• Haberler
  • Gündem
  • Madeni 5 TL tartışma yarattı! Atatürk’e benziyor mu, benzemiyor mu?

Madeni 5 TL tartışma yarattı! Atatürk’e benziyor mu, benzemiyor mu?

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan bu hatıra paralarının toplamda 100 milyon adetinin dolaşıma...

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılan bu hatıra paralarının toplamda 100 milyon adetinin dolaşıma sürüldüğü belirtildi. Paraların ölçüleri çap olarak 28,15 milimetre, kalınlık olarak 1,70 milimetre ve ağırlık olarak da 8,25 gram olarak belirlendi.

Ön yüzde, dış halkada 8 köşeli Selçuklu yıldızı motifi ve bu motifi derinlik kazandırmak için dış kontörünün tekrarı kullanıldı. Ayrıca, ön tarafta halka ve göbeğin birleşim noktasında ay yıldıza, merkezde “Türkiye Yüzyılı” logosuna yer verildi. Logonun solunda 5 rakamı, alt kısımda “Türk lirası” yazısı ve yazının altında ise “2023” ibaresi bulunuyor.

Arka yüzde ise Cumhuriyet’in kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün rölyefi, alt bölümde Cumhuriyet’in 100. yılı logosu ve çevrede “Türkiye Cumhuriyeti” yazısı yer almaktadır. Ancak, Atatürk’ün madeni para üzerindeki rölyefi konusunda tartışmalar ve farklı görüşler ortaya çıktı.

Sosyal medya platformlarında bazı kullanıcılar, yeni madeni 5 TL üzerindeki Atatürk görselinin Atatürk’e benzemediğini ve bu duruma tepki gösterdiklerini belirtti.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme