Mama fiyatlarına erişim lüks oldu

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, Türkiye ekonomik krizle mücadele etmeye çalışıyor. İğneden ipliğe her...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre, Türkiye ekonomik krizle mücadele etmeye çalışıyor. İğneden ipliğe her kaleme zam gelirken hayvan mamaları da ekonomik krizden nasibini aldı. KDV’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla yüzde 18’den 20’ye çıkarılmasıyla mama fiyatları aldı başını gitti.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan HATYAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Maalesef artık hayvanlar sokağa ya da barınaklara terk ediliyor. Bunun nedeni mamalardaki yaşanan fiyat artışı. Bir köpek maması en az 500 lira. Bunun dışında veteriner hizmetleri de çok fazla arttı. Onun için herkes terk etmeye başladı. Sokaklar ve barınaklar cins köpeklerden bile doldu.  Biz HAYTAP olarak kaç kere dilekçe yazdık bu KDV indirilmesiyle ilgili. Gelen cevap,  ‘Biz yetkili değiliz, Cumhurbaşkanı yetkilidir’.  Bu zamların gelmesi ve KDV’nin yüzde 20’lere arttırılması birçok sorunu beraberinde getirdi. Kuş yemlerinde yüzde 1 KDV var. Biz onu örnek gösterip mamalar insin istedik. Çok zor durumdayız. Geçen gün Pako’daydım. Bir sürü cins köpek atılmış. Sokaklarda da öyle. Bazıları barınağa bırakmıyor, sokağa bırakıyor. Şimdi bir tane cins kedi altmışlar. Bacaklarında sorun var diye atmışlar. Aslında bu tedavi yapılır bir şey ama tedavi masrafları o kadar çok ki. Sokağa bırakmışlar” dedi.

BARINAKLAR İÇİN ÇAĞRI

Belediyelere ait barınakların sağlıksız olduğuna dikkat çeken Önder,  “Ben bütün barınaklara giderim. En son Bergama barınağıyla ilgili sorunlar meydana geldi. Ama belediye barınağın eski olduğunu yeni barınağın bir aya kadar açılacağını söyledi. Barınakları düzeltmeye çalışıyoruz var gücümüzle. Gönüllülerin desteği çok çok önemli. Bazıları ben barınağa gidemem diyor, bir zamanlar bende öyle derdim. Çeşme Barınağı’nı 3 sene önce kan kusarak düzelttim ama hala eksiklikleri var. Belediye başkanları söz veriyor ancak yerine getirmiyor”  diye konuştu.

“ÇÖZÜM BULUNMALI”

Ankara’da İnci Anne Barınağı’nda sokak hayvanlarının bakımını üstlenen İnci Aksoyoğlu,  mama fiyatlarındaki artıştan dolayı artık beslemeyi azaltmak zorunda kaldığını belirtti. 600’e yakın sokak hayvanına bakan İnci Aksoyoğlu, ‘Mama fiyatları çok arttı. En uygun mamayı almaya çalışıyoruz, kötü etkilendik. Eskisi gibi mama yardımı gelmiyor. Biz de ne yapalım, ekmekle tavuk kıymasını karıştırıyoruz bu şekilde mamadan daha uygun oluyor. Gün aşırı besleme yapmaya başladık. Ben eskiden her gün besleme yapıyordum. Bir gün duruyoruz. Bir gün besliyoruz. Çok kötü etkilendik. Mama çok pahalı. Güç yetmiyor. Devletin buna bir çözüm bulması lazım. Mamanın KDV’sini hatta hiç olmaması lazım. Çünkü bunlar sokak hayvanı. Mamalar niye özel tüketime giriyor?  Sokak hayvanları özel bakılan bir hayvan mı? Sokakta baktığımız canlar niye özel tüketime giriyor? Sanayide çok fazla can var. Oraya üç günde bir gidebiliyoruz. Eskiden sanayi bölgelerine biz her gün gidiyorken, şimdi üç gün gibi gidebiliyoruz. Üç güne kadar acından ölüyor. Açlıktan yollara çıkıyorlar hayvanlar. Hem bir de mazota art arda zam geliyor, bizim gittiğimiz yerler çok uzak. Mazot pahalandı, mama, hayvan yemleri de kat be kat arttı” ifadelerine yer verdi.

Haber

İnci Aksoyoğlu

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme