Menemen çömleğinde boynuz kulağı geçti

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre İtalya'da düzenlenen Uluslararası Çömlek Festivali’nde 6 ödülden 4'ünü yine...

Yeni İzmir Gazetesi’nden Berivan Kaya’nın haberine göre İtalya’da düzenlenen Uluslararası Çömlek Festivali’nde 6 ödülden 4’ünü yine Menemenli ustalar aldı. Dünya Çömlek Ustaları Festivali’nde ‘Estetik’ dalda dünya birincisi Ayhan İde, ‘Estetik’ ve ‘Teknik’ dalda dünya ikincisi Oktay İde ve ‘Teknik’ dalda da Ahmet Taşhomcu dünya üçüncüsü oldu. İtalya’da Menemen rüzgarı eserken ödül alan iki ismin usta-çırak olduğu ortaya çıktı. Bu yıl dünya şampiyonu olan Ayhan İde, Ahmet Taşhomcu’nun yetiştirdiği ustalardan biri.

“ÜLKEMİZ VE MENEMEN İÇİN BÜYÜK BAŞARI”

45 yıldır çömlek ustalığı yapan Menemen Çömlekçiler Derneği Başkanı Ahmet Taşhomcu, “Geçen hafta İtalya’da düzenlenen Dünya Çömlek Yarışması’na katıldık. Menemen’den 6 usta gittik. Oradaki 6 ödülden 4’ünü aldık. Ülkemiz için Menemen için büyük başarı oldu. Ben 2009’da da İtalya’ya düzenlenen yarışmada şampiyon olmuştum. Bu yarışmada teknik dalda üçüncü oldum. Geçen Ekim ayında Menemen’de Çömlek Festivali yapıldı. Bu sene de Eylül ayında yapacağız. Yaklaşık 20 ülke katılacak. Festivale de hazırlanıyoruz. Jüri üyeliği yapacağım. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyorum. Geçen yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Daire Başkanlığı bizleri yarışmaya gönderdi. Bu senede Menemen Belediyesi bize destek oldu. Belediye Başkan Vekilimiz bize destek vermek için bizimle beraber 4 gün İtalya’da kaldı” dedi.

Haber

Ahmet Taşhomcu

“BU MESLEK ÖLMEZ”

Genç neslin çömlek mesleğine ilgisinin olmadığını aktaran Taşhomcu, “Gençlerin ilgisi yok ama bu meslek ölmez. İnsanoğlu var olduğu sürece bu meslek yaşar. Burada Panaztepe kazılarında 6 bin yıllık çömlekler çıktı. Tabi bu meslekte zamana ayak uydurmak önemli.  Kendini geliştirirsen bu meslek ölmez. Türkiye’nin her yerinde çömlekçilik vardı ama hepsi yok oldu, çünkü kendilerini geliştirmediler. Benim yetiştiğim dönemlerde sadece testi yapılıyordu. Şimdi zamana uygun formlar üretirsen meslek ölmez. Gençlerin ilgisi yok. Bu konuda eksikliklerimiz var. Belki bir kurs açılmalı ve gençleri yetiştirmeliyiz. Kaybolmayacak bir sanat. Bu noktada yerel yöneticilerin desteğine ihtiyacımız var. Çamurdan dolayı gençler biraz soğuk bakıyor. Fakat bu meslek Avrupa’da çok değerli bir meslek” ifadelerine yer verdi.

Haber

Ayhan İde

“IRKÇILARA KARŞI BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRDIK”

Dünya şampiyonu olan çömlek sanatçısı Ayhan İde, “Uluslararası birçok birinciliğim var. Bu sene de katıldığımız yarışmada dünya birincisi oldum. Biz bu mesleği severek yapıyoruz. Biz bu işe başlarken buralara geleceğimizi düşünmedik. Ben ilkokul 3sSınıfta çırak olarak başladım. 30 yıldır bu işi yapıyorum. Ahmet usta beni ustamdır. Boynuz kulağı geçti. Ahmet Usta beni yetiştirdi, ben şu an onunla yarışıyorum. Aynı şekilde oğlumu yetiştirdim, şu an oğlum benimle yarışıyor. Bu sene İtalya’ya gittik ve orada bayrağımızı dalgalandırdık. Bu durum onların hoşuna gitmedi çünkü çok fazla ırkçılar. Bunu bile bile bayrağımızı dalgalandırdık. Memleketimizi en iyi şekilde temsil ettik. Şimdi Menemen Festivali’ne katılacağız” ifadelerini kullandı.

“SGK BİZİ FABRİKALARLA KIYASLIYOR”

Çömlek ustalığına değer verilmesi gerektiğine dikkat çeken İde, “Ben bu mesleğin kaybolmasını istemiyorum. Bu mesleğe değer verilsin. Bizim sanatımız yok olmaya yüz tutmuş bir sanat. Kültür mirasların içerisinde olan bir el sanatı. Yetkililer bizi bir demir- çelik fabrikası gibi görüyor. Bizi demir çelikle kıyaslamasınlar. Biz yetenekli gençleri yetiştirmek istiyoruz. Ama SGK’nın koyduğu kurallar bizi ürkütüyor ve istihdam yaratamıyoruz. Gençlere bu işi öğretmek istiyoruz. Ancak biz bunu aşamıyoruz. Bizi büyük fabrikalarla kıyaslıyorlar. Bu şekilde devam ederse hem nesil kötüleşir hem de meslekten insanlar uzaklaşır” dedi.

“YURT DIŞINDAN GELİP TEKNİĞİMİZİ ÖĞRENMEK İSTİYORLAR”

Yurtdışından çömlek ustalığının tekniğini öğrenmek için gençlerin gelerek ders aldıklarını aktaran Taşhomcu, “Geçtiğimiz günlerde Rusya’dan bir öğrenci geldi ve ona 40 gün çömlek dersi verdim. Şimdi Özbekistan’dan Mehruş isimli bir gencimiz geldi ve bizden çömlek dersi alıyorlar. Yurt dışından gelip dünya kadar masraf ediyorlar, değer veriyorlar. Bizim gençlerimizde maalesef bu yok. Yurt dışındaki gençleri burada teknik öğrensin diye gönderiyorlar” diye konuştu.

Haber Merkezi

Özel Haber

Bakmadan Geçme