Memurlardan ‘enflasyon’ tepkisi: TÜİK yalan zamlar gerçek!
Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Ege Bölge Temsilciliği(KESK), enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından TÜİK İzmir Bölge...
Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Ege Bölge Temsilciliği(KESK), enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Bir araya gelen grup adına basın açıklaması Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven okudu. Güven, en düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üstüne çıkartılması ve her üç ayda bir yoksulluk sınırına göre yeniden güncellenmesi gerektiğini dile getirdi. Atılan ‘TÜİK yalan, zamlar gerçek’ ve ‘Zam, yalan, dolan. İşte AKP’ sloganları dikkat çekti.
‘GELEN ZAM ALINDI’
TÜİK’e tepki gösteren Mustafa Güven, “Yaşadığımız hayat pahalılığını en az yarı yarıya düşük göstererek maaş artışlarımızı adeta bir kara delik gibi yutmaya devam ediyor. Alanlardayız. Çünkü maaşlarımız, ücretlerimiz yıllardır hiç kimsenin, iktidarın kendisinin dahi inanmadığı TÜİK rakamlarına göre artırılıyor. Yaşadığımız gerçek hayat pahalılığı ile ilgisi olmayan bu sanal rakamlar özellikle maaş zammı alacağımız dönemlerde daha da aşağı çekiliyor. Çarşıda, mutfakta yaşadığımız gerçek enflasyon 2 ise TÜİK bunu 1 puan gösteriyor. Yani kamu emekçilerine seçimden önce vaat edilenler dolar ve temel tüketim maddelerine gelen zamlar ve düşük enflasyon rakamları ile çoktan alınmış durumda” dedi.
TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Kamu emekçileri adına talepleri sıralayan Mustafa Güven, şunları söyledi:
-Bunun için en düşük kamu emekçisi maaşı temmuz ayı itibari ile eş ve çocuk yardımı, kira yardımı, ulaşım ve yakacak yardımı gibi sosyal yardım kalemleri ile yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
-Bu rakam her üç ayda bir yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir.
-Gelir vergisi birinci dilim oranı %15 ten %10’a düşürülmeli, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlar-ücretler birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.
-Seçim öncesi verilen kira yardımı, mülakatın kaldırılması sözlerinin gereği zamana yayılmadan hemen yerine getirilmelidir.