Mahkemelerin denetleyemediğini vicdanlar denetler

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı Danıştay'da açılan davada, Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, tekrar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme...

Mahkemelerin denetleyemediğini vicdanlar denetler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Danıştay’da açılan davada, Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, tekrar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline karar verilmesini talep etti. Feshe ilişkin Danıştay’da açılan davanın üçüncü duruşması dün görüldü. Danıştay 10’uncu Daire, dün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye İşçi Partisi, KESK’e bağlı Tarım Orkam-Sen, Sedef Erken ile İzmir, Trabzon, Mersin, Giresun, Eskişehir, Budur, Adana, Manisa, Uşak, Bolu ve Hatay barolarının başvurularını ele aldı.

“CUMHURBAŞKANI’NIN YETKİSİNDE”

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Anlaşmalar Daire Başkanı Emre Topal sözleşmenin nasıl uygulanacağının taraf devletlere bırakıldığını savundu. Topal, antlaşmalarının imzalanması ve sona erdirilmesinin ‘Cumhurbaşkanı’nın yetkisinde olması nedeniyle kamu yararı bakamından herhangi bir mahkeme tarafından denetlenemeyeceğini’ iddia etti.

“YÜRÜTMENİN FAALİYETİ DEĞİL”

İYİ Parti Kadın Politikaları Başkanı Ünzile Yüksel, Topal’ın iddialarını kabul etmediklerini dile getirerek, şunları dedi: “Bu yürütmenin faaliyetleri içerisine giren bir konu değil. Bu yasamanın konusu. Temel hak ve hürriyetleri yasamanın içerisinde değerlendirirken bile çok dikkatli olmamız gerekir.”

“KENDİSİ BİZLERE SÜRTÜK DİYOR AMA”

Duruşmada, TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’le Mahkeme Başkanı arasında ‘sürtük’ tartışması çıktı. “Bir parlamento mensubu olarak şunu ifade etmek istedim. İstanbul Sözleşmesi önümüze geldiğinde tüm milletvekilleri olarak sözleşmenin oy birliği ile kabul edilmesi gerektiğine karar verdik. Usul ve yetkide paralellik ilkesi gereği, bu sözleşmeden tek bir herifin lafı ile çıkabileceğimizi sanmıyorum” diyen Kadıgil’e mahkeme başkanı “Sayın Cumhurbaşkanı’nın şahsına söz söylemeyelim” yanıtını verdi. Kadıgil de bunun üzerine “Kendisi bizlere sürtük diyor ama” diye konuştu. Danıştay 10’uncu Daire, 23 Haziran’da Kocaeli, Kayseri, Batman, Samsun, Antalya, Ordu, Yalova, Bursa, Muğla barolarıyla Ankara Diş Hekimleri Odası’nın fesih kararına karşı başvurularını görüşecek.

Bakmadan Geçme