Meclisten seslendi: 'Esnafın hakkı gasp edilmiştir'
DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Ocak ayından bu yana...
DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Ocak ayından bu yana 30 bini aşkın esnafın kepenk indirdiğini belirterek esnaf kefalet kredilerinin faiz oranlarında yapılan artışın iflas sürecini tetikleyebileceğini belirtti:
“Ekonomide yaşanan problemleri çözebilmek için kendinden feragat etmekle meşhur hükümetimiz geçtiğimiz hafta yine kendisine yakışanı yapmış, almış olduğu akıl dışı ekonomik kararların faturasını ay sonunu getirmekte zorlanan vatandaşa kesmiştir. Bildiğiniz üzere Halkbank ve Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatiflerinin aldığı karar doğrultusunda Esnaf Kefalet Kredisi faiz oranlarında yüzde 120’ye yakın artış yaşanmıştır. Mevcut ekonomik şartlar altında müşteri ve sermaye kaybı yaşayan esnaflarımız, şimdi de çektiği kredinin yaratacağı sorunlara karşı yüz üstü bırakılmıştır. Hali hazırda ciddi bir borç yükü altında olan işletmelere, dönem dönem can suyu olan kredi imkanını bu denli zor hale sokmak, sattığı malı yerine koymakta zorlanan esnafların, nakit akışında sıkıntıya girmesine ve belki de iflas etmesine neden olacaktır.”
KREDİ ÖDEMELERİ SATILAN MALA YANSIYACAK
Hükümetin enflasyonla mücadele politikalarını eleştiren Ösen, esnaf kefalet kredilerinin faiz oranlarında yapılan artışın doğrudan vatandaşı etkileyeceğini belirterek şöyle konuştu:
“Siz yaşanan krizin faturasını esnafa keserseniz dolaylı olarak vatandaşın cebine ceza kesmiş olursunuz. Kredi ödemelerinin artmasıyla esnaflar artan maliyetlerini sattıkları mala yani vatandaşın alım gücüne yansıtmayacak mı? Girdi maliyetleri yükselen esnaf çözümü kendi ürünlerine zam yapmakta bulmayacak mı? Bu kadar ucuz kredi mi kaldı diyen yetkililere buradan soruyorum? Kredi faizlerinin yükselmesindeki tek sorumlu Merkez Bankası para politikası, faiz politikası değildir. Suçlu da esnaf değildir, vatandaş değildir. Bizi bu günlere faiz sebep – enflasyon sonuç denilen akıl ve çağ dışı uygulamalar getirmedi mi? Bu günlere “ekonomi gözlerdeki ışıktır” diyenler, ekonomi yönetimini nepotizm bataklığına düşürenler getirmedi mi? Kirasını, stopajını, Bağ-Kur’unu ve üstüne üstlük ekonomideki durgunluğu sırtlanmak zorunda kalan esnaflara gelin gözlerdeki ışığın ekonomide önemli olduğunu onlara anlatın şimdi. Ya da samimi ve ilkeli olun, esnafa da Nas var deyin attığınız adımdan geri dönün”
MEMLEKET SICAK PARAYA BAĞIMLI
Plansız ekonomi ve sıcak paraya bağımlı kur politikasının turizm, tekstil gibi emek yoğun sektörleri de olumsuz anlamda etkileyeceğini ifade eden Ösen “Yerle bir ettiğiniz toplumun fiyat algısını yasalarla, yasaklarla, kurallarla yeniden inşa edemezsiniz. Patates ve soğan depolarını basarak hiç mi hiç edemezsiniz. Bakın hala da ders alınmış değil. Ekonomiyi düzeltmek için gerekli yapısal reformları atmadan, çuvaldızı kendinize batırmadan, memleketi sıcak paraya mahkum hale getiriyorsunuz. Panzehiri Carry Trade’de, kısa süreli nakit akışında arıyorsunuz. Suni bir rahatlama döneminde, Merkez Bankasının rezervlerinin yükseldiğini gösteriyorsunuz. Merkez bankasının rezervleri arttıysa, ekonomik emareler düzeliyorsa, bu olumlu etkileri neden emekli, neden her hafta pazarda, mutfağında yangın olan ev hanımları, neden asgari ücretli, beyaz yakalı, esnaf ve sanayici hissetmiyor? Tek derdi makro ekonomik dengeler olan bir ekonomi yönetiminin bizi getirdiği tablo işte bu çıkmaz yoldur.” şeklinde konuştu.
CEMİL ZEYBEKER