Meryl Streep'den sert konuşma

Meryl Streep: Kabil'deki dişi kedilerin kadınlardan daha fazla özgürlüğü var.

Birleşmiş Milletler'in Afgan kadınlar konulu toplantısında konuşan Oscar ödüllü oyuncu Meryl Streep, 'Bugün Kabil'de dişi bir kedinin bir kadından daha fazla özgürlüğü var. 

ABD'nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde 'Afganistan'ın Geleceğine Kadınların Dâhil Edilmesi' konulu bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Oscar ödüllü oyuncu ve aktivist Meryl Streep, Afgan kadın haklarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Streep, "Bugün Kabil'de dişi bir kedinin bir kadından daha fazla özgürlüğü var. Bir kedi ön verandasına oturup yüzünde güneşi hissedebilir. Bugün Afganistan'da bir sincabın bir kızdan daha fazla hakkı var, çünkü halka açık parklar kadınlara kapatıldı" dedi.

Taliban sözcüsü ise bu yorumlara yanıt vererek, kadınlara "son derece saygı duyduklarını" ve "asla kedilerle kıyaslamayacaklarını" ifade etti.

Streep'in açıklamaları, Taliban hükümetinin geçtiğimiz ay yeni 'ahlak yasaları' getirmesiyle gündeme geldi. Bu yasalar, kadınların sesinin toplumda duyulamayacağını ve erkeklere doğrudan bakmalarının yasaklandığını öngörüyor.

Taliban'ın iktidara gelmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, Afgan kadın ve kızlarına yönelik kısıtlamalar artarak devam ediyor. Kadınlar, evden çıkarken yüzlerini ve vücutlarını tamamen kapatmak zorunda. Ayrıca, okullara, parklara, spor salonlarına ve spor kulüplerine gitmeleri de yasaklanıyor.

Bakmadan Geçme