• Haberler
  • İzmir
  • Meclis’te yeniden gündem ‘Karşıyaka’ ve ‘Kemalpaşa’

Meclis’te yeniden gündem ‘Karşıyaka’ ve ‘Kemalpaşa’

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın 3'üncü Birleşimi Mustafa Özuslu tarafından yönetildi....

Meclis’te yeniden gündem ‘Karşıyaka’ ve ‘Kemalpaşa’
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 3’üncü Birleşimi Mustafa Özuslu tarafından yönetildi. Nisan ayı birleşiminde görüşülen gelen Karşıyaka’da vakıflar mülkiyetinde bulunan taşınmazda yapılmak istenen plan değişikliği önerisi yeniden görüşüldü. Geçmişte Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin polikliniği olarak da kullanılan ancak sonrasında atıl kalan alanda güçlendirme yapılması sonrası 8 katlı yapının ‘ticaret’ alanına dönüştürülmesi önerisi meclis gündemine geldi. Karşıyaka’nın yanı sıra Kemalpaşa Ören Mahallesi’nin tarım arazisi olmasının önünün açan gündem tartışıldı.

‘KARŞIYAKA’NIN İHTİYACI VAR’

AK Parti Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, konunun daha önce de gündeme geldiğini dile getirerek, “Biz komisyonlarda CHP ile birlikte iadesini istemiştik. Bu her akşam eve giderken önünden geçtiğimiz bir yer. Buraya otel yapılmış, plan için başvuruyor. Burasının Ticaret ve Turizm alanı olarak belirlenmesini istiyor. Arkadaşlarımız da konut olan yerde parsel bazlı değil ada bazlı çalışma yapılması gerektiğini söylüyor. CHP ısrar etti ve burası turizme verilmeyeceğini söyledi. Geçmiş yıllarda ne yaptık? Emlak konuta 5 kat olan yerleri birer kat daha verdik. Buna benzer çok plan geçti. Burası derhal turizm alanı olarak belirletilmesi gerekiyor. Burası vakıflara ait, kiralandı. Satılmadı. Karşıyaka’nın buna ihtiyacı var. Karşıyaka’da o kadar çok yer var ki… Üst taraflara kaçak binalar yapılmış. Gerçekten otel yapılacak yer yok. Kaçak olan yerleri biliyorsunuz” dedi.

AK Parti Karşıyaka Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise “Hüsnü Abi’nin dediği gibi siz Karşıyaka meclis üyesiniz Karşıyaka ‘da artık yeni yapı yapılacak bir yer kaldı Karşıyaka’da bir otel sıkıntımız var. Karşıyaka’da konaklamak isteyenler, ilçe dışında gidiliyor. Bu maddenin reddedilmesi kayıp olur. İzBB’nin bunu İzmir’e ve Karşıyaka’ya kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.

‘İADESİ GÖRÜŞÜNDEYİZ’

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı CHP’li İrfan Önal da “Vicdanen doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Bir öncesi meclisimize iadesi ile yeni bir plan yapabilir mi dedik. Ancak daha büyük bir alanda yeni bir plan yapılmayacak burası turizm ve ticaret olarak düşünülüyorsa iadesi görüşündeyiz. Büyükşehir, kişi ya da kurumlara göre yaklaşmıyor. Komple konut alan bir alanda küçücük bir yer ticaret alanı olması istemiyor. Bölgede de eleştirenler olmuş” ifadelerini kullandı.

‘İLKESELLİK DEĞİL İLKESİZLİK’

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız Önal’ın söylemleri üzerine söz aldı. Yıldız, “Yaşadığımız kent çok iyi planlanmış olsaydı İrfan Bey’in ilkesellik bakışına saygı duyardık. Yaşadığımız kentte ihtiyaçlardan dolayı düzenleme yapmak durumunda oluyoruz. Soyer’in ortaya koyduğu bir vizyon var. İzmir, turizm açısından Antalya’ya göre geride kalmış bir şehir. Otel bakımından çoğu şehirden geride kaldık. Kemeraltı’nda bir pasaj otele döndürülmüş, yaşayan bir yer olmuş. Asıl ilkesellik burada olmalı. Karşıyaka’da bir ihtiyaç var mı? Var. Yapacak alanınız var mı? Yok. Buna hangi ilkeden yapacağız? Turizm, şehri geliştirme ilkesinden bakacaksan neden yapmıyoruz? Konak’ta konutların yanında oteller yok mu? Eski kimlikli şehirlerin hepsinde bunlar vardır. Eğer siz bir yeri karma yapmasanız çöküntü bölgeler oluşturursunuz. Mesela bir yeri sadece iş yeri yaparsanız gece 7-8’den sonra gece bomboş sokaklar kalır. Bu plan değişikliğinin geçmemesi ilkeselliği değil ilkesizliği getirir” açıklamasını yaptı.

‘DOĞRU DEĞİL’

AK Parti Grup başkanvekili Özgür Hızal, İzBB meclisinde, İzBB’nin haziran ayında gerçekleşen üç oturumuna neden gelmediğini sordu. Hızal İzBB’nin Başkanlık makamınca gündeme eklenen komisyon raporlarının görüşüldüğü birinci maddesinde sordu.

“İmar komisyonu başkanının neden olumsuz yönde oy kullandıklarını, kendilerinden duymak isterdim. İşin özünü iki arkadaşımız da belirtti çok ilginç hadiselerle karşılaşıyoruz. Şimdi bir düzenlemeyi yaparken bir kamu kurumu önünde objektif kriterlerle hareket ediyorlarsa eğer bu kurumlar subjektif kriterlere hareket ediyorsa bir sorun vardır. Siz başka bir yerden gelen bir önergeyi Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait bir parselde iptal ettiğinizde ben burada iyi niyet aramıyorum. İzmir bizim için çok kıymetli diyoruz. İzmir in turizm potansiyelini artıracağız diyoruz. Ama bu gelecek olan yerli ve yabancı turistler nerede kalacak evimizde ağırlamayacağız herhâlde. İzmir de hem bakanlığın hem de İBB’nin aynı anda uluslararası bir organizasyonda dışardan gelecek misafirleriz nerede kalacak otellerinin olmadığını sorun yaşadığını söylemiştim. Gelecek olan misafirlerin oteli yok. Bu şehrin önün açılması gerekiyor. Bu şehrin önün açılmasının başında gelen İzBB ve başkanı, bu şehirde yaklaşık 10 günde çok önemli bir mesele konuşuluyor. Dönüm üzerinden yapılan hatalar yapılıyor bu belediyenin başkanı nerede? Mecliste yok Tunç Soyer şu an nerde? Soyer yurtdışında diye eleştirdik mi? Soyer yurtdışında uluslararası organizasyonlar için gittiğini düşünüyorum. Bir taraftan siz bunu yapacaksınız bir taraftan Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait orada turizme geçilecek şeyi engelleyeceksiniz. Yasaya aykırı olan bir durum olsa anlayacağız. Ama ortada yasal olmayan bir durum yok. Sadece birilerin ortaya koyduğu ilkelerden bahsediliyor. Bu ilklerin ne olduğunu bilmiyoruz. İzBB nin prensibi bu böyle bir şey olabilir mi aynı İzBB aynı CHP grubu, Torbalı’da yetkisi olmadığı halde bir imar alanının altına imza attı neden? Şimdi siz çıkıp ilke ve prensipler için bu yatırımı engelliyoruz diyorsanız bu doğru bir karar değil. Bu doğru bir anlayış değil. Sonra İzmir e neden yatırım gelmez turist gelmez” dedi.

‘HERKESİN ÇIKARINA’

Konu ile ilgili son olarak konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Mustafa Özuslu “Bir şehrin mekânsal planlamasının nasıl yapılacağı noktasında herkesin söyleyeceği çok şey var. Evet, Karşıyaka’nın otel ihtiyacı var mı? Var. Sadece Karşıyaka’nın değil İzmir’in de var. Biz Karşıyaka Meclisi olarak ‘evet’ oyu verdik. Teknik tartışmalar yapılıyor burada, tek bir parsele verildiğinde ne olacağı noktasında. Şu anda alınan bir karar üzerine konuşuyoruz, genelleme yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum. İzmir’i bir dünya kenti yapmak amacıyla yönetim anlayışını buna göre kuran bir başkanımız olduğu için yurtdışında faaliyet sürdürüyor.  Mesela Fransa Kalkınma Ajansı ile Körfez’in temizlenmesi noktasında önemli görüşmeler yapıldı. Yine Brüksel Kent Zirvesi’nde dünyanın birçok yerinden başka belediye başkanları katıldı ve depreme dayanıklılık ile ilgili konuştu. Bunlar hepimizin çıkarına olan ve faydalı girişimlerdir” diye konuştu.

PARTİSİNİN TERSİ YÖNDE GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Karşıyaka tartışmalarının ardından ‘Kemalpaşa Belediye Meclisinin 05/12/2022 tarihli ve 204 sayılı Kararı ile uygun görülen; Kemalpaşa Ören Merkez Yerleşimi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu ve İlavesi önerisinin oyçokluğu ile uygun bulunmadığına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’ gündeme geldi.

Konu ile ilgili Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı görüşlerini aktardı. Partisinin aksine görüş bildiren Karakayalı, “Burasının her şeyi yapıldı. Zeytin ağacı diyoruz… Peki Torbalı yolunda her yer zeytinlik ama orası imara açıldı. Kaldı ki ağaç sökme makinemiz var, alırız ve taşırız. Şunu demek istiyorum, önerge komisyonlara geri gönderilmeli. Bundan bir hafta önce Tunç Başkan’dan bu konu için randevu aldık. Ama bunu tekrar masaya yatırırsak iyi olur diye düşünüyorum. Tekrar tartışalım, tekrar konuşalım. Bu 20-30 yıldan beri hazırlanmış bir şey” dedi.

‘BU SORUNU TACA ATMAKTIR’

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız da tartışmalara katıldı. Başkan Karakayalı’nın söylemlerini işaret eden Yıldız, “Geçen toplantıda CHP’li Kemalpaşa Meclis Üyeleri de kendi grubundan ayrıldı. Çünkü yerelde yaşananı onlar biliyorlar. Yereldeki her unsur, genel planlama ilkelerine, hiyerarşisine uygun mu diye bakabiliriz. Ama burada mevzuata uymayan bir şey de yok. Mahkeme kararını da okudum ben. Zeytin vardı yoktu zaten Tarım İl Müdürlüğü bu konuda hassas davranıyor. Bu hassasiyetin sıkıntı çıkarttığını da bazen görüyoruz. Mahkeme kararı, bilirkişi raporuna uygun planlama Tarım ve Orman İzmir İl Müdürlüğü görüşü de var. Vatandaş burada yapılaşmış… Planlama anlamında ilçe belediyesi çözümü olan bir plan getirmiş. Ret gerekçesine bakıyorum, altı dolu olması lazım. Arkadaş, ilçe belediyesi çalışmayı yapmış ve gelmiş. Yalansa düzeltsin, belediye başkanımız burada. Reddettiğimiz plan içinde itfaiye binası yapmışız. İmarsız yerde mi yapılmış? İZBETON da yolları yapmış. Tarım alanlarından mı geçiyoruz? Ben çok üzülüyorum. Bu kadar önemli konuları çalışan insanların çalışmalarını yok sayıyoruz. Bu sorun çözmek değil sorunu taca atmaktır. Bu bölge halkını yok saymaktır, bürokrasisini dışlamaktır. Belediye başkanımız burada isyan ediyor” ifadelerini kullandı.

‘BU İLK KEZ OLMADI’

CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise Yıldız’a cevap vermek için söz aldı. CHP’li Aydın, “Bir meseleyi doğru zeminde tartışmak hem meseleye, bizi dinleyenlerin anlamasına ve sorunun çözümüne katkı sağlar. Meseleleri iç içe getirip siyasi polemik üslubu ile dile getirirseniz gerçeklikten kopmuş olursunuz. Bunu kendileri de biliyorlar. Ben analiz etmek isterim. İzBB, ilçe belediyeleri dikkate alır ve bunları önemser değerlendirir. Bazen teknik destek verir bazen birlikte çalışır. Ama hiçbir zaman bu konu x ilçeden oy birliği ile geldiğine göre Büyükşehir tartışmasın. Bu olmaz. İmar kentin bütünlüğü ile ilgili süreçtir, bir bölgedeki olumlu ya da olumsuz gelişmeler bütün şehri etkiler. Mesela Karşıyaka ve Kemalpaşa hepimizi etkiler. Burada kimse arzuları yok saymıyor. Bu ilk kez de olmuyor. Onlarca önerge oldu böyle. 5 binlik ile ilgili sürçe bu şekilde sonuçlandıktan sonra binliği komisyonda tartışmamızın anlamı olmayacak çünkü 5 binlik ile sorun yaşıyoruz. Bu çalışmayı İzBB yapacaksa sorun şu olur binlik ayrıntısındaki süreci burası yürütürken yereldeki hassasiyeti kaçırmış oluruz. Bunu yerelde İzBB ile iş birliğinde çalışılmalı. Bunu tamamen reddediyor değiliz. Hiçbir kararı sorgulamadan kabul etmedik” açıklamasını yaptı.

‘KORUYACAĞIZ’

Aydın’ın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal söz aldı. Aralık 2022’de kararın İzBB’ye geldiğini hatırlatan Hızal “Bazı şeylerin zamanında yapılmamış, kaçırılmış olması İzmir’in bütün ilçeleri için sorunlar doğuruyor. İzmir’de bir planlama sorunu var. İzmir plansız bir şehir. Peki, İzmir’in planlanması noktasında İzBB ilçe belediyeleri ile ne yapıyor? Hiçbir şey yapmıyor demeyelim ama yeterince hareket edemiyor. Doğru hareket edemiyor, yanlış hareket ediyor. Mahkeme kararında plan yapmayın demiyor hassasiyetlere uyun diyor. Yeşil bizim için çok değerli. İzBB’nin 52 bin zeytin ağacından haberi yoktu. Zeytin ağacında hassasiyet gösteren İzBB Sayıştay raporundan önce zeytin ağaçlarının yerinden haberi yoktu. Mesele Kemalpaşa Karşıyaka Bayraklı değil. Biz 30 ilçenin hakkını ve hukukunu koruyacağız” dedi.

İlgili madde komisyonlarından geldiği şekilde oy çokluğu ile kabul edildi.

Bakmadan Geçme