Masada ekonomi var

Altı muhalefet partisinin oluşturduğu Kurumsal Reformlar Komisyonu ekonomideki önemli aktörlerin reformuna ilişkin hazırladığı raporuaçıklayarak zihinsel karmaşa...

Masada ekonomi var
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Altı muhalefet partisinin oluşturduğu Kurumsal Reformlar Komisyonu ekonomideki önemli aktörlerin reformuna ilişkin hazırladığı raporuaçıklayarak zihinsel karmaşa içinde olduğunu söylediği iktidara ekonomik krize çözüm için seçime gitme çağrısında bulundu. Altı muhalefet partisinin bir araya geldiği altılı masa kapsamında oluşturulan Kurumsal Reformlar Komisyonu çalışmalarının ardından ilk raporunu Pazartesi günü açıkladı.

GÜÇLER AYRILIĞI VURGUSU

Rapor, Komisyon üyeleri Cumhuriyet Halk Partisi Ekonomi Politikaları ve İşveren Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, Demokrat Parti Ekonomik İşler Başkanı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ve Saadet Partisi Ekonomik İşler Başkanı Sabri Tekir tarafından ortaklaşa sunuldu. “Ucube” Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi Raporun girişinde 2018’den itibaren uygulamaya geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin “devletin yönetim modeli, kurumsal yapısı, hukuk, temel hak ve özgürlükler ve ekonomi başta olmak üzere tüm alanlarda büyük bir yıkıma yol açtığına” vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi: “Bu ucube sistemde Güçler Ayrılığı yerini Güçler Birliğine bırakmış, kurumsal yapılar ve kapasiteler tahrip edilmiş, ehliyet, liyakat ve dürüstlük yok edilerek, ülkemiz yetersiz yandaş kadroların elinde, tek kişinin emir-komutası altına girmiştir. Esasen mevcut tablo yönetmeden ziyade bir yönetememe manzarasıdır. Bunun sonucu da istikrarsızlık, pahalılık, işsizlik ve her geçen gün daha da fakirleşmektir.”

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLECEK

Raporda bu sorunların çözümü olarak acilen Parlamenter Sisteme geçilerek güçler ayrılığı ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi gerektiği belirtildi. Ekonomi başta olmak üzere “tüm kurumsal yapının güçlendirilmesi, toplumun tüm kesimlerini içeren, ortak akla ve koordinasyona dayalı bir kamu yönetimi anlayışının geliştirilmesi, kaynakların tüm toplum kesimlerinin ortak yararını gözetecek şekilde kullanılması, akla ve bilime dayalı politikalara dönülmesinin” sağlanmasının da şart olduğu bildirildi. Altılı masanın ilk işi ekonomide hasar tespiti olacak Altılı masa komisyonunun ekonomideki başat kurumların reformu için raporda yer verdiği başlıklar adım adım sıralandı. Bu çerçevede seçim sonrasında iktidarın el değiştirmesi durumunda ilk yapılacak işlerden birisi Durum ve Hasar Tespit Komisyonu kurulması olacak. Komite, kurumlardan veri ve bilgi talep etme konusunda tam yetkili olacak. Komitenin araştırmaları sırasında belirlenen usulsüzlükler ve mevzuata aykırı durumlar yolsuzlukları araştırmak ve soruşturmakla görevlendirilecek Devlet Denetleme Kurulu, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu ve Sayıştay’ın çalışmalarına önemli girdi sağlayacak.

Bakmadan Geçme