• Haberler
  • Siyaset
  • Menemen'de serbest bölge satışı tansiyonu yükseltti

Menemen'de serbest bölge satışı tansiyonu yükseltti

Berivan KAYA/YENİ İZMİR- Menemen Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi....

Menemen'de serbest bölge satışı tansiyonu yükseltti
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Berivan KAYA/YENİ İZMİR- Menemen Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı Başkan Vekili Aydın Pehlivan idaresinde gerçekleştirildi. Mecliste gündem geçtiğimiz hafta satışı gerçekleştirilen serbest bölge alanı oldu.

SERBEST BÖLGE SATIŞINDE SORU İŞARETLERİ

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP Grup Başkan Vekili Ali Yılmaz, geçtiğimiz hafta satışı gerçekleştirilen serbest bölgeyle alakalı yaptığı konuşmada, “Serbest bölge konusuna değinmek istiyorum. Mera alanı tarla vasfına dönüştü. Orası ardından serbest bölge ilan edildi. Şimdi eleştirme zamanı. Belediye tarafından yapılan ihale ilanında, alanın sulak alan tampon bölgesi olduğu söyleniyor. Oraya fabrika yapılamayacağı gibi eklentiler yapıldı. Sulak alan tampon bölgesi ne demek? Gediz Deltasını korumak maksadıyla bir takım bölgeler tampon ilan edildi. Bu tampon Gediz deltasının korunmasına hizmet edilecek. Bu bölge ağaçlandırılacaktı. Tampon bölgeye iş yeri yapamıyorsunuz, neden sosyal tesis yapıyoruz? Orası tamponsa hiçbir şey yapılaması gerekiyor. Aradaki farkı anlaşmış değilim. İhalede 4 firma birbirine yakın teklifler vermiş. Bu bölgeyi menemen serbest bölge kurucusu olan İZBAŞ. AŞ. Burayı çok istiyordu. Alana 551 milyon teklif veriyor. Serbest bölge kurucu olduğuna dair bir vasfı olmayan firmalar İZBAŞ’ın verdiği teklifin çok az üstünde teklif veriliyor ve İZBAŞ, ihaleden çıkartılıyor. İhaleyi alan 2 firma binde 2 civarı artış yapıyor ihaleyi alan firma 560 milyon vererek ihaleyi alıyor. Burada danışıklı dövüş yapılmıştır. Fiyat artışları için gerekli koşullar yapılmamıştır. İhalede firmalar anlaşmışlardır ve Menemen Belediyesi zarara uğratıldı. Bunun iyi niyet neresinde? İhaleyi neden bayram sonrası yapıldı, ihale dosyaları neden bayram öncesi alındı. Bu teklif zarfları nerede saklandı? Aldığımız duyumlara göre ihalede teklif veren firmanın teklifi sızdırılmıştır. Siz ihale kararından itibaren 15 gün içerisinde ihaleyi bozabilirsiniz. Mevzuat açısından incelemek yeterli değil. Mevzuat yönünden tüm şartlara uyulmuş ancak burada Menemen Belediyesi’nin menfaati var mı yok mu? Bu konuların titizlikle incelenmesini ve ihalenin onaylanmamasını talep ediyoruz” dedi.

“İZBAŞ’LA İLİŞKİNİZ NE?”

Satış eleştirilerine yanıt veren Aydın Pehlivan, “70’in üzerinde komisyonumuz ihale yaptı. Bu ihaleler kameralar önünde şeffaf bir şekilde gerçekleştirildi. Bu ihaleleri millet ittifakı meclis üyelerimiz takip etti. Bir tane şikayet yoktu. Serbest bölgeyi menemene kazandıran benim. Satılan alan mera vasfındaydı, yok hükmündeyken biz kazandırdık. 9 yatırımcı ihale dosyası aldı. İzmir ŞPO bu satışın iptali için dava açmış. 15 bin kişinin istihdam edileceği bir alandan bahsediyoruz. Bu alanın serbest bölge olması için Anakara’ya gidip geldik, yoktan vaat ettik. Biz bu projelerle evlatlarımızı elimizde tutuyoruz. Serbest bölgede 5 tane firma teklif verdi. 4 firmanın teklifi geçerli oldu. Biz yaptığımız tüm ihalelerde kapalı teklif usulünü seçiyoruz. Bizim hedefimiz yasaya uymak ve elimizdeki gayrimenkul için maksimum rakamın elde edilmesi. En üst seviyede teklif veren 3 firma kendi arasında yarıştırılıyor. Her şey yasal süreçlerine uygundur. İZBAŞ 4. oldu. En başından itibaren ben isterdim ki onlar alsın. Menemen’in hakkını korumakla mükellefiz. Burası ihaleye çıkılmadan verilmez. Biz burayı kamulaştırsaydık alacağımız para 50 milyon olurdu. Ben Menemen’in hakkını sonuna kadar savunuyorum. 576 milyon 400 bin TL kazandırdık. Şu anda serbest bölgenin hiçbiri para karşılığı verilmiyor. Menemen’de bize bırakılan tek bir arsamız yok. Biz işimizle ilgili mücadele içindeyiz. İZBAŞ’ın avukatlığını yapmayın. İZBAŞ’la ne ilişkiniz var, bilemiyorum. Elinize verilen her kağıdı okumayın. İZBAŞ’te neler döndüğünü bilmiyorsunuz. İZBAŞ en düşük teklifi veriyor, kendi üyelerine laf anlatamadıkları için bize çamur atıyorlar” diye konuştu.

“LÜKS SOĞAN”

Ekonomik krizden bahseden CHP Meclis Üyesi Gürkan Develi, “Menemen Belediyesi’ne çalışan personellerin promosyonlarının bir an önce verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Promosyon olayını unutmayın diye hediyelik soğan getirdim. Biliyorsunuz soğan çok pahalı. Ben nereye gitsem aynı problemle karşılaşalım. İnsanlarımız nefes alsın. Tarım konusuna değinmek istiyorum. Girdiler artıyor. Türkiye tarımı 20 yılda çok şey kaybetti. Fabrikaları, ormanları satı ve üretemez hale geldi. Gübre, mazot ucuz olursa ve tarım desteklenirse ucuz ve kaliteli ürün yemek mümkün. Şu an sadece üretici kazanmıyor. Aracı, tüccar kazanıyor. Kimse hamaset yaparak beni susturamaz” dedi.

BASKI İDDİASI

CHP’li İhsan Perçin, belediye bürokratlarından bilgi edinmeye çalıştığını ancak baskı gördüğünü iddia ederek, “Bizler Menemenlileri temsil için geldik. Belediyede bilgi edinme haklarımız var. Ancak ben bu bilgileri edinmek istediğimde alamıyorum ve bir kişi doldurularak üzerime gönderildi. Bu doğru bir hareket değil. Bana baskı yapmaya kalktılar. Aydın Pehlivan tarafından geldiklerini söylediler” dedi.

Perçin’in iddiaları üzerine Aydın Pehlivan, “Bu yaptığın yanlış. Bu olayla karşılaştığın an itibariyle bana alo demen lazım. Ben de insanım. Bana isim verir misin? Böyle bizi zan altında bırakıyorsunuz” diye konuştu.

“KÖYLÜNÜN MERASI SATILDI”

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Halil Akbulut ise konuşmasında, “Cumhur ittifakı TÜİK enflasyonuyla yaşıyorlar ama Türkiye TÜİK enflasyonuyla yaşamıyor. Belediye bütçesinden de enflasyon oranı beli Belediye bütçemiz 3 milyara dayandı. Enflasyonu inkar etmemizin bir mantığı yok. Et pahalı, 400 liralara dayandı. Neden, AK Partinin tarım politikalarından dolayı. Köylünün merasını aldık, sattık. Eti bu gidişle 600 liraya yiyeceğiz. Merayı imara açtılar diye meclis üyelerimiz yargılandı. Köylü meralarını gasp ediyoruz. Ülkemiz düzgün yönetilmiyor. Önümüzdeki hafta seçime gidiyoruz. Kavgasız, gürültüsüz oy kullanılması. Milli iradeye saygı duyulmasını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE UÇTU, AVRUPA BİTİK”

Avrupa’yla Türkiye arasında kıyaslama yapan AK Parti Meclis Üyesi Hanifi Can, “Çiftçilerin pamuk primleri hesaplarına yatırıldı. Geçen hafta yurtdışındaydım. 7 ülke gezdim. Hiçte öyle anlattığınız gibi bir masal yok. Giderken baya güzel geliyor ama şehir içerisine gittiğinizde durum farklı oluyor. Ben bir taksiciyle konuştum. Macaristan’da asgari ücret 600 Euro, kira 500 Euro. Kendi ülkemizle arasındaki farkları incelemedim. Orada otopark sorunu var. WC’ye 1 Euro veriyorlar. Bizim ülkemiz cennet. Recep Tayyip Erdoğan bu ülkeyi uçurmuş, Avrupa bitik. Avrupa’da asgari ücretle çalışan bir vatandaşın lokantada yemek yemesi söz konusu değil. CHP gelecekmiş, refaha kavuşturacakmış. Ülkeyi yerle bir edersiniz “ dedi.

“MENEMEN’İN MALLARI PEŞKEŞ ÇEKİLDİ”

CHP Meclis Üyesi Deniz Karakurt, AK Partili Hanifi Can’ın açıklamalarına yanıt vererek, “Hanifi bey çok haklı. AKP hükümetine biat eden kesim zaten refah içinde. Hanifi beyin bu ekonomiden mutlu olması normal. Bir avuç insan zaten çok mutlu. Biz yüzde 99’dan bahsediyoruz. Biz kalanlar sıkıntı içindeyiz. Bizi bir takım ülkelerle kıyasladı. O ülkelerde bir Atatürk çıkmadı. Atatürk bu ülkeyi kurtardıktan sonra çok güzel projelere imza attı. Biz bu dönem hepsini sattık. Bizim gelmemiz gereken nokta belli. Kıyasladığı ülkelerin İzmir kadar nüfusu yok. Kıyaslama yaparken benzer ülkeler arasında kıyaslama yaparsınız. Bizim ülkemiz çok iyi olmak durumdaydı kötü yönetildiğinden bu durumdayız. 20 yıllık ak parti iktidarının aynısını biz 2 yılda belediyemizde gördük. Biz her şeyi sattık, tıpkı menemen belediyesinde olduğu gibi. Şu anda 2 yıldır satılan yerler içimizi acıtıyor. Menemenin malları peşkeş çekildi. Değerinin altında satıldı ve elde edilen paralarla artı değer elde edilmiş gibi lanse ediliyor. Umarım daha fazla yer satılmaz, vakitte yok. Söyleyecek çok şey var ancak sorularımıza yanıt alamıyoruz. Herkes kimlerin neler elde ettiğini ve kimlerin nerelerden, nerelere geldiğini iyi biliyor. Bu dönemki meclisten üzgünüm” dedi.

TGC ANADOLU KUYRUĞU

AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Demircili, eleştirilere yanıt vererek, “2023 yılı Menemen’in yatırım yılı olacak. Biz bir önceki mecliste neden bütçemizi arttırdığımızı söyledik. Seçime gidiyoruz. İlkokul’da yerli malı haftası yapardık. Ülke olarak biz tarımımızla övünürdük. CHP’nin iktidarında şeker, tüp, hastane kuyrukları vardı. Biz bugün meclis üyelerimize bir ziyaret yaptık. TCG Anadolu gemisini görmemeniz imkansız. Önünde çok uzun kuyruk vardı, CHP döneminde tüp kuyrukları vardı. Yerli ve milli bir gemi. Biz kendi gemimizi üreten bir gemi haline geldik. Biz bu gemilerle terörle mücadele ediyoruz. İZBAŞ’la alakalı da sizi kınıyorum. Encümenlerimizi zan altında bırakıyorsunuz. Bugüne kadar tarihte görülmemiş dondu Aydın Pehlivan, şanla gururla proje açılılarına yetişmek için koşturacak, siz de bu keyfe ortak olun” diye konuştu.

“ROMAN VATANDAŞLAR ÖTEKİLEŞTİRİLDİ”

CHP’nin Tarım mitinginde açılan pankarta tepki gösteren Demircili, “Dün tarımla ilgili bir miting yapıldı. Biz çok miting yaptık. Dün 500 civarı insanla miting yaptınız. 30 ilçeden destekle belediye başkanlarının katkılarıyla bir miting yaptınız. Menemen’de CHP’nin geldiği noktayı taşımayla birlikte görebilirsiniz. Biz er meydanından kaçmadık. 20 yıldır bu ülkeyi emanet eden vatandaşlarımız yine emanet eden. Dün roman vatandaşlarımızla ilgili rahatsız olduğumuz bir pankart asıldı. CHP’nin seçim mantığı budur. Ötekileştirmeyi çok iyi başarıyorsunuz. Bu pankartı şerefle astınız değil mi? Roman vatandaşlara verdiğiniz değer bu kadar mı? Mahir Polat bir açıklama yaptı, ‘Menemen’de kapanmayan bir hesabımız var’ dedi. Ne demek bu? Kapanmayan hesabınız ne biliyor musunuz? Menemen’de kıskançlık hesabı bu. Mahir beye ve CHP’lilere cevabı genel ve yerel seçimlerde vatandaşlarımız verecektir” dedi.

 

Bakmadan Geçme