• Haberler
  • İzmir
  • Meclis'te 'devir' tartışması: İZDOĞA ve İZBETON imtiyazlı!

Meclis'te 'devir' tartışması: İZDOĞA ve İZBETON imtiyazlı!

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 3'üncü birleşimi Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleştirildi....

Sıla Arabacıoğlu/Yeni İzmir-İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 3’üncü birleşimi Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Belevi mahallesi, 163 ada 324, 325, 326, 327, 328 nolu taşınmazlar ile 185 ada 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 nolu taşınmazlar İZDOĞA’ya devredilmesi üzerinde yaşanan tartışmalar Meclis’e damgasını vurdu.

‘KERVAN YOLDA DÜZÜLECEK’

AK Parti Meclis Üyesi Erhan Çalışkan, “Belediye şirketlerimizin hepsi zararda olduğu için dönecek dolaşacak o 78 milyon lira İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinden çıkacak. 600 dönümlük bir alandan bahsediyoruz. Burası daha önce İl Özel İdaresi’ne ait. Fidanlık kurulması için oranın yerli ailelerinden birinin müracaatı ile kiralanıyor. 95 yılından bu yana orası 600 dönümlük bir fidanlık olarak faaliyet gösteriyor. Gidip gördüyseniz oranın çevresi şeftali ve mandalina ağaçları. Yani çevresinde başka hazine arazisi yok. Dağın eteklerinde de zeytin ağaçları var. Bir belediye şirketi kurduğunuzda her şirketin ana faaliyet konusu vardır. İZBETON, asfalt üretmek için kuruldu. Ama bugün İZBETON, asfalt dışında her işi yapıyor. Her işi yapan hiçbir işi yapamaz. İZDOĞA’nın ana faaliyetinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz, sonra suyu verdik. Grand Plaza var zaten… Sonra döndünüz Grand Plaza’nın iş alanlarından bir tanesi olan kafeterya işletmesini verdiniz. Şimdi de İZDOĞA’ya fidancılık, süs bitkisi üretme işini vereceksiniz. Stratejik planda da bütçede de bu yok. Siz o zaman planları günlük mü alıyorsunuz? Yol haritası yok, yeni yatırım olursa bakılacak. Yani kervan yolda düzülecek” dedi.

‘İZMİR’İN İHTİYACINA UYGUN BİTKİ’

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bülent Köklü ise “Selçuk Belevi Mahallesi’nde Büyükşehir’e ait 300 dönümlük bir yerimiz var. Ayni sermaye olarak İZDOĞA’ya aktarılıyor. Buradaki amaç ne? Ülkemizdeki en büyük sorunu tarım ve başkanımızın bu konudaki görüşleri belli. Burada İzmir’in ihtiyacı olan suya ve kuraklığa dayanıklı bitki üretilecek. Evet, içeride başka bir şirket var. Burada yapılan yer tamamen fidan üretimi için yapılmış. Hem çevredeki üreticilere destek hem de belediyemizin daha maliyeti düşük bitki alımına katkı sağlayacak” diye konuştu.

‘DİĞER ŞİRKETLER NEDEN KURULDU?’

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, son dönemin en popüler şirketinin İZDOĞA olduğunu söyleyerek “Esasen İzmir Körfezi’ni iyileştirmek için kuruldu. Mesela Şehir Tiyatroları İZDOĞA’da, su fabrikası da İZDOĞA’da, Göl Gazinomuz da İZDOĞA’da. Kuruluş amacının dışındaki tüm faaliyetlerinde hızlı bir şekilde ilerliyor. Eğer siz bir şirket yönetiyorsanız, diğer şirketlerinizin işlerini diğer şirketinize kaydırıyorsanız ben şunu sorarım: Diğerleri işini yapamadığı için mi bu yapılıyor? Yani İZTARIM başarısız mı ki bu işi İZDOĞA yapacak? Niye hep lafların arkasına kooperatif koyuyorsunuz. Kooperatif katınca uygun mu oluyor? Olmadığını İZBETON’da gördük. Israrlı bir şekilde Büyükşehir’in mallarının şirketlere transferine karşıyız. Orada kooperatife verilebilecek bir metrekare yer yok. İZDOĞA gayet başarılıysa diğer şirketleri kapatalım, neden kurduk?” ifadelerini kullandı.

‘TEREDDÜTTEYİZ’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, “Büyükşehir, bu araziyi İZDOĞA’ya vermiş olabilir ama içinde kooperatif işletme anlatılıyor ve konu iç içe giriyor. Sağlıklı bir anlatım olmadığı için tereddütte giriyoruz. Lütfen bu konu olgunlaştırılsın” açıklamasını yaptı.

‘GÜVEN EKER İSTİYOR, BÜYÜKŞEHİR YAPIYOR’

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İzmir Büyükşehir’de bazı şirketler imtiyazlı hale geldi. Bir tanesi İZBETON bir diğeri de İZDOĞA. Genel müdürü ya da yönetim kurulu başkanından kaynaklı ayrıcalıklı hale geldi. Bir çocuk bir görür ve ister ve baba da alır. İZDOĞA bu hale geldi. Yönetim Kurulu Başkanı, Soyer’in danışmanı Güven Eker şehrin bir yerinde bir şey görüyor ve bunu Tunç Soyer’den istiyor. Bu da ertesi gün gündeme geliyor. Bir şehir böyle yönetilmez. 2 tane şirketin yöneticisi yüzünden bu belediyenin geldiği nokta gerçekten içler acısı! Şaşal Suyu istedi, verdiler, Göl Gazinosu’nu istedi, verdiler, fidanlığı istedi, verdiler. Güven Eken kim ya, biz de bir saattir bunu tartışıyoruz Kimse ne olacağını bilmiyor çünkü Güven Eken istiyor” dedi.

‘ÜSLÜP YANLIŞ’

CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın yapılan eleştirilere cevap verdi. Aydın, “Burada yapılan bir sermaye artışı. Burada pek çok sermaye artışı yapıldı ve tamamına yakını oy çokluğu ile geçti. Biz burada şirketi tamamı bize ait sermaye artışı veriyor. Bu kurum kimsenin gönlünü eğlediği bir kurum değil. İZDOĞA yöneticisine kullanılan üslup doğru değil. İnsanların hayallerinin ve ufkunun geniş olmasının tuhaf bir yönü yok. Güven Eken’e yönelik ifadeleri de kınıyorum. Bunu başka türlü allayıp pullamaya gerek yok” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme