Kültürpark'taki palmiyeler neden sarardı?

İzmir'in sembolik güzelliklerinden biri olan Kültürpark'taki palmiyelerin sararması kamuoyunun gündemi oldu.

İzmir'in gözde noktalarından Kültürpark, kentin nefes alma noktası olarak biliniyor. Ancak son zamanlarda parkta yer alan palmiyelerden bazılarının sararması, kentin estetiğine zarar veriyor.

Yeşilliği ve maviliği ile tanınan İzmir'e yakışmayan bu durum, vatandaşlar arasında merak uyandırırken, palmiyelerin neden sarardığı henüz bilinmiyor.

İHALEYE TEKLİF VEREN YOK!

Palmiyelerin korunması için belediyenin çeşitli ihaleler açtığı ancak ihaleye katılımın olmadığı biliniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kırmızı palmiye böceğini tespit etmek için kullanılan sismik sensör sisteminin kurulumu için 5 Ağustos 2024 tarihinde açtığı ihale, kimsenin teklif vermemesi nedeniyle iptal edildi.

İptal edilen ihalenin ardından çalışmalarını düzenleyen büyükşehir belediyesi ise zaman kaybetmeden 2. kez ihaleye çıktı.

24 Ekimde gerçekleşecek ihaleye göre;

Alınan 750 adet sismik sensör, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği yerelere montajlanarak kullanıma hazır hale getirilecek. Kalan 250 adet ve veri toplama istasyonu ise Kültürpark'taki İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağaçlandırma Şube Müdürlüğü'ne teslim edilecek.

Kültürpark'taki palmiyeler neden sarardı?

PALMİYELER NEDEN SARARIR?

Palmiyelerin sararmasının birkaç nedeni olabilir. Bazılarının doğrudan semptomlarından ayrılırken, diğerlerinin bakım eksikliğinden doğar.

Palmiyelerin sararma nedenleri arasında şu şekilde:

  • Su Stresi: Yetersiz sulama veya aşırı sulama, palmiyelerin köklerine zarar verenlerin sararmasına neden olabilir.
  • Besin Eksikliği: Özellikle yanma, azot eksikliği ve palmiyelerde sararmaya yol açar.
  • Zararlı Böcekler ve Hastalıklar: Bazı böcek türlerinin palmiyelerinin yapraklarını kemirerek veya bitkiye hastalık bulaştırarak sararmaya yol açabilir. Mantar bitkilerinde palmiyelerde sıklıkla görülür.
  • Yanlış Budama: Yanlış budama yöntemleri palmiyelerin zayıflamasına ve doğal bileşenlerine neden olabilir.
  • İklim Şartları: Aşırı sıcaklık değişimleri, özellikle ani soğuk hava dalgaları, palmiyelerin stres çıkıntılarına neden olabilir ve bu da yapraklarda sararmaya yol açar.

Uzmanlar palmiyelerin sağlıklı kalabilmesi için iyi bir sulama planının yapılması gerektiğini ve toprağın nem oranının kontrol altında tutulmasını öneriyorlar. Palmiyenin ihtiyaç duyduğu besin maddeleri, zengin bir şekilde sağlanmalı ve gübreleme yapılmalıdır.

Sonuç olarak, İzmir Kültürpark'taki palmiyelerin sararmasının nedeni, hem doğal süreç hem de bakımsızlık olabilir. Kentin görünümü için İzmir Büyükşehir Belelediyesi'nin bundan sonraki süreçte nasıl bir adım atacağı ise merak konusu

Bakmadan Geçme