Mayıs'tan bu yana enflasyon yüzde 26 düştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Mayıs'ta zirveye çıkan enflasyonun o tarihten bu yana 26 puan düştüğünü, düşmeye devam edeceğini söyledi

NTV’nin canlı yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündemdeki konular hakkında açıklamalar yaptı. 

Katar'da 250'ye yakın önde gelen üst düzey yöneticiyle bir araya geldiğini açıklayan Bakan, “Çok önemli görüşmeler yaptım. Gelin siz de parçası olun dedim. Kafalarındaki soru işareti lira. Çok oynak. Oralarda kurlar sabit. Makro finansal istikrarı geliştirdikçe muazzam ilgi olacak. Fon fazlaları var” dedi.

Şimşek, “IMF-Dünya Bankası toplantıları etkinlikler yapıyor. Oraya gelen liderlerle, politika yapıcıları ve yatırımcılar bir araya geliyor. Çok yoğun birkaç gün geçireceğiz. ABD Hazine Bakanıyla görüşeceğim. Diğer ülkelerden toplantı talep eden bakanlar var. Birçok bankayla bir araya geleceğiz. Türkiye ekonomisini anlatıyoruz, bizim büyük paydaşlarımız. İlişkileri sürekli sıcak tutuyoruz. Çok ciddi fon akışları var. Yoğun diyalogları devam ettireceğiz. Tüm yatırım bankalarının etkinliklerine katılacağız. Günde 15'e yaklaşan toplantılarımız olacak. 5-6 günümüz ABD'de geçecek” diye konuştu.

Cari açığın Türkiye'nin yumuşak karnı olduğunu anlatan Bakan Mehmet Şimşek, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Geçen sene program öncesinde cari açık çok yüksekti. O dönemin konjonktüründe milli gelirin oranına göre yüzde 6 görüyordu piyasa. Biz de bunu ilk yılımızda yüzde 3'e indirebilir miyiz diye iddialı hedef koyduk. Gelinen noktada cari açık yüzde 1'in altına geriledi. Bölgemizdeki çatışmalar olmasaydı büyük ihtimalle cari açık muhtemelen dengede olurdu. Cari açığı kalıcı şekilde yüzde 2.5 veya 2'nin altına çekmek istiyoruz. Türkiye'nin dış kırılganlığını kalıcı şekilde çözmek istiyoruz. Aralık ayında özellikle sanayi bakanlığı liderliğinde 284 ürün belirledik. Türkiye'nin dış ticaret açığının yarısından fazlasını ifade ediyor. 10 yıl vadeli 2 yıl geri ödemesiz krediyle dünyadan ve Türkiye'den bu işleri yapabilecek firmaları davet ettik. Bunların önümüzdeki birkaç yıl içinde üretime ilişkin yatırımları çekmek istiyoruz.”

Enflasyon ile ilgili de şu açıklamayı yaptı; “Mayıs'ta zirveye çıktı, zirveden beri 26 puan enflasyonda düşüş var. Enflasyon düşmeye devam edecek. Daha hızlı tempoda enflasyonu düşürmeyi arzularız. Temel mallara baktığımızda enflasyon yüzde 28'e düştü. Tüm malları baz alırsanız enflasyon yüzde 40'a düşmüş. Hizmet enflasyonu yüksek. Hizmet enflasyonu arzuladığımız hızda düşüyor mu? Hizmet enflasyonu tüm dünyada atalet içeriyor. Kiralarda yüzde 25 sınır getirilmiş. Kira artışındaki üst limiti kaldırdık. Yenilenen tüm kira sözleşmeleri son yıllardaki enflasyon farkını yansıtmaya çalışıyorlar. Enflasyonu düşürmek hiç kolay değil. 70-80-90'lı yıllarda enflasyonu düşüreceğiz diye sayısız hükümet iktidara gelmiş. Kolay kolay enflasyon indirilememiş. Türkiye'de 40-50 yıldır kronik 2-3 haneli enflasyon durumu var. 1970'li yıllardan beri 56 ülkede 100 enflasyon şoku incelenmiş. Şok öncesine enflasyon dönüşü ne kadar sürer denmiş, 3,6 yıl sürmüş. Enflasyondaki düşüş demek fiyat artışlarının yavaşlaması demek. 100 liralık malın fiyatı 165 liraya çıktı. Dolayısıyla enflasyondaki düşüşle fiyat düşüşü çıkarılmaması lazım. 1-2 puan aşağıda yukarıda olabilir. Kredibilitemizi hedeflerimize yakınsayarak artıracağız. Enflasyonda eninde sonunda hedeflerimizi tutturacağız, tutturmak için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz.”
 

Bakmadan Geçme