• Haberler
  • Siyaset
  • ‘Küresel adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri çözmek için her türlü imkanı seferber ediyoruz’

‘Küresel adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri çözmek için her türlü imkanı seferber ediyoruz’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’nun ardından New York Türkevi’nde basın mensuplarına...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’nun ardından New York Türkevi’nde basın mensuplarına gündeme dair değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

Bakan Fidan, BM Genel Kurulu sırasında diplomasinin kalbinin New York’ta attığını belirterek, “Türkiye’miz ise bu diplomasi trafiğinin tam merkezinde yer aldı. Türkevi, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde, Türk dış politikasının geldiği aşamanın vücut bulduğu bir mekana dönüşmüştür” diye konuştu.

Genel Kurul’un bu yılki teması olan “Herkes için barış, refah, gelişim ve sürdürülebilirlik” konularında Türkiye’nin öncü rolünü üstlendiğini vurgulayan Fidan, “Bugün Ukrayna savaşı başta olmak üzere barış için ara buluculuk yapan, gıda krizini önleyen, Karadeniz Tahıl Girişimi için çok katmanlı ve çok paydaşlı bir çaba gösteren, bölgesel ekonomik ve siyasi işbirliği modelleri geliştiren, küresel adaletsizlikleri ve eşitsizlikleri çözmek için her türlü imkanı seferber eden bir Türkiye var” dedi.

Fidan, New York’ta Ukrayna, Karabağ, Suriye, iklim değişikliği gibi stratejik önem taşıyan birçok görüşme yaptığını ve toplantılara katıldığını, görüşmelerin odak noktasının Rusya ve Ukrayna bağlamındaki gelişmeler başta olmak üzere bölgedeki barış ve güvenliği yakından ilgilendiren konular olduğunu dile getirdi.

Azerbaycan’ın 19 Eylül’de başlattığı antiterör operasyonu konusunda da konuşan Fidan, Azerbaycan’ın “haklı davasında daima yanında olduklarını” yinelediklerini söyledi. Azerbaycan’ın bu operasyonunun Güney Kafkasya’da istikrar ve normalleşme için yeni bir fırsat penceresi açtığını vurguladı ve Ermenistan’ı bu fırsatı değerlendirmeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmeyi “samimi ve yapıcı” olarak nitelendiren Fidan, ilişkilerin daha üst seviyeye çıkarılması için ileride atılabilecek somut adımları ele aldıklarını ifade etti. Fidan, Amerika ile bazı anlaşmazlıklarının olduğunu ancak bunları ciddi bir müttefiklik ilişkisi içinde ve karşılıklı saygı temelinde ele aldıklarını belirtti.

Fidan, Türkiye’nin öncülüğünde gerçekleştirilen “Barış İçin Ara Buluculuk Girişimi Dostlar Grubu’nun 13. Toplantısı’nı” ve Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı’nı da anlattı.

Ayrıca, Fidan, Avrupa’da yaşayan Müslümanların karşılaştığı ırkçılık ve İslamofobi sorunlarına dikkat çekerek, Türkiye’nin bu konuda öncü ve etkin bir rol oynadığını vurguladı.

Terör örgütleri PKK/YPG ve DEAŞ’a karşı mücadelede kararlı olduklarını belirten Fidan, Türk Devletleri Teşkilatı Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Türk dünyası ile işbirliği ve ilişkilerin geliştirilmesine dair çalışmaları da değerlendirdi.

Son olarak, BM Güvenlik Konseyi reformu hakkında da konuşan Fidan, reformun önemine vurgu yaparak, bu konuda tüm ülkelerin samimi olmaları gerektiğini ve reformun dünya düzeninin yeniden tesis edilmesi için gerekliliğini vurguladı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme