Mehmet Aydın (Tosuncuk) kimdir? Neden yargılanıyor?
Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın, binlerce kişiyi mağdur ettiği dolandırıcılık davasında son sözü söyledi: 'Beraatimi istiyorum' dedi. Peki, 'Tosuncuk' olarak bilinen Aydın gerçekten suçsuz mu? 4 binden fazla mağdura yaşattığı büyük vurgunla gündeme gelen Aydın'a ne kadar ceza verildi? Çiftlik Bank'ın arkasındaki gerçekler neler? Detaylar haberimizde:
Çiftlik Bank’ın kurucusu olan ve "Tosuncuk" olarak bilinen Mehmet Aydın, Türk halkının en çok konuştuğu isimlerden biri haline gelmiş, kurduğu sistemle binlerce kişiyi mağdur etmişti. 2016 yılında kurduğu ve sanal ortamda faaliyet gösteren Çiftlik Bank, kısa süre içinde büyüyerek milyonlarca lira toplayıp, yatırımlarını “çiftlik işletmesi” ve “gıda üretimi” gibi sahte vaatlerle yatırımcılara cazip gösterdi. Ancak kısa sürede dolandırıcılık skandalı halini aldı ve Çiftlik Bank, binlerce mağduru arkasında bırakarak çöktü. Mehmet Aydın’ın kurduğu sistemin aslında bir "ponzi şeması" olduğu, yani yatırımcılardan toplanan paraların yeni yatırımcılara ödeme yapmak için kullanıldığı tespit edildi.
TOSUNCUK’UN SUÇLARI VE YARGILANMA SÜRECİ
Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın da içinde bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davada, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "örgüt yöneticiliği" ve "nitelikli dolandırıcılık" gibi suçlamalarla karşı karşıya. Çiftlik Bank’ın büyük çaplı dolandırıcılığı, 2016 yılında kurulduktan sadece birkaç yıl sonra 4 binden fazla mağdur bırakmış ve birçok yatırımcı parasını kaybetmişti. Çiftlik Bank’a yapılan bu büyük vurgunun ardından Aydın, 2018 yılında yurt dışına kaçtı ve uzun süre bulunamadı. Ancak Mehmet Aydın, 2021 yılında Brezilya'dan Türkiye'ye getirilerek adalet önüne çıkarıldı.
VAADLERLE MİLYONLUK VURGUN
Çiftlik Bank sisteminin mali işlemleri incelendiğinde, Aydın’ın topladığı paraların büyük kısmını kişisel harcamalarına ve yurt dışı seyahatlerine aktardığı, ayrıca sanal çiftliklerin ve üretim tesislerinin hiç var olmadığı ortaya çıktı. Yatırımcılara “hayalindeki çiftliği kurma” vaadiyle dolandırılan milyonlarca lira, Aydın’a ve onunla bağlantılı olan diğer sanıklara yönlendirildi. Çiftlik Bank, sözde sanal ortamda büyük bir işletme gibi gösterilerek, yatırımcılara yüksek kar vaatleriyle tanıtıldı. Ancak sistem çökünce, yatırımcılar paralarını geri alamayarak mağdur oldular.
MEHMET AYDIN’A VERİLEN CEZA
Çiftlik Bank davası, Türkiye’nin en büyük dolandırıcılık davalarından biri olarak tarihe geçti. Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın, yargılandıkları davada, 4 binden fazla mağdura yaşattıkları zarar nedeniyle 45 bin 376 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldılar. Aydın, duruşmada son sözünde "Herhangi bir yalan beyanda bulunmadım. Beraatimi istiyorum." diyerek suçlamaları reddetti. Ancak mahkeme, Aydın’ın suçlarını ve dolandırıcılık faaliyetlerini büyük ölçüde kanıtlanmış sayarak en yüksek cezayı verdi.