Mahkeme: TÜİK enflasyon madde sepetini açıklayacak

TÜİK enflasyon madde sepeti artık açıklanacak. DİSK, aylık enflasyon hesaplamasında temel olan madde sepet ve ortalama...

Mahkeme: TÜİK enflasyon madde sepetini açıklayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TÜİK enflasyon madde sepeti artık açıklanacak.

DİSK, aylık enflasyon hesaplamasında temel olan madde sepet ve ortalama fiyat listesinin açıklanmasının durdurulmasına karşı TÜİK’e açtığı davayı kazandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon hesaplamasında temel alınan maddelerin fiyat liste açıklamasına Haziran 2022’den son vermişti. Bu yeni uygulama ile resmi olarak açıklanan enflasyon verileri şüpheli hale gelmişti.

TÜİK’in Ocak 2003 ve 3 Mayıs 2022 arası her ay açıkladığı 400’ü aşkın maddenin ortalama fiyatını içeren madde sepet ve ortalama fiyat listesini yayımlamaktan vazgeçmesi üzerine Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 3 Haziran 2022’de TÜİK’ten madde sepeti ve ortalama fiyat listesi hakkında bilgi talebinde bulundu.

TÜİK, madde sepeti ve ortalama madde fiyat listesinin artık yayımlanmayacağını belirterek bilgi talebine olumsuz yanıt verdi.

Bunun üzerine 6 Haziran 2022’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden TÜİK’ten madde sepeti ve ortalama fiyatı listesi DİSK tarafından talep edildi.

TÜİK 23 Haziran 2022 tarihli cevabında: “Yanlış anlama ve yanıltıcı değerlendirmelere sebebiyet verdiği” gerekçesiyle madde sepeti ve ortalama fiyat listesi hakkındaki DİSK’in bilgi talebini tekrar reddetti. Buna karşı DİSK tarafından Bilgi Edinme Kurulu’na itiraz edildi.

Mezkûr kurul da 3 Ağustos 2022 tarih 2022/936 sayılı kararı ile DİSK’in talebini reddetti.

Son aşamada DİSK, Kurul kararının yasal dayanaktan yoksun olduğunu ve yıllardır açıklanan verilerin açıklanmasından vazgeçilmesinin hukuksuz olduğunu iddia ederek konuyu idare mahkemesine taşıdı.

Ankara 6. İdare Mahkemesi oybirliği ile 31 Mart 2023 tarih, 2022/2383 esas ve 2023/700 sayılı kararında DİSK tarafından istenen bilgilerin açıklanmasının kurumun görevi gereği olduğunu belirterek bilgi talebinin reddedilmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Bu karar ile TÜİK, Haziran 2022’de durdurduğu enflasyona esas madde sepet ve ortalama fiyat listesini tekrar açıklamak zorunda olacak.

Haber Merkezi (MM)

 

Bakmadan Geçme