Marmara ve Ege'de su alarmı

İklim krizi kaynaklı seller ve kuraklıklar su havzalarını ve kaynakların üzerindeki riskleri artırıyor. Türkiye'de Marmara ve Ege'de hızla artan nüfus, yoğun tarım, sanayi ve inşaat faaliyetleri, su kaynakları üzerinde baskı oluşturuyor. Suyun verimli ve tasarruflu değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Endüstriyel arıtma cihazları Rielli, su tüketiminin yüksek olduğu inşaat sektörüne, su verimliliği ve geri dönüşüm konusunda cihaz geliştirdi

Erişebilir ve kullanılabilir tatlı su kıtlığını ifade eden küresel su krizi, dünya genelinde milyarlarca kişinin hayatını etkiliyor, göç ve çatışma risklerini artırıyor. İklim değişikliğinin etkisiyle dünya genelinde hızla büyüyen sorun olan su kıtlığı, Türkiye’de etkilerini gösteriyor. Özellikle Marmara ve Ege Bölgelerinde hızla artan nüfus, yoğun tarım, sanayi ve inşaat faaliyetleri, su kaynakları üzerinde baskı oluşturuyor. Bu durum, hızlı büyüyen inşaat sektöründe su kaynaklarının verimli kullanımını ve suyun geri dönüşümünü zorunlu hale getiriyor.

Endüstriyel arıtma cihazları konusunda 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih edilen Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli, inşaat sektörüne yönelik çözümleriyle atık sularda yüzde 90-95'lere varan geri kazanım oranları sağlıyor ve ters ozmoz sistemleriyle deniz suyunu arıtarak kullanım suyu elde ediyor.

Rielli’yi bünyesinde barındıran Kazancı Çevre Tekniği’nin Kurucu Genel Müdürü Artun Kazancı, su tüketimi yüksek inşaat sektörünün, verimlilik ve geri dönüşüm konularında büyük fırsatları  barındırdığını vurgulayarak, “İnşaat sektörü firmalarıyla iş birliklerimizde önemli su geri kazanım değerleri sağladık. Farklı inşaat firmalarıyla, İstanbul ve Yalova’da, konut projeleri ve ticaret merkezlerinde atık suların geri kazanılarak yeniden kullanılmasını sağlayan gri su arıtma sistemleri veya tuzlu sudan içme suyu üretme tesisleri kurduk. 2024’te tamamı bitecek projelerimiz her gün yaklaşık 1.200 hanelik bir mahallenin günlük su ihtiyacını karşılayabilecek su üretiyor” dedi.

Artun Kazancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalova'da kurulan deniz suyu arıtma sistemimiz saatte 12,5 metreküp kapasiteyle çalışıyor. Bu sistem, yılda 109.500 metreküp, yani Sakarya'nın Karasu ilçesinde bulunan Akgöl göletinin su hacmi kadar su kazanımı sağlıyor. Bu projelerle, inşaat sektöründe su verimliliği ve geri dönüşümü konusunda büyük adımlar attık. Su kaynaklarının korunması ve suyun verimli kullanımına önemli katkı sağlıyoruz. Türkiye’nin global su arıtma markası Rielli 30 yılı aşkın köklü geçmişiyle 6 kıtada ve 80’i aşkın ülkede tercih ediliyor. Kuzey Afrika’ya, kurduğumuz Deniz Suyu Ters Ozmoz Sistemi, 3 bin metreküp günlük kapasitesiyle deniz suyundan yaklaşık 15-20 bin kişilik bir nüfusun günlük su ihtiyacını karşılayacak kullanım suyu elde edilmesini sağlıyor. Bu projemiz, su kıtlığına karşı geliştirdiğimiz uluslararası çözümlerimizden sadece birini ifade ediyor. Su kıtlığına çözüm sunan projelerimizle hem ülkemize hem de dünyaya katkı sağlamaya devam ediyoruz. Gelecekte de su kaynaklarının verimli kullanımı ve geri dönüşümü konusundaki çözümlerimizi genişleterek, çevresel sürdürülebilirlik ve su güvenliği alanında öncülük etmeyi sürdüreceğiz.” 
 

Bakmadan Geçme