Mahkeme kararı Cumhurbaşkanı'ndan döndü

Bayraklı'da depremzede vatandaşlara konut yapılması amacıyla 375 hektarlık alanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile ormanlık alan sınırından çıkarılması kararı yargıdan dönmüştü. Cumhurbaşkanı, aynı bölge için yeniden orman alanı dışına çıkarılma kararı aldı

Egedesosöz.com’un haberine göre, Depremzedelere konut yapılması için Bayraklı’da bulunan ormanlık alanın statüsü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kaldırılmış, bölge rezerv alan edildi, konutlar inşaatları da başladı. Ancak Avukat Senih Özay tarafından yargıya taşınan karar, mahkeme tarafından iptal edildi. Bölge, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile yeniden ormanlık alan sınırından çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Bayraklı’da 375 hektarlık alanın orman statüsü kaldırıldı. Bölgenin bir kısmı geçtiğimiz hafta Yamanlar’da yaşanan büyük yangından da etkilenmişti. 

2020’deki depremin ardından, evleri yıkılan depremzedeler için Bayraklı’daki ormanlık alanda konut yapılmaya başlandı. Tapuda orman olarak kayıtlı 375 hektarlık alan, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman vasfının dışına çıkartılmıştı. Kararla ilgili açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, söz konusu alanın 1995 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından ağaçlandırıldığına dikkat çekerek, “Bu alandaki erozyon kontrolü çalışmalarının sel önleyici fonksiyonu görmezden gelinerek izin verilecek yapılaşma ile bir felaketin yaralarını sarmaya çalışılırken bir başka felakete zemin hazırlanacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

Orman sınırının dışına çıkarılan alan 1995’teki sel felaketinin ardından ağaçlandırılan bölgede kalıyor. 5 Kasım 1995'te meydana gelen ve 65 kişi öldüğü sel felaketi sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı’nın ortak çalışmasıyla alan ağaçlandırılmıştı. İzmir Şehir Hastanesi ile rezerv konut alanı da sel felaketinin yaşandığı bölgede kalıyor.
 

Bakmadan Geçme