• Haberler
  • Ekonomi
  • Mahmut Özgener: Sınırlayıcı ekonomik politikalar 2024'te de devam edecek

Mahmut Özgener: Sınırlayıcı ekonomik politikalar 2024'te de devam edecek

Aysun Güler/YENİ İZMİR-Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ekonomi Gazetesi işbirliği ile “Ekonomi Rotası 2024...

Mahmut Özgener: Sınırlayıcı ekonomik politikalar 2024'te de devam edecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Aysun Güler/YENİ İZMİR-Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ekonomi Gazetesi işbirliği ile “Ekonomi Rotası 2024 Türkiye ve Dünya Gündemine Bakış’’ isimli toplantı düzenlendi. İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’in açılış konuşmalarının ardından, Ekonomi Gazetesi’nden Şeref Oğuz, Hakan Güldağ, Vahap Munyar iş dünyasındaki isimlerle bir araya geldi.

Haber

EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer

“ÜLKEMİZDE 4 GENÇTEN BİRİ İŞSİZ”

Türkiye’nin ekonomik zorluklarını ve çözüm önerilerini ele alan Alp Avni Yelkenbiçer, yüksek enflasyon, düşen TL değeri, döviz kurlarındaki artış gibi sorunlarla karşılaşan ülkenin, uzun vadeli çözümlere odaklanması gerektiğini vurguladı. Teknolojik atılıma vurgu yaparak, gelecekteki iş yapısındaki değişikliklere adapte olma ihtiyacını vurgulayan ve eğitim sisteminde reform yapılmasını önerdi. Yelkenbiçer, OECD’nin 2021 verilerine göre Türkiye’nin bilgi teknolojisi eğitimi ve kullanımında durumun da iç açıcı olmadığını üniversite mezunlarının sadece yüzde 1’inin bilişim alanında mezun olduğunu vurguladı. Genç işsizlik oranlarına da dikkat çeken Yelkenbiçer konuyla ilgili istatistiksel verileri paylaştı. Yelkenbiçer, ‘TÜİK hane halkı işgücü araştırması sonuçlarına göre gençlerde işgücüne katılma oranı 2022 yılında yüzde 43,8 oldu. Bu oran genç erkeklerde yüzde 56,2, genç kadınlarda ise yüzde 31,0. Ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin oranı ise 2022 yılında yüzde 24,2 olarak ölçüldü. Genç erkeklerde bu oran yüzde 16,4, genç kadınlarda ise yüzde 32,3. Kısaca, ülkemizde her 4 gençten 1’i yani yaklaşık 3,5 milyon genç ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor’ diyerek sorunun çözümünde eğitim ve istihdam politikalarının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, ekonomik karar alma süreçlerinde şeffaflık, denge ve denetleme mekanizmalarının da önemini vurguladı.

“FAİZ ARTIRIMLARINDA HENÜZ SONA GELİNMEDİ”

Türkiye’nin ekonomik durumuyla ilgili değerlendirmeler yapan Mahmut Özgener ise depremin etkisi, ekonomideki dengesizlikler, enflasyonun kalıcı hale gelmesi ve seçim sonrası ekonomi politikalarındaki dönüşümü ele aldı. Hazine ve Maliye Bakanı ile Merkez Bankası Başkanının yaptığı çalışmaları ve para politikasındaki değişiklikleri olumlu bir şekilde değerlendiren Özgener, ekonomik istikrarın devamı için uluslararası olumlu gidişatın önemine vurgu yaptı ve 2024’ün kritik bir yıl olacağı belirtti. Enflasyonla mücadele, maliye politikaları ve yapısal reformların önemini de değinen Özgener, ‘Dünyanın geri kalanından farklı olarak, ülkemizde faiz artırımlarının sona erdiğini söylemek için henüz çok erken.  Enflasyon, diğer ülke seviyelerine geri gelene kadar, özellikle tüketim tarafında sınırlayıcı ekonomi politikalarının devam edeceğini görüyoruz’ olası ekonomik konjonktürden bahsetti.

Haber

Açılış konuşmalarından ardından Ekonomi Gazetesi’nden Hakan Güldağ, Vahap Munyar ve Şeref Oğuz sahnedeki yerlerini aldı ve ekonomisye ilişkin analizlerini paylaştı.

”ASGARİ ÜCRET 16 BİNDEN AZ OLMAYACAK”

Şirketlerin yurt içi ve dışı talep düşüklüğü, artan maliyetler, kur gibi üç temel konu üzerinde odaklandıklarını söyleyen Hakan Güldağ, yıllık ekonomik büyüme verilerinden de bahsetti. Güldağ, ‘Dünya ekonomisi son 10 yılda yüzde 3 büyümüş. 2024’te bu oranın düşeceğini öngörüyoruz. Türkiye ise son 10 yılda yüzde 5,3 büyürken; orta vadeli programda yüzde 4, 2024’te ise yüzde 3’lere düşecek. Dünya ülkelerine bakıldığında sadece Hindistan’ın pozitif yönde ilerlediğini görüyoruz’ dedi. Kulislerde konuşulan asgari ücret beklentisi ile ilgili de görüşlerini paylaşan Güldağ, ’16 binden liradan daha aşağı bir rakam olmayacak. Asgari ücretin 350 dolar olduğu günlere geri dönmeyeceğiz’ açıklamasında bulundu.

Haber

”EV SAHİPLERİNİ HEDEF GÖSTERDİ”

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ‘’ev değişikliği’’ röportajıyla ilgili yorumlamalarda bulunan Vahap Munyar ise, ‘Ev bulamadığından annesinin evine yerleştiğini söyledi. Böyle bir şey mümkün değil. Maksatlı bir söylem olduğunu düşünüyorum. Erkan, enflasyonda topu taca attı. Ev sahiplerini hedef gösterdi’ dedi.

”YANLIŞ YOLDAN 6 AYDA GERİ DÖNÜLMEZ”

Dr. Şeref Oğuz ise Merkez Bankası’nın faiz konusunda elinden geleni yaptığını ancak yeterli olmadığını ifade ederek açıklamalarına şöyle devam etti: 20 aydır yanlış yönde gidilen yoldan, 6 ayda geri dönülmez.’ Küçülme süreci ile ilgili de konuşan Oğuz, Türkiye’de genellikle büyüme süreçlerinin olduğunu küçülme süreçlerinin ekonomide iyi yönetilmediğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, salondaki iş dünyasından önemli isimlerle bir soru-cevap etkinliği düzenlendi.

Etkinlik sonunda konuşmacılara, EGİAD Ortaokulu Spor Salonu inşaatı için oluşturulan fona adlarına bağış yapıldığını içeren sertifika takdim edildi

Haber

Bakmadan Geçme