Kurbana talep sıfır

Yenikiraz.com'dan Turgay Kılıç'ın haberine göre 500 ve üzeri hayvan sayısına ulaşan kişilerin çoban tutması gerektiğine işaret...

Yenikiraz.com’dan Turgay Kılıç’ın haberine göre; 500 ve üzeri hayvan sayısına ulaşan kişilerin çoban tutması gerektiğine işaret eden İzmir İl Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Adayı Ali Rıza Acar, çobanların en az asgari ücretle çalıştığına ve sigarasına kadar tüm maliyetinin 16 bin lirayı bulduğunu anlattı. Acar, “Yem fiyatlarının arttı ve asgari ücretin de yükselmesiyle kurbanlık fiyatlarında da beklentilerin üzerinde bir artış oldu.

Çünkü bu iş için çoban çalıştırıyorsunuz ve bu işi yapan asgari ücret alıyor ve bir çobanın toplam maliyeti 16 bin liradan az değil. Çobanın her ihtiyacı karşılanıyor. En düşük asgari ücret veriliyor. Çobanlar daha yüksek maaşlara çalışıyor. Meralarda 500’den fazla hayvanı olan insanlar, çoban çalıştırır. Bunca hayvana bakmak zor bir iştir. Karaburun’da da hayvan sayıları ortalama 1000, 1200 civarındadır. Bir üreticinin en az hayvan sayısı 300-400 arasında değişiyor” dedi.

“SÜT FİYATI KURTARIYOR”

Besici Acar, hayvanların meralara sık çıktığı için yemden tasarruf edildiğini, bu sebeple küçükbaş veya diğer kurbanlarının fiyatlarında düşüş olduğuna işaret ederek şunları aktardı: “Burası mera olduğu için, sürüler genelde büyüktür. Yemleme olmuyor burada, çok az oluyor. Genelde hayvanlar merada otluyor ve fiyatlar da düşüyor. Karaburun’da mera olduğundan, fiyatlar burada daha caziptir. Süt fiyatları artmamış olsa, çobanların ve üreticilerin çoğu bu işi bırakır. Kim yaparsa yapsın, maliyet hesabına göre yaparsanız, zarar edersiniz. Çobanı veya hayvan sahiplerini kurtaracak tek alternatif meradır. Başka yolu yok. Mera olan yerlerde sorun olmaz; aksine meranın olmadığı yerlerde sorun olur. Kendi tarlası, tapanı olacak, ekecek, biçecek. Bugün samanın fiyatı yükseliyor. Saman satsalar, daha kârlı çıkarlar. Fiyatlar konusunda ise kapalı alanda hayvan besleyenler; kendi yemlerini daha ucuza üretmek için kendileri ekip, biçmeliler ve yem üretmek zorundalar.”

“EN LÜKS KURBAN YERİ: ÇEŞME”

Acar, “Bu sebeple de et ve süt fiyatları artıyor. Yem girdisinin pahalanması, asgari ücretin artması bunlar da artık piyasadaki dengeyi sarsıyor ve zarar veriyor. İzmir piyasasında kurban pazarında en pahalı yer Çeşme’dir. Diğer yerlere göre Çeşme’deki kişilerin maddi durumu biraz daha yüksek. Kurban pazarında geleneğimize göre, bir hayvanın 5 bin lira olduğunu görürsünüz ve 4 bin lira verirsiniz; bir şekilde anlaşması yapılıyor. Bugün etin kilosuna da 100 lira demek de yanlış olur” dedi.

“BİR HAFTA KALDI TALEP YOK”

Acar, canlı hayvan için etin kilosunun 95 TL olduğunu belirterek, “Bir hayvanın tartıda 50 kilogram gelmesi, 100 lirayla çarpması dahilinde de 5 bin lira gibi bir fiyat çıkar. Pazarlığa girdiğinizde ise, 4 bin 250 liraya almış oluyorsunuz. Bu durumda da etin fiyatı 100 liradan düşer, 92 lira olur. Bu benim anlattığımı, en ucuz alabileceğiniz rakamlardır.

Bu yıl şu ana dek gerçekten satışlar başlamadı. Kurban Bayramı’na 1 haftadan az kaldı; henüz kurban arayışı yok. Önceki yıllarda Kurban Bayramı’na hazırlık, telaş, heyecan daha erken başlamıştı. Şu an öyle bir durum hâlâ yok. Bugünden sonra olur mu bilemiyorum. Böyle giderse Kurban Bayramı gününde dahil talepler çok azalmış olur” dedi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme