• Haberler
  • Gündem
  • Merkez Bankası faiz kararıyla Cumhurbaşkanı’nın o sözleri gündeme geldi

Merkez Bankası faiz kararıyla Cumhurbaşkanı’nın o sözleri gündeme geldi

Merkez Bankası (MB), saat 14.00 sıralarında faiz kararını açıkladı. Yüzde 25 olan faiz kararının yüzde 30’a...

Merkez Bankası (MB), saat 14.00 sıralarında faiz kararını açıkladı. Yüzde 25 olan faiz kararının yüzde 30’a çıkması sonrası gelen tepkilerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz konulu söylemleri dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası,Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplandı. Yüzde 25’lik politika faizi 500 puan ile yüzde 30’a yükseldi.

Önceki politikalar ne kadardı?

Para politikası faizi, haziranda 650 ile yüzde 15’3, temmuzda ise 250 puanla yüzde 17,50’ye yükseltilmişti. Ağustos ayında ise 750 puanla yüzde 17,5 değerine çıkmış, yüzde 25’e dayandırılmıştı.

Erdoğan söylemleri gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlere dek ‘Nas’ söylemleri dikkat çekiyordu. Bu söylemlerin tekrarlanmasıyla para politika faizi düşürülüyordu. 3 Mart 2021’de faiz kararı yüzde 19 iken ‘Nas var Nas’ çıkışlarıyla 19 Aralık 2021 yıllarında yüzde 14 seviyesinden yüzde 8,5 seviyesine düşürülmüştü.

Öte yandan Erdoğan, faizin yüzde 19’unda dolar ise 7 lirada seyrediyordu. Faizin 8,5’e düşürüldüğü dönemlerde de dolar kuru rekor seviyelerini zorluyarak 23 liraya yükselmişti.

Döviz kurlarının artışı enflasyonu tetikledi. Yükselen enflasyon nedeniyle alım gücü düşen yurttaşlar pazarda markette en temel ürünlere dahi ulaşamaz hale geldi. Kendi politikalarındaki yanlışlıklar nedeniyle bozulan ekonominin faturasını halka yükleyen AKP iktidarı genel seçimler sonrası vergilere zam üstüne zam yaptı. Seçim sonrası değişen kabinede Hafize Gaye Erkan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na Mehmet Şimşek ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atandı. 14 Mayıs ve 28 Mayıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nas’ inadı rafa kalktı.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme