Mars'ta göl mü vardı?
NASA’nın geçen yıl Mars’a keşfe gönderdiği Perseverance adlı uzay aracı, gezegende yaşam kanıtı bulmak için kaya...
NASA’nın geçen yıl Mars’a keşfe gönderdiği Perseverance adlı uzay aracı, gezegende yaşam kanıtı bulmak için kaya toplamaya başladı. NASA’nın Mars’a keşif için gönderdiği Perseverance (Azim) adlı uzay aracı, yaşam kanıtı bulmak için kaya toplama görevine başladı. Altı tekerlekli keşif aracı, indiği kraterdeki kayalardan bazılarını toplayacak. Amaç, bu malzemeyi ayrıntılı inceleme için 2030’larda Dünya’ya geri getirmek.
KRATER ARAŞTIRILIYOR
Projenin mimarlarından Dr. Katie Stack Morgan, “Jezero Krateri’ndeki delta, Perseverance’ın ana astrobiyoloji hedefidir” dedi. Bilim insanları buranın büyük olasılıkla milyarlarca yıl önce var olan krater genişliğinde bir göl olduğunu düşünüyor. Imperial College London’dan Prof. Sanjeev, “Bir deltaya akan nehirler, yaşam için yararlı olan besinleri getirir ve sonra deltada yüksek oranda getirilip bırakılan ince taneli tortular oluşur. Ayrıca bölgede yaşam varsa, bu nehirden aşağı inebilir ve bir deltada yoğunlaşabilir” diye konuştu.
ASTRONOTLARA ÇÖLDE EĞİTİM
NASA, 2025’te astronotları Ay’a indirmek için yeniden kullanılabilir özelliğe sahip Starship’i faaliyete geçirmeyi planlarken; daha sonra buradan Mars’a ulaşmak için çalışmalar başlayacak. Araştırmacılar, Arjantin’de bin kilometre uzakta, kırmızı toprak ve turuncu kanyonlarla dolu bir Mars manzarasına sahip Los Colorados’ta astronotları gelecekteki görevler için hazırlayacak. NASA’da çalışan uzmanlar, Mars’a ulaşmanın 2040’lı yıllarda gerçekleşebileceğine inanıyor.