Mahfi Eğilmez'den '100 Yıllık' ekonomi bilançosu

Eğilmez, özellikle Dünya ve Güney Kore ile yapılan kişi başına gelir karşılaştırmasının, Cumhuriyet ekonomisinin performansındaki değişimi...

Eğilmez, özellikle Dünya ve Güney Kore ile yapılan kişi başına gelir karşılaştırmasının, Cumhuriyet ekonomisinin performansındaki değişimi açıkça gözler önüne serdiğini vurguladı. Güney Kore’nin büyük bir savaş sonrası ekonomik kalkınmayla yüksek gelirli bir ülke haline geldiğini belirten Eğilmez, bu ülkenin kişi başına milli gelirinin 33.147 dolar seviyesine ulaştığını aktardı. Türkiye’nin ise 2022’de kişi başına düşen milli gelirinin 10.655 dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekti.

‘SON BEŞ YIL EN BAŞARISIZ DÖNEM’

Eğilmez, yazısında son beş yılı Cumhuriyet döneminin en başarısız dönemi olarak nitelendirerek Türkiye’nin Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerin gerisine düştüğünü ifade etti. Hukukun Üstünlüğü endeksine göre Türkiye’nin 140 ülke arasında 116. sırada yer aldığını, Romanya’nın 38. sırada, Bulgaristan’ın ise 68. sırada olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin yüksek enflasyonla mücadele ettiğini, enflasyon oranının yüzde 61.53 olduğuna işaret etti.

Eğilmez, yazısında, “Cumhuriyet döneminin son beş yılını en başarısız dönem olarak nitelendirse de bu dönemi, geçmişin bütün sosyal, siyasal ve ekonomik birikimlerinin bir kenara bırakıldığı ve Cumhuriyet ideallerinin terk edildiği bir dönem olarak nitelediğimizde; Cumhuriyet dönemine dahil etmemizin doğru olup olmadığı konusu tartışmalı hale geliyor” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme