• Haberler
  • Gündem
  • Mayıs enflasyonu açıklandı emeklinin maaş zammı netleşti mi?

Mayıs enflasyonu açıklandı emeklinin maaş zammı netleşti mi?

Mayıs ayı enflasyonu ile birlikte emeklinin Temmuz ayı maaş zammına temel oluşturacak 5 aylık enflasyon rakamı...

Mayıs ayı enflasyonu ile birlikte emeklinin Temmuz ayı maaş zammına temel oluşturacak 5 aylık enflasyon rakamı da netleşmiş oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 arttı. Buna göre; SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için 3,16, nisan ayı için 3,18 ve mayıs ayı için de 3,37 enflasyon farkını zam olarak almayı hak etti. Böylece memur ve emeklileri maaşlarına 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 oldu.
Ancak emekli maaşları, 6 aylık enflasyon oranında zamlanıyor. 5 aylık enflasyon yüzde 22,72 olarak gerçekleşirken, Haziran ayı enflasyon farkının da eklenmesi ile emeklinin alacağı 6 aylık zam netleşmiş olacak.

GÖZLER HAZİRAN ENFLASYONU İLE REFAH PAYINDA
Ancak en düşüğü 10 bin lira olan ve emeklilerden büyük tepki çeken maaşlara refah payı eklenmesi talebi de uzun zamandır gündemdeki yerini koruyor. Bu konuda hükümetten henüz olumlu veya olumsuz bir açıklama gelmiş değil.

Memur ve memur emeklileri ise haziran ayı itibarıyla yüzde 17,38 zam hakkı elde etmiş oldu. Memur ve memur emeklileri yılın ilk altı ayın toplu sözleşme ile yüzde 15 zam almıştı. Toplu sözleşme gereği ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekecek. Dolayısıyla altı aylık enflasyonun yüzde 15’i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.

MEMUR EMEKLİSİNİN TOPLU SÖZLEŞME FARKI VAR
Ayrıca memur ve memur emeklilerinin toplu sözlemeden doğan ikinci altı ay için yüzde 10’luk zam hakkı bulunuyor. Bu çerçevede yapılan hesaplamalar sonucunda memur ve memur emeklilerinin mayıs itibarıyla yüzde 17,38’lık kümülatif zammı netleşmiş oldu. Memur, memur ve işçi emeklilerinin maaş zam oranı haziran ayı enflasyon rakamları ile netleşecek. Haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz 2024 tarihinde açıklanması bekleniyor.

EMEKLİ ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?
Emekliler bilindiği gibi ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki kez maaşlarında artış alıyor. Bu artışlar SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için altı aylık enflasyona göre yapılırken memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon farkı alıyor.

SAMİME EKTİR

Bakmadan Geçme