• Haberler
  • Gündem
  • Kuyumcular madeni 5 TL hakkında karşı karşıya geldi!

Kuyumcular madeni 5 TL hakkında karşı karşıya geldi!

Cumhuriyet’in 100. yılına özel basılmış olan madeni 5 lira günlerdir tartışma konusu oldu. İzmirli kuyumcu rölyefin...

Cumhuriyet’in 100. yılına özel basılmış olan madeni 5 lira günlerdir tartışma konusu oldu. İzmirli kuyumcu rölyefin Atatürk’e benzemediğini, 8X ile bile tanıyamadıklarını belirtti. Eskişehir’deki kuyumcu ise tartışmalara sınırlı sayıdaki madeni 5 liraların gramajına göre kullanımının daha avantajlı olduğunu vurgulayarak katıldı.

İzmir Konak’ta vatandaşlara söz konusu rölyefinin Atatürk’e benzeyip benzemediği sorulduğunda  çoğunluk benzemediğini ifade etti, bazı vatandaşlar ise rölyefin yüzünün benzemediğini, sadece kalpağın Atatürk’e benzediğini, kurucu liderin görüntüsü ile oynanmış olabileceğini, daha iyisinin yapılabileceğini dile getirdi.  Aynı zamanda vatandaşlar, Cumhuriyet’in 100. yılına özel hazırlanan bu paranın daha da özenli bir şekilde olması gerektiğini vurguladı.

Haber

İzmir’in eski kuyumculardan Dere Kuyumculuk’dan Yakup Çakır  madeni 5 TL hakkında, “Madeni 5 TL’de Atatürk’ün yüz haltları benzemiyor. Rölyefe baktığımız zaman mantıken Atatürk olduğunu bildiğimiz için direkt bize anımsatıyor ama benzetmek imkansız. Ayrıca 1 TL’nin üzerindeki Atatürk ile de 5 TL’deki Atatürk’ün birbiriyle alakası yok” ifadelerini kullandı.

Haber

Ne Olmuştu?
Darphane’ye cevap İzmir’den geldi!
7 ay önce

Eskişehirli kuyumcu Emre Öztürk ise tedavüle giren madeni 5 lira hakkında, “Madeni 5 liralar özellikle hatıra parası olarak piyasaya sürüldü. Yaklaşık 8,25 gram ağırlığında ve 28 milimetre çapında üretildi. Bu paralar ilk etapta 100 milyon tane basıldı. Tedavülde daha sonra devamı sağlanacak mı bilmiyoruz. Üzerinde Cumhurbaşkanlığı yıldızları ve özellikler arka tarafında Türkiye Yüzyılı logosu ve Atatürk silueti vazgeçilmez olarak basılmış. Bakır, Çinko ve Nikelin karışımı olarak yapılmış para. Eski 1 liraların gramajında 8, 25 gram geliyor şu anda” dedi.

Haber

“KAĞIT 5 LİRALARA GÖRE DAHA AZ YER KAPLIYOR”

Kuyumcu Öztürk, kâğıt 5 liralara göre madeni paranın daha az yer kaplamasının bir avantaj olduğunu, ağırlık olarak ise daha ağır olduğunu vurgulayarak, “Müşterilerimiz daha ilk defa gördükleri için şaşırıyorlar. Gördüklerinde gerçekten 5 lira mı diye soruyorlar. İleriki dönemlerde kâğıt paranın yerini alacak mı bilmiyoruz ama şimdilik tedavüle girdi. Eski kâğıt 5 liralara göre daha az yer kaplıyor. Ama ağırlık olarak da daha ağır. Bu paralar yeni çıktığı için müşteriler tarafından nasıl tepki verilecekler bilmiyoruz ama tabi daha hızlı kullanım alanı olabilir. Makineler veya diğer otomatik mekanizmalar 5 liralara dönebilir. Şu anda tedavülde tam yer almadığı ve hatıra parası olarak geçtiği için bundan sonraki süreçte neler olacağını devletimiz belirleyecek. İlk kez çıktığı için vatandaşlar bize sormaya geliyor. Madeni 5 lira var mı diye talepler gelebiliyor. Biz de elimizde olduğu sürece bunu müşterilerimize sağlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme