Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8,5’te sabit tutma kararı, piyasa beklentileriyle paralel bir şekilde alındı. Kararın...

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8,5’te sabit tutma kararı, piyasa beklentileriyle paralel bir şekilde alındı. Kararın ardından yapılan açıklamada, Para Piyasası Kurulu’nun (PPK) politika faizinin ekonomik toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu belirttiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, cari dengeyle ilgili risklere dikkat çekildi. İç tüketim talebindeki artış, yüksek enerji fiyatları ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyetin cari denge üzerindeki riskleri canlı tuttuğu vurgulandı.

TCMB 1 YILDA 500 PUAN FAİZ NDİRDİ

Geçen yıl Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyondaki yükselişe rağmen politika faizinde 500 baz puanlık indirim gerçekleştirmişti. Bu indirimlerin tamamlanmasıyla Kasım ayında politika faizi yüzde 9 seviyesine çekilmiş ve Aralık ve Ocak aylarında bu seviyede tutulmuştu.

Ancak Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremin ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla TCMB, politika faizinde ek 50 baz puanlık bir indirim daha yapmış ve faizin deprem sonrası toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu belirtmişti.

Faiz Kararının vatandaşa ve yatırımcıya etkisi ne oldu?

Politika faizi yüzde 8,5 olsa da kredi faizleri geniş bir aralıkta yer almaktadır. Özel bankalar bu faiz kararını tüketiciye ve yatırımcıya yansıtmıyor. TCMB’nin uyguladığı sınırlamalar nedeniyle KOBİ ve yatırım kredileri genellikle yüzde 10-20 aralığında faizlendirilmekteyken, ihtiyaç kredilerinde bu hafta yüzde 50’lerin üstünde seviyelere çıktığı görüldü.

 Haber Merkezi

Bakmadan Geçme