Meclis’e trafo tartışması damga vurdu!

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR- İzBB Meclis'inde görüşülen 'İmar Komisyonu'nda oy birliğiyle alınan kararda verilen 'Trafoların yerin altına...

Meclis’e trafo tartışması damga vurdu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Turgay Kılıç/YENİ İZMİR- İzBB Meclis’inde görüşülen ‘İmar Komisyonu’nda oy birliğiyle alınan kararda verilen ‘Trafoların yerin altına alınması önergesi’ üzerine meclis üyelerinin oyununa sunuldu. Karaların alınması öncesinde de görüşmeler yapıldı.

‘Uygulamadan vazgeçilmeli’

AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, trafoların yerin altına alınması konusunda, “Trafolarla ilgili bizim imar komisyonunda yer altına aldığımız ve oy birliğiyle yaptığımız konular var. TEDAŞ ve diğer elektrik kurumları sıkıntılar yaşıyor. Bunların hepsini yer altın alınması mümkün değil. Bu durumdan vazgeçmeli ve çocukların oyun oynanması mümkün olması zaten hepsini yer altına aldık. Bugünden sonra her trafoyu yerin altına almamız yanlış. Tüm ilçelerle sıkıntı yaşıyoruz. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir” dedi.

Elektrik şirketlerine külfet

MHP Ali Ağa Meclis Üyesi Hakan Şimşek ise, “Gelecekte zaruri icraatlarının doğduğu zamanlarda bu imalatları yer altına indirmek gerekli olabilir. Şehirler hızlı bir gelişimde enerjiye ihtiyaç olabilir. Trafolarımızın 2/3 iken şimdi 5/8 olarak daha fazla alan kapsıyorlar. Trafoların yükseltilmesinde enerji ihtiyacını karşılaması gerek. Bize GEDİZ elektriğin direkt itiraz dilekçesini tekrar Aliağa belediyesine görüştük. Bunun mahsurları ise yer altına alındığında 49 metrekare trafolar alanının herhangi bir yağmur suyu taşkınlığında trafoların kenarına manevra odaları yapılmalı ve yedek pompaların yapılması zaruridir. Acil ihtiyacı olan trafo genişletmelerinde bu tür imalatlarının bugünden yarına yapılması imkânsız görülüyor. Bu da elektrik şirketlerinin ek bütçelerine külfet getirdiğini, gelecek yıllarda pilot bölgelerinde uygulanmasında taktirlerine sundular. Bunu bu şekilde değerlendirmeleri gerek diye düşünüyoruz” dedi.

Deprem kuşağı krizi

Aliağa İYİ Parti Meclis Üyesi Sedat Sarı, “Bu büyükşehir belediyesinde, buradaki meclis aritmetiğinde kayda geçiyor ve sonrasında Aliağa’ya geçiyor ve orada da tam aksine bir meclis aritmetiğinde yapılan değişikliğiyle kısır döngüye giriyor. Buradaki kısır döngüde devam ettirmektense komisyon başkan ve üyelerinin GEDİZ ile anlaşarak elzem durumdaki yerlerin ayırması kararının alınması. Bununla ilgili zaman kaybının önüne geçmekle alakalı bir süreliğine ısrarın esnetilmesini düşünüyorum” diye konuştu.

AK Parti İzmir Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Özgür Hızal, karara itirazını belirterek, “Burada yaşanmış bir örneği var. Ben Bayraklı Meclis üyesiyim ve Bayraklı’da tartışıldı bunlar. Trafoların yerin altına alınmasında bir karar alındı ama teknik olarak fiziksel koşulları dikkate alındığın Bayraklı’da bunun yapılamayacağı görüldü ve yeniden yer üstünde yapılacağı kararı kılındı. Hepimizin gönlünde geçen yerin altında çok teknolojik alt yapısıyla yapılması mümkün olabilir. Elbetteki bir şirketin savunuculuğunu yapmayacağız. 3 hafta önce su baskını oldu, hiçbirimizin öngöremediği bir iklim kriziydi. Ve bir deprem kuşağındayız, AFAD’ın görüşü var. Her şeyi yerin altına yaparsak doğru bir yaklaşım olmaz. Bugünden başlamak itibarıyla önergenin başlatılmasını rica ediyorum” dedi.

Meclis kararını verdi

İzBB Başkanı Tunç Soyer, karara olumlu yaklaşarak, “Herkes haklı ve herkes çok güzel ifadeler kullandı. Herkesin söylediğinin doğruluk payı var. Dolayısıyla uzatılacak bir şey yok. Ben de GEDİZ A.Ş.’nin İzmir’deki yöneticileriyle görüştüm. Prensip olarak yerin altında trafoların olmasında ısrarcı olacağız. Ama elbette bir zorunluluk hali ve başka seçenek yoksa tabii ki yer üstünde yapılmasına izin vereceğiz. Böyle bir kategorik karşı çıkışımız yok. Mümkün olarak yerin altına alınması gerektiği konusunda bir idare koyacağız. Birinci rapor ile ilgili Meclis’imizin oyuna sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme