Kültür ve Turizm Bakanlığı, Düzce Köy Medresesi’nde sınıfta kaldı
İçinde barındırdığı çok sayıda tarih ve kültür unsuru ile Seferihisar İlçesi, kıymetli bir turizm ve kültür...
İçinde barındırdığı çok sayıda tarih ve kültür unsuru ile Seferihisar İlçesi, kıymetli bir turizm ve kültür merkezi.
Düzce Köyü ya de eski Adıyla Hereke’nin tarihi, Herakleia Antik Kentine kadar dayanıyor. Altında bir antik kent yatıyor olabileceği düşünülen köyün kazı ve araştırmalarının gerçekleşmeme sebebi ortada. Köy halkının muhtemel antik kentin bulunduğu kazı alanını mezarlık olarak kullanmak konusundaki ısrarları iki yıl önce Cafer Öz Tarafından dile getirilmişti. Ancak Düzce Köyü’nde yerin üstündeki tarih te perişan halde. Köy merkezinde bulunan ve Evren Oğulları’ndan Kasım Çelebi tarafından inşa ettirilen Kasım Çelebi Camii nispeten muhafaza edilebilmiş ve aktif durumda olsa da, aynı avluyu paylaştığı medrese metruk halde ilgi bekliyor. Avlunun güneyinde yer alan cami ile bağlantısı olmayan medresenin bir bölünü zaten yıkılmış durumda, ayakta kalan az sayıda odadan birinin içine gelişi güzel atılmış uyarı tabelası ise beklenen muhtemel geleceğin ciddiyetini sergiliyor.
Dikkat! Tarihi yapıya yaklaşmayın! Yıkılma tehlikesi var!
Osmanlı Dönemi Tarihi Eserlerinden Olan ve 1498 yılında inşa edilen Kasım Çelebi Medresesinin Restorasyonunun planlandığı yönünde yayınlanan haberlerin üzerinden 2 sene geçti.
Düzce Köyü Muhtarı Sinan Gülgönül , restorasyon çalışmalarının başlaması için gerekli olan alt yapı çalışmalarının tamamlandığı, Kasım Çelebi Medresesi restorasyonunun ihaleyi beklediği yönünde bilgi paylaşımında bulundu.
Adımlar atılıyor olsa da iki yılı aşan sürede onarım ve bakımına başlanamayan 525 yaşındaki tarihi binanın bu uzun bekleyişe ne kadar daha direneceği merak konusu.
Afranur Şimşek