• Haberler
  • Ekonomi
  • Mahmut Özgener: Asgari ücret artışı süreci zorluyor!

Mahmut Özgener: Asgari ücret artışı süreci zorluyor!

İzmir Ticaret Odası Ocak Olağan Toplantısı, İzmir Ticaret Merkezi'nde gerçekleşti. Açılışta konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim...

Mahmut Özgener: Asgari ücret artışı süreci zorluyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Ticaret Odası Ocak Olağan Toplantısı, İzmir Ticaret Merkezi’nde gerçekleşti. Açılışta konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, asgari ücretteki artışa, İzmir’deki güncel ekmek fiyatına, ihracat rakamlarına değindi.

Makroekonomik gelişmelerin ülkemizi etkilediğinden bahseden Özgener, ‘‘Küresel ekonomi alanında yaşanan makroekonomik gelişmelerin ülkemizi daha fazla etkilediği günümüzde, yurtiçi ekonomide istikrarın her zamankinden daha önemli bir hale geleceğini düşünüyoruz. Enflasyon probleminden kurtulmak için, geçen sene atılan adımların kararlılıkla devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz’’ şeklinde konuştu.

‘’SÜREÇ DAHA DA ZORLAŞACAK’’

Asgari ücret zammına da değinen Özgener, ‘‘Asgari ücret zammından sonra enflasyondaki beklentilerin kontrol altına alınması ve önümüzdeki dönemde nasıl azaltılacağı konusu önemini koruyor. Asgari ücretteki artışı takiben özel sektördeki ücret artışlarının; bununla birlikte, kamu bütçesinde Aralık ayında gördüğümüz yüksek oranlı açığın ve halihazırda yavaşlamayan iç talebin, dezenflasyonist süreci daha da zorlayabileceğini öngörüyoruz. Bu şartlar altında; ekonomik programa olan inancın tazelenmesi ve enflasyon yeterince düşmeyecek algısının tersine çevrilmesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü piyasada fiyatların tekrar yükseleceğine dair algı, tüketici talebini erkene alıyor ve bu durum fiyatların devamlı güncellenerek bir sarmal oluşmasına ve sonucunda enflasyonun yükselmesine yol açıyor. Asgari ücretli bir çalışan ile orta düzey yöneticinin ücretlerinin yakın seviyeye gelmesinin iş verimliliğini düşürmeye başladığını görüyoruz. Özellikle asgari ücretin 550 doların üstüne çıkarak, şu ana kadar dolar bazında en yüksek seviyeye ulaşması, ihracatçılarımıza maliyetlerinin daha da artmasına neden oluyor. Enerji maliyetleri başta olmak üzere birçok girdi maliyetinin öngörülemez oluşu; işlerin geliştirilmesi, pazarın çeşitlenmesi ve katma değerin arttırılmasına yönelik büyük bir engel teşkil ediyor’’ dedi.

‘‘İHRACAT REKORU KIRDIK’’

2023 yılındaki ihracat rakamlarını paylaşan Özgener açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Cumhuriyetimizin 100. yılında 255,8 milyar dolar ihracat ile rekor kırdık. Böylece küresel ihracattan aldığımız payı 2022’de yüzde 1,02 iken, 2023 Eylül sonu itibariyle yüzde 1,06 seviyesine yükselttik. Bugün de Türkiye İstatistik Kurumu dış ticaret verilerini açıkladı. Ülkemizde Aralık ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 0,4 arttı, ithalat yüzde 11,0 azaldı. Kentimizde ise ihracat yüzde 2,1 arttı, ithalat ise yüzde 5,4 azaldı. İthalatımızın azalmasını, dış ticaret ve cari dengemiz adına olumlu buluyoruz, ancak ihracattaki performansımızın da yeterince güçlü olmadığını görüyoruz. 2023 yılında ülke olarak elde ettiğimiz bir başka önemli başarı, turizmde yaşandı. Tüm zamanların en iyi performansını sergileyerek, turizm gelirleri, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 17’lik artışla 54,3 Milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın yanı sıra turizm gelirlerindeki artışın da, ülkemiz cari dengesine büyük katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Yakın zamanda yayımlanan “Dünya Ekonomik Forumu” raporuna göre diğer ülkelere kıyasla ülkemizin yenilikçi ekonomiyi geliştirmede ve kurumsal kapasitesini iyileştirmede geride kalmış olduğu belirtiliyor. Söz konusu rapor çerçevesinde; artan jeopolitik riskler karşısında toplumsal kutuplaşma, hukukun üstünlüğü ve yolsuzluk algısı gibi konuların iyileştirilmesine yönelik yapısal reformlara ihtiyacımız olduğu anlaşılıyor.

İTALYA İLE İŞ BİRLİĞİ

Mali düzenlemelerden enflasyon düzenlemesine vurgu yapan Özgener, düzenlemenin doğrudan vergi matrahına bir etkisi olmadığını öngördüklerini paylaştı. Özgener, ‘‘Bununla birlikte, 2024 yılından itibaren ise işletmelerimizin vergi matrahını doğrudan etkileyecek. Bildiğiniz gibi, uzun yıllar enflasyon düzeltmesi reel sektör tarafından talep edildi. Bununla birlikte, 2024-2026 hesap dönemlerinde yapılacak enflasyon düzeltmesi nedeniyle, henüz satılmayan stoklar ve diğer kıymetlere ilişkin enflasyon düzeltme farkları üzerinden peşin vergi ödeme olasılığı bulunduğunu görüyoruz. Bu noktada, reel sektörün 2024-2026 hesap dönemlerinde stok veya henüz gerçekleşmeyen karları için enflasyon düzeltmesi nedeniyle oluşacak düzeltme farkları üzerinden peşin vergi ödenmemesinin sağlanabileceğini düşünüyoruz. Görevine yeni başlayan İtalya İzmir Konsolosu Daniele Bianchi ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede, İtalya ile İzmir arasındaki ilişkilerin ivmelenmesine yönelik karşılıklı değerlendirmelerde bulunduk. İtalya’dan sağlık turizmi alanında çalışan seyahat acentelerini kentimizde ağırlayacağımız geniş katılımlı bir fam trip organizasyonu düzenlemeyi planlıyoruz’’ dedi.

Meclis toplantısında ayrıca hayatını kaybeden meclis üyesi Levent Aşçıoğlu da anıldı. İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda Aşçıoğlu anısına hazırlanan anı filmin seyredilmesinin ardından Merhum Levent Aşçıoğlu’nun plaketi eşi ve çocukları tarafından alındı.

Haber

Meclis üyeliklerinde belli bir yılı dolduran kişilere İZTO Mahmut Özgener ve Selami Özpoyraz tarafından plaket takdim etti.

Haber

Aysun Güler

Bakmadan Geçme