Kur korumalı mevduatın sonu kötü bitecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomistlerinden Prof. Dr. Hakan Kara, vatandaşların dövize yönelmesini engelleyerek TL’nin...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski başekonomistlerinden Prof. Dr. Hakan Kara, vatandaşların dövize yönelmesini engelleyerek TL’nin değerini koruma amacıyla kurulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini sonu kötü bitecek bir saadet zincirine benzetti. Kara, “KKM, patlamaması için her seferinde daha büyük tavizler verilmesi gereken bir bombaya dönüştü. Üstelik sürekli büyüyerek potansiyel tahribatı artıyor” dedi.

Twitter hesabından bir dizi paylaşımda bulunan Kara, KKM hesaplarında biriken paranın giderek arttığına ve kuru tutmak için TCMB rezervlerinin harcanmaya başlandığına dikkat çekerek, “KKM adlı saadet zincirinin sonuna doğru yaklaşılıyor. Bu saatli bombanın önce büyümesinin durdurulması, sonra da kontrollü bir şekilde etkisiz hale getirilmesi gerekiyor. Bu yapıda ısrar edilirse sonu hoş bitmeyecek” ifadelerini kullandı.

‘ÖNCE HERKES MUTLUDUR, SÜRDÜRÜLEMEYİNCE BÜYÜK RİSKLER ALINIR’

“İlerde geriye dönüp baktığımızda şaşırmamak için Ponzi (saadet zinciri) kavramını anlamakta fayda var.
Charles Ponzi 1920’de keşfettiği sistemle binlerce yatırımcıyı posta pullarıyla kâr elde ettiğine inandırmış ancak arkada bir değer üretimi olmadığı için sistem çökmüştür.

Ponzi sisteminde önce herkes mutludur, fakat zaman içinde saadet zincirinin sürdürülemeyeceği anlaşılınca daha büyük riskler alınır, büyük tavizler verilir; tahribat büyür ve sonunda sistem çöker. İçerde kalan yatırımcının canı fena halde yanar.

Hasan Demir

Bakmadan Geçme