Kuşadası’nda ölü yunus karaya vurdu

Kuşadası’nda doğal yaşam alanlarına ev sahipliği yapan bir yunus sahilde ölü olarak bulundu. Bölgeye gelen Ekosistemi...

Kuşadası’nda ölü yunus karaya vurdu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kuşadası’nda doğal yaşam alanlarına ev sahipliği yapan bir yunus sahilde ölü olarak bulundu.

Bölgeye gelen Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, tırtak türü yunusun hedef dışı av olarak ağlara takıldığı ve boğularak öldüğünü düşündüklerini söyledi.

Deri yüzeyinde ağa yakalandığını gösteren izler olduğunu belirten Sürücü, yunusun av yasağı başlamadan önce ağlara takıldığını ve su yüzeyine çıkamayarak boğularak öldüğünü tahmin ettiklerini söyledi. 2.06 metre uzunluğundaki yunustan doku ve diş örnekleri alınarak Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’na gönderildi.

 

Haber

NADİR TÜRLER TEHLİKE ALTINDA

Sürücü, yunusların deniz ekosisteminde besin zincirinin en üst halkalarından biri olduğunu ve bu nadir türlerin korunması için duyarlılığın arttırılması gerektiğini belirtti.

Hedef dışı av olarak ağa takılan yunusların kurtarılabileceğini ifade eden Sürücü, şunlara dikkati çekti: “Deniz ekosisteminde besin zincirinin en üst halkalarından birinde olan yunuslar, deniz kirliliği, balıkçı ağlarına tesadüfen takılma, plastik atıklar gibi nedenlerle ölürken, bazen az da olsa kasıtlı ölümler de yaşanmaktadır. Aslında ağlara yakalanan yunusların kurtulmaları mümkündür. Bu konuda trol ve gırgırlarda çalışanların bilgili ve duyarlı olmaları gerekir. İstedikleri takdirde tesadüfen yakalanan yunusları geri bırakabilirler. Deniz ekosisteminin sağlıklı göstergeleri olan bu nadir türlerin korunması için başta deniz insanlarına, deniz kirliliğinin önlenmesi için de duyarlı insan sayısının çoğaltılmasına, gerekli denetim ve yaptırımların uygulanması için de ilgili kurumlara önemli görev düşmektedir.”

(İHA)

(E.S.)

Bakmadan Geçme