Maraş'tan ACI haber geldi

Yüreğimize kor gibi oturan acı haber 'Maraş'tan bir haber geldi' ağıtının yakıldığı Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinden önce ülkemize sonra da dünyaya yayıldı. 7.7 şiddetindeki deprem saniyeler içinde 10 kentimizi vurdu, 81 ilimizi yaktı. Ölü ve yaralı sayımız dakikalar geçtikçe artıyor. Yüzlerce binamız yıkıldı. Yaşamını yitiren yurttaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Gözümüz ve kulağımız bölgeden gelen haberlerde. Yüreğimiz ve dualarımız deprem bölgesinde. Zaman, şimdi dayanışmayı büyüterek el ele verip yaralarımızı sarma zamanı.

Maraş'tan ACI haber geldi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarih 6 Şubat 2023. Saat 04.17’yi gösterdiğinde Türkiye’nin tek İstiklal Madalyalı ili olan Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 7 kilometre altında meydana gelen deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde de etkili oldu. Çok sayıda vatandaşımız yaşamını yitirdi, yüzlerce vatandaşımız ise yaralandı. Onlarcası da göçük altında kaldı.

ŞİDDET REVİZE EDİLDİ

AFAD ve Kandilli Rasathaneleri’nden yapılan ilk açıklamalarda on ilimizde yıkıma, can ve mal kaybına neden olan depremin şiddeti 7.4 olarak açıklandı. Gün içinde revize edilerek şiddetin 7.7 olduğu bildirildi. Saatler 13.24’ü gösterdiğinde Kandilli Rasathanesi’ne göre 7.5, AFAD’a göre ise 7.6 şiddetinde ikinci büyük bir deprem daha meydana geldi.

SOĞUK HAVA ETKİSİ

Kar ve yağmurun etkili olduğu bölgede, artçılar nedeniyle evlerine giremeyen vatandaşlar, dışarıda ateş yakarak ısınmaya çalıştı. Şehir merkezlerinde ise uzun araç kuyrukları oluştu. Vatandaşların hasarlı ve orta hasarlı binalara giriş yapmamaları gerektiğini belirten yetkililer, gerekli olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamaları konusunda uyardı.

DÜNYA

Deprem, Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak’ta da hissedildi. Türkiye’de seferberlik ilan edildi. Bütün belediyeler yardım toplamaya başladı. Ülkemize ise ilk yardım Azerbaycan’dan geldi. Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye`ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi göndereceğini duyurdu.

ULUSLARARASI ÇAĞRI
Yıkıcı depremin ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, can kaybı ile ilgili net bir bilgi veremeyeceğini ifade etti. Bakan Soylu, dördüncü seviye alarm ortaya koyulduğunu vurgulayarak, “Söz konusu alarm uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi.

Dördüncü seviye alarm ise daha önce 17 Ağustos 1999 yılında gerçekleşen Gölcük depreminde kullanılmış ve uluslararası yardım çağrısı yapılmıştı. Öte yandan, CİMER’de “Deprem Acil” başlığı kullanıma hazır hale geldi.
Türk Kızılayı, deprem bölgelerine kan sevkiyatı yapıldığını, ilave ihtiyaçlar için tüm vatandaşları kan bağışına davet etti. Bunun yanı sıra, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Komuta Kademesi deprem bölgesine gitti ve TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile nakliye uçaklarının göreve hazır olduğuna dikkat çekildi.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki valiler ile telefonda görüşerek deprem sonrasındaki durum ile ilgili bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve ülkemizin pek çok yerinde hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

ÜLKELERDEN TAZİYE MESAJLARI

Dünyadan destek mesajları yağdı Uluslararası yardımları da içeren ‘4. Seviye’ alarmın verildiği deprem sonrası birçok ülke, Türkiye’ye destek ve taziye mesajlarını iletti. İşte o taziye mesajları:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Türkiye’ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi göndereceğiz. Kahramanmaraş`ta meydana gelen ve kardeş Türkiye’nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Anavatan Türkiye’de Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğündeki deprem Türkiye’nin pek çok ilinde hissedilmiştir. Anavatan Türkiye’ye şahsım ve halkım adına geçmiş olsun dileklerimi iletirim. Yüreğimiz parçalandı. Üzüntümüz büyüktür. Allah milletimizin yardımcısı olsun.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif: Türkiye’nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani: Düşüncelerim ve dualarım, sabahın erken saatlerinde bölgemizi vuran depremden etkilenenlerle birlikte. Depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve sevenlerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev: Depremde yaşamını yitirenler için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a başsağlığı diliyorum. Kazakistan olarak, Türkiye`ye yardım sağlamaya hazırız.
Mısır Dışişleri Bakanlığı: Mısır’ın Türkiye ve Suriye`de depremde hayatını kaybedenler için Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Mısır olarak yardıma hazırız.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan: ABD, gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır.
Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski: Türkiye’ye yardımımızın kabulüne dair resmi onay aldık. İtfaiyeciler bugün Türkiye’ye gidecek.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielus Landsbergis: Litvanya olarak kurtarma ve yardım operasyonuna destek olmak için çadır, battaniye ve tıbbi hizmetler sağlamaya hazırız.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz: Depremde yakınlarını kaybedenlerin acılarını paylaşıyoruz. Türkiye-Suriye sınır bölgesinde meydana gelen deprem ve ardından açıklanan can kayıplarını korku ve endişe içinde takip ediyoruz. Almanya, Türkiye ve Suriye’ye elbette yardım gönderecektir.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis: Türkiye ve Suriye’deki deprem felaketinden derin üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine içten baş sağlığı mesajları gönderiyoruz. Düşüncelerimiz depremden etkilenen insanlarla. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardıma başlayacak.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak: Bu sabah Türkiye’den gelen trajik haberleri duyduğumda şok oldum. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström: Türkiye ve Suriye’de çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremden derin üzüntü duyuyorum.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Türkiye’de meydana gelen depremin ardından Fransa’nın Türkiye’ye yardım etmeye hazırız. Görülmemiş şiddetteki bir deprem sonrasında Türkiye ve Suriye’den korkunç görüntüler alıyoruz. Fransa, olay yerindeki nüfusa acil yardım sağlamaya hazırdır. Kalbimiz, yaslı ailelerin yanındadır.

İngiltere Dışişleri Bakanı Cleverly: Türkiye ve Suriye depreminde trajik can kaybı meydana geldi. Ölenlerin ailelerine baş sağlığı diliyoruz ve düşüncelerimiz hayatta kalanlarla birlikte. İngiltere yardım sağlamaya hazır.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Türkiye ile tam dayanışmadayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla temastayım. NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumdayız.

Bakmadan Geçme