‘Manevi Danışman’ köyü ayaklandırdı

Geçtiğimiz günlerde İzmir'e ataması yapılan 842 manevi danışmanın ardından İzmir'in birçok kesiminden sesler yükselmeye başladı. “Çevreme...

Geçtiğimiz günlerde İzmir’e ataması yapılan 842 manevi danışmanın ardından İzmir’in birçok kesiminden sesler yükselmeye başladı.

“Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” Projesi (ÇEDES) kapsamında, imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticileri İzmir’deki okullara ‘manevi danışmanlık’ adı altında görevlendirilmesi gerek sivil toplum kuruluşları gerek öğrenci velileri gerek de siyasilerden büyük çapta tepki çekti.

“KÜLTÜRÜMÜZE SAYGISIZLIK”

Bu konuyla ilgili İzmir’in birçok yerinden ÇEDES uygulamasının sonlanmasına yönelik çeşitli basın açıklamaları yapıldı. Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” adı altında köyünde cami bulunmayan İzmir’in Bademler Köyünde de bu durum tepkiyle karşılandı.

Bademler Köyü halkı Bademler İlkokulu ve Bademler Ortaokulu’na din görevlisi atanmasını kültürlerine, adetlerine ve inançlarına saygısızlık olarak nitelendiler.

Bademler Köyü’nde okullarına atanan din görevlilerini protesto etmek için Eğitim- İş, CHP, STK’lar, Bademler Köyü halkı ve civardan gelen onlarca vatandaş köy meydanında eylem yaptı.

“ÇEDES’E KARŞIYIZ”

 Yoğun bir ilginin olduğu köy meydanında konuşan Bademler Köyü Muhtar Kudret Kubilay, “ÇEDES Programına karşıyız. Bilimden ve laiklikten uzak her türlü eğitime karşıyız. Bunun ateşini ilk defa Bademler’den yakmak veTürkiye çapında gerekli ilgili görmesini istiyoruz” dedi.

Köy muhtarından bu açıklamasından sonra okullarına atanan din görevlilerini protesto etmek için okul velileri basın bildirisi okudu.

 “SAKINCALI GİRİŞİM”

Bademler Köyü İlköğretim Okulu Velileri adına konuşan Serkan Bulut ise okullarınan atanan manevi hoca atanmasına yönelik şunları söyledi: “Bademler halkı kadim kültürü, yaşam biçimi ve titizlikle koruduğu değerleriyle çocuk ve gençlerin çağdaş, demokratik, aydın ve evrensel değerlerinin bilincinde yurttaşlar olarak yetiştirilmesini her zaman gözetecektir. Bademler halkı çağdaş ve bilimsel, laik, karma eğitim ve öğretim anlayışı ile yetişmesinden başka hiçbir yönetimi kabul etmemektedir. Bademler halkı söz konusu projeye yalnızca kendi çocukları gençleri için değil, bu ülkenin geleceği adına itiraz etmektedir. Bu proje acilen geri çekilmeli, bu vahim ve çok sakıncalı girişimden bugün, hemen, şimdi vazgeçilmelidir. Yaşasın çağdaş, demokratik, laik eğitim. Çok yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.”

PANKARTLAR AÇILDI 

Bademler Köyü’nde yapılan basın açıklamasının öncesinde ve sonrasında STK’lar, öğrenci velileri ve protestolara destek veren vatandaşlar beraberinde getirdikleri pankartlarla ÇEDES’ e karşı olduklarını, bu uygulamanın tehlike arz ettiğini ve bir bir an önce sonlanması gerektiğini haykırdılar.

Program boyunca öğrenci velileri, “En büyük değer Atatürk’tür, Çağdaş Lail Eğitim, Elimize, Belimize, Dilimize Sahip Çıkıyoruz” şeklindeki pankartlarla “ Türkiye Layiktir Laik Olacaktır” sloganları atılarak laiklik vurgusu yapıldı.

DİLEKÇELER HAZIRLANDI 

Bademler Köyünde yapılan basın açıklamasının bitiminde Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderilmek üzere köy halkı, vatandaşlar ve öğrenci velileri tarafından itiraz dilekçeleri toplatıldı.

Bademler Köyü’nde manevi danışmanlara tepki için yapılan basın açıklamasında jandarma da olası bir olayın önüne geçebilmek adına bölgede görev aldı.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme