Mamut nesli insanlar yüzünden mi tükendi?

Buz Devri serisi ile birlikte popülerlik kazanan mamutlar, günümüzdeki filleri andıran ancak daha iri ve tüylü...

Mamut nesli insanlar yüzünden mi tükendi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Buz Devri serisi ile birlikte popülerlik kazanan mamutlar, günümüzdeki filleri andıran ancak daha iri ve tüylü canlılardır. Mamutların nesli 4 bin yıl önce tamamen tükendi. Ancak bir zamanlar gezegenin büyük bir bölümüne egemen olan mamutların hızla azalmaya başladığı dönem 11 bin yıl öncesine uzanıyor. Son buzul çağının sona ermesiyle başlayan iklim değişikliği, çok sayıda mamutun ölmesine neden olurken, kalanlar ise soğuk bölgelere göç ederek, kısıtlı bölgelerde yaşamlarını sürdürmeye çalıştı.

Mamutlar, tarih öncesi insanlar için av hayvanları oldu. Mağaraların duvarlarına mamut avlarken çizilmiş resimlerin bulunması, bu bilgiyi kanıtlıyor. Bilim insanları, insanların mamutları avlaması nedeniyle soylarının tükenmiş olabileceği ihtimalini ciddiye almıyor. Ancak iklim değişikliği sonrasında sayıları oldukça azalan son mamutların insanlar tarafından avlanmış olması, soylarının tükenmesini hızlandırmış olabilir.

Bulunan en eski mamut fosilleri 4 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu da mamutların gezegende 4 milyon yıldan daha eski olduklarını kanıtlıyor. Fosiller üzerinde yapılan incelemelerden mamutların dört buçuk metre boya ve 8 ton ağırlığa sahip olduğu anlaşılıyor.

Mamutlar Kuzey Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika’da farklı türleri ile yayılım göstermiştir. Dört bin yıl önceki soylarının tükenmesinden önce tüm mamutların Kuzey Amerika’ya göç ettiği düşünülüyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme