. Köprüler çöküyor ve bir treni kullanırken o tren iki saat gecikme yapmıyorsa çok şanslısınız.” diyen Kriwoluzky, ikinci olarak bürokratik nedenleri gösterdi. Almanya’da bir şirket kuruyorsanız veya bir şirkette çalışıyorsanız çok fazla bürokratik engel olduğunu belirten Kriwoluzky, dijitalleşmenin Alman bürokrasisinin çok sevdiği bir kelime olmadığını ve dijitalleşmenin diğer ülkelerle rekabette çok büyük bir engel teşkil ettiğini söyledi.

Kriwoluzky doğrudan yabancı yatırımın düşmesine neden olarak gösterdiği bir diğer faktör için ise, “İnsan sermayesi yani işgücünde bir zayıflama var. Hali hazırda çalışan insanların daha iyi bir eğitim sistemine ihtiyaçları var. Bu olmadığı taktirde daha fazla doğrudan yatırım Almanya’ya gelmektense diğer ülkelere yönelecektir.” ifadelerini kullandı.


 

Bakmadan Geçme