Küresel tedarik finansman hacmi 2,3 trilyon dolar

BCR 2024 Dünya Tedarik Zinciri Finansmanı Raporu, küresel tedarik zinciri finansmanı pazarının 2023 yılında % 7 oranında büyüdüğünü ortaya koyuyor

BCR 2024 Dünya Tedarik Zinciri Finansmanı Raporu’na göre, küresel tedarik zinciri finansmanı pazarının toplam hacmi 2023’de 2 trilyon 347 milyar dolara ulaşarak % 7 büyüdü, önceki yıla göre büyüme yavaşladı. Rapor, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının tedarikçi finansmanı üzerindeki baskısına geniş yer verdi. Octet Türkiye CEO’su Derya Ekemen Fidan, bu durumun Türkiye’deki şirketler için de geçerli olduğunu ve Türkiye’de yerleşik finansal kurumlar ile alıcıların bu zorlukların üstesinden gelmesi için tedarikçi finansmanını daha fazla kullanması gerektiğini belirtti. Ekemen Fidan, "Artan sermaye maliyetleri ve krediye erişimdeki zorluklar alıcı, satıcı ama özellikle KOBİ segmentindeki firmalar için büyük engel teşkil ediyor. Bu bağlamda, tedarikçi finansmanı programlarının önemi daha da artıyor" dedi.

“FİNANSAL KURULUŞLAR DAHA CESUR ADIMLAR ATMALI” 

Ekemen Fidan, "Türkiye'deki finansal kuruluşlar, zorlu ekonomik ortamda daha cesur adımlar atmalı. Finansal kuruluşların aylık büyüme oranlarındaki sınırlandırmalara, yüksek enflasyon ve faiz oranlarına rağmen, doğru stratejilerle tedarikçi finansmanında büyüme sağlanabilir. Tedarikçi, alıcı ve finansal kuruluşları tek platformda buluşturarak finansmana erişimi tekil ya da çoğul finansal kuruluşlara erişmek için kolaylaştırmaya, devam edeceğiz" diye konuştu.

Raporda, dijitalleşme, çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG)’nin etkileri ele alınıyor. Dijitalleşme, tedarik zincirlerini verimli ve şeffaf hale getirirken, ESG sürdürülebilirlikte öne çıkıyor. Ekemen Fidan "Geleceğin ekonomisi, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik temelleriyle kurulacak. Tedarikçi finansmanında dijitalleşme, önemli dönüm noktası. Dijital platformlar, blockchain teknolojisi ve yapay zekâ gibi yenilikler, finansman süreçlerini verimli, şeffaf ve güvenilir hale getiriyor. Dijitalleşme, aynı zamanda KOBİ’lerin finansman araçlarına erişimini kolaylaştırarak, küresel tedarik zincirlerinin sürdürülebilir ve esnek olmasını sağlıyor. Türk şirketleri, trendlere uyum sağlayarak yerel Pazar kadar, küresel arenada da liderlik rolü üstlenebilir" dedi.

Dünya Tedarikçi Finansmanı 2024 Raporu’nda Afrika'da tedarikçi finansmanı pazarının %29 oranında büyüdüğü vurgulanırken, Asya ve Avrupa'da %17 ve %8'lik büyümeler kaydedildi. Amerika kıtasında % 3’lük büyüme söz konusu. Büyüme oranları ticaretin dijitalleşmesi, küresel tedarik zincirlerinin karmaşıklığının artması, şirketlerin tedarik zinciri risklerini azaltma arzusundan kaynaklanıyor. Afrika'nın hızlı büyümesi bölgedeki ekonomik gelişmeler ve yerel şirketlerin küresel piyasalara entegrasyonu ile ilişkilendirilebilir. Asya'da Çin, Hindistan gibi ülkelerde büyüyen üretim kapasitesi, artan uluslararası ticaret hacmi Asya’daki büyümeye katkıda bulunuyor. Avrupa ve Amerika kıtalarında büyüme daha ılımlı olmasına rağmen, bu bölgeler hala önemli pazarlar olarak öne çıkıyor. Ekemen Fidan, "Rapor, dünya tedarikçi finansmanı piyasalarının mevcut durumu ve gelecekteki potansiyelini anlamak için rehber. Asya pazarındaki % 17'lik büyüme ile Çin’in dinamik yapısı, Hindistan’ın büyümesinde tedarikçi finansmanının rolü vurgulanıyor. Avrupa’da ESG ve dijitalleşme trendlerinin tedarikçi finansmanının gelecekteki yönünü belirleyeceği öngörülüyor. Afrika kıtasında ise %29’luk büyüme oranıyla tedarikçi finansmanının hızla gelişen bir alan olduğu dikkat çekiyor” dedi.

Afrika’nın tedarikçi finansmanı pazarında sergilediği ivme, Türk şirketleri için büyük fırsatlar sunuyor. Afrika’nın yüksek büyüme potansiyeli, Türk firmalarının kıtada daha güçlü varlık göstermesi için stratejik iş birliklerini artırması ve tedarikçi finansmanındaki büyüme dinamiklerinden yararlanması gerektiğini ortaya koyuyor. Ekemen Fidan, "Türk şirketlerinin Afrika, Asya ve Avrupa’daki ticaretlerinin finansmanı için tedarikçi finansmanından daha fazla yararlanmaları küresel tedarikçi finansmanından daha fazla pay almaları şirketlerin nakit akışlarını yönetmelerine katkı sağlayacaktır. Küresel tedarikçi finansmanında dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve yenilikçi teknolojiler ön plana çıkmaya devam edecektir. Dijital platformlar, blockchain teknolojisi ve yapay zekâ, tedarikçi finansmanı süreçlerini daha şeffaf, hızlı ve güvenilir hale getirecektir. Aynı zamanda, ESG kriterlerine dayalı sürdürülebilir finansman modelleri geliştirilecek ve bu modeller hem dünya genelinde hem de Türkiye'de daha fazla benimsenmeye başlayacaktır. Ekosistemler kendi içlerindeki ticaretin döngüsünü kendi oluşturdukları kaynaklarla finanse edebilir hale bile gelebilecek” açıklamalarında bulundu. 

Bakmadan Geçme