MEB ortak sınav kararının detaylarını açıkladı!
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’nin...
Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Bülbül, Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’nin Resmi Gazetede yayımlandığını ve bu yönetmelikle eğitimdeki ölçme ve değerlendirme konularının düzenlendiğini açıkladı. Yeni yönetmelik, öğrencilerin sınıf içi ölçme, okul sınavları, izleme araştırmaları, merkezi sınavlar ve ölçme değerlendirme merkezleri gibi dört temel esas üzerine odaklanıyor. Öğrencilere yeni sınavların eklenmediği, mevcut ölçme ve değerlendirme süreçlerinin yeniden düzenlendiği ifade ediliyor.
SÜREÇ ODAKLI ÖLÇME SİSTEMİ
Bülbül, Türkiye’deki eğitim sisteminin özellikle sonuç odaklı ölçme sistemlerinden kaynaklı sıkıntılar yaşadığını vurgulayarak, yeni düzenleme ile süreç odaklı bir ölçme sistemine geçiş yapacaklarını belirtti. Bu, öğrencilerin eğitim süreçlerini değerlendirmenin sonuçlara dayalı olmaktan ziyade öğrenme sürecinin nasıl geliştirilebileceğine odaklanmasını amaçlıyor.
Ortaokul ve lise düzeyindeki ortak sınavların ülke genelinde, il ve ilçe genelinde, ve okul genelinde üç aşamada yapılacağını açıklayan Bülbül, sınavların müfredatın bütünlüğünü sağlamak amacıyla uygulama haftaları içinde gerçekleştirileceğini ifade etti. Bu sınavlarda açık uçlu veya kısa cevaplı sorular kullanılacak, çoktan seçmeli ve doğru-yanlış gibi soru tipleri ise kullanılmayacak.
MAZERET SINAVLARI
Öğrencilerin katılamadığı sınavlar için mazeret sınavlarının düzenleneceğini belirten Bülbül, bu tarihlerin Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından ilan edileceğini ve sonuçların e-Okul üzerinden erişilebilir olacağını söyledi.
Ortak sınavların hangi sınıf düzeylerinde ve hangi derslerde yapılacağına İlçe Milli Eğitim Müdürleri kurulunun karar vereceğini ve sınav tarihlerinin ilgili okullara duyurulacağını belirten Bülbül, bu sınavların ölçme değerlendirme merkezleri tarafından yürütüleceğini, ancak okullarda öğretmenler tarafından yapılacağını açıkladı. Öğretmenler, sınav sorularını öğrencilere sunmak için öğretmenlerin katılımıyla soru bankası oluşturma çalışmalarına katılabileceklerdir.
Son olarak Bülbül, yazılı sınavların 100 tam puan üzerinden değerlendirileceğini, yanlış cevapların doğru cevapları etkilemeyeceğini ve kısa süreli sınavların öğrencilere geri bildirim amacıyla yapılacağını ve not olarak yansımayacağını da dile getirdi.
Haber Merkezi