Marble İzmir Fuarı başladı

Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Marble İzmir, 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde sektörü bir araya...

Marble İzmir Fuarı başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Marble İzmir, 17-20 Nisan 2024 tarihlerinde sektörü bir araya getiriyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşması Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 17 Nisan 2024 saat 11.00’de düzenlenecek törenle 29’uncu kez kapılarını açıyor. Bu yıl Çemar Traverten&Mermer ana sponsorluğunda düzenlenen fuarda, tüm doğal taş firmaları Gaziemir’deki Fuar İzmir’in kapalı hollerinde yer alırken C holünün büyük bir kısmı ile D holünün tamamı makine ve teknoloji firmalarına tahsis edildi. Blok mermer alanı da geçen yıl olduğu gibi renk renk, çeşit çeşit bin 500’e yakın blok doğal taşın sergileme alanı olacak. Bu yıl Marble İzmir’de sektör temsilcilerinden gelen talepler üzerine alınan karar doğrultusunda, yalnızca doğal taş ve doğal taş ürünleri ile makine ve teknolojileri sergileniyor.
İbrahim Alimoğlu’nun açılış konuşması:

“Bu yıl 29. kez kapılarını açan Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na hepiniz hoş geldiniz.

Marble İzmir doğal taş sektörünün dünyada önde gelen fuarlarından biri olarak sadece sektörü değil ülkemizi dünyaya tanıtan nitelikte bir fuar.

Fuarımız vesilesiyle bugün burada sizlerle olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Sektörümüzün ihracat rakamlarından kısaca bahsetmek istiyorum.

Maden sektörü olarak 2023 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın üçte birine denk gelen 1,9 milyar dolarlık bölümü doğal taş ihracatı olarak gerçekleşti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise üyelerimizle 1,06 milyar dolar maden ihracatı gerçekleştirdik. Birliğimiz ihracatının yarıdan fazlasını doğal taş oluşturdu. Doğal taş ihracatında da lenmiş doğal taş başı çekti.

Amacımız 2024 yılında ihracat rakamlarımızı daha yukarılara taşımak.

Bu amaçla, Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak, 2023 yılında canla başla çalıştık.

  1. Marble İzmir Fuarı sırasında diğer Birliklerimizle birlikte düzenlediğimiz Alım Heyeti,

Milli katılım organizasyonu gerçekleştirdiğimiz 23. Xiamen Uluslararası Taş Fuarı,

Rusya Alım Heyeti ile Suudi Arabistan Ticaret Heyeti

organizasyonlarımızla ihracatçılarımızı doğal taş alıcıları ile bir araya getirdik.

“Yeni Dönem Doğal Taş Pazarlama ve Strateji Geliştirme” Ur-Ge Projesi ile firmalarımızın pazarlama ve strateji geliştirme alanındaki kaslarını güçlendirmeye devam ettik.

Fuar ve heyetlerin yanı sıra sektörün sorunlarını ilk ağızdan dinlemek amacıyla, “Bölgesel İstişare Toplantıları” gerçekleştirdik. 2024 yılında da sektörel istişarelerimize devam edeceğiz.

Cevherimiz Sensin Burs Projesi kapsamında sektöre nitelikli elemanlar kazandırmak için öğrencilerimize burs veriyoruz.

Her yıl düzenlediğimiz gibi 2023 yılında da Hayatımız Maden Çalıştayında sektörün paydaşlarını Afyonkarahisar’da bir araya getirdik.

Surfıs Dizayn Show info stant katılımı ve Güney Kore KINTEX fuarına milli katılım organizasyonunu gerçekleştirdik.

Yılı bitirmeden Endonezya ve Avustralya başta olmak üzere uzak ülkelerle de ticaret ve alım heyetleri düzenlemek için çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Tasarımın ihracat için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu kapsamda, 2023 yılında dördüncüsünü düzenlediğimiz Amorf Doğal Taş Tasarım Yarışmamızın yanında Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması kapsamında da EMİB Özel Ödülü’nü takdim ediyoruz.

Yine bu yılki Marble İzmir fuar kapsamında İMİB ve BAİB ortaklığında gerçekleştirdiğimiz Alım Heyetiyle 15 farklı ülkeden toplam 30 alıcı firmayı misafir edeceğiz.

Sözlerime burada son verirken hepinize bereketli bir fuar diliyorum.”

Koordinatör Başkan Jak Eskinazi şu ifadelere yer verdi:

“Yönetim Kurulu Üyesi olarak büyük memnuniyet duyduğum İZFAŞ tarafından, bu yıl 29. kez organize edilen MARBLE İZMİR Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na hepiniz hoş geldiniz.

4 gün boyunca sektörden binlerce profesyoneli doğal taşın her türüyle ve özel taş makinalarıyla bir araya getirecek fuarın tüm paydaşlar için verimli geçmesi en büyük temennim.

Türkiye doğal taş sektöründe önemli oyuncular arasında yer alıyor. Dünyanın en zengin mermer yataklarına sahip Alp kuşağında yer alan ülkemizde 650’ye yakın renk ve çeşitte doğal taş bulunuyor.

2023 yılında 183 ülke ve bölgeye doğal taş ihracatı gerçekleştirdik. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanımız Sn. İbrahim Alimoğlu sektörel ihracat rakamlarından bahsetti. Burada rakamları tekrar etmek istemiyorum.

Benim, bugün burada vurgulamak istediğim; her sektörümüz için hayati önem taşıyan katma değer yaratma ve tasarım odaklı üretim.

Bugün hiçbirimizin dilinden düşürmediği dünya devi markalar “made in” yerine “design in” vurgusu yapıyorlar. Çünkü katma değerin tasarımla mümkün olduğunun farkındalar.

Biz de Ege İhracatçı Birlikleri olarak her yıl düzenlediğimiz tasarım yarışmaları ile konuyu gündemde tutmaya ve sektörlerin odağını tasarıma çevirmeye çabalıyoruz. Doğal Taş için düzenlediğimiz AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nı da bu yıl beşinci kez organize edeceğiz. Dahası bugün burada Değişik Tasarım Yarışması kapsamında EMİB Özel Ödülü takdim edeceğiz.

Ancak yeterli olmadığının farkındayız. 2023 yılında Türkiye geneli blok doğal taş ihracat birim fiyatımız 192 dolar iken işlenmiş doğal taş birim fiyatı 454 dolar olarak gerçekleşti. Bu demek oluyor ki her bir kilogram blok doğal taş için 262 dolardan vazgeçmişiz.

Miktar olarak 2023 yılı blok doğal taş ihracatımızın işlenmiş doğal taş ihracatımızdan neredeyse 1.5 kat fazla olduğu göz önüne aldığımızda ülkemiz için ne kadar ciddi bir kayıp olduğunu görebiliyoruz.

Geçtiğimiz 4 yılın işlenmiş doğal taş birim fiyatlarındaki artış eğilimi umut vadeci olsa da blok ve işlenmiş doğal taş ihracatımızın miktarları arasındaki denge işlenmişin lehine değişmeli.

Elbette ocakların devamlılığının sağlanması için blok satışının öneminin de farkındayız ancak blok satışlarımızın asgari seviyede kalmasının zengin doğal taş kaynaklarımızdan azami verimi alabilmemiz için bir zorunluluk olduğu da aşikardır.

Bugün Beyaz Saray’da, Fransa’da Parlamento binasında ya da Disneyland’da gördüğümüzde gururlandığımız Türk mermerinin daha güçlü bir marka algısı ile küresel pazardaki yerini güçlendirmek için bizim elimizde.

Maalesef ülkemizde yapılan inşaatlarda da ithal taşlar kullanıldığına üzülerek şahit olmaktayız. İthal taş kullanımlarının, yerli taşa çevrilmesi en büyük dileğimizdir.

Zengin doğal taş yataklarımızın, genç ve nitelikli işgücümüzün yanı sıra gittikçe gelişen teknolojimiz ile katma değer ve tasarım odaklı ihracat yaklaşımımızı harmanlayabilirsek Türkiye’nin doğal taş ihracatından liderliğe yükselmesinin önünde hiçbir engel olmayacaktır.

Sözlerime burada son verirken, tüm firmalarımız için kazançlı bir fuar olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

CEMİL ZEYBEKER

Bakmadan Geçme