Mesleğini hiçbir şeye değişmiyor
Ege Bölgesi’nin en önemli hayvancılık yerlerinden biri olan Aydın’da hayvancılık özenle yapılıyor. Dededen kalma mesleği devam...
Ege Bölgesi’nin en önemli hayvancılık yerlerinden biri olan Aydın’da hayvancılık özenle yapılıyor. Dededen kalma mesleği devam ettiren Halil Karapınar koyunlarını adeta çocuğu gibi görüyor. Her gün özenle otlattığı koyunlarına gözü gibi bakan Karapınar, gün boyu onlarla vakit geçiriyor.
Aylık ortama 25 bin kazanç oluyor
Hayvancılık mesleğinden kazanılan ortalama rakamlar hakkında konuşan Halil Karapınar, “Bu iş bize dededen kalma. O nedenle vazgeçilmezimiz oldu. İşimizden gayet memnunuz. Para kazanmıyoruz dersek de inkar etmiş oluruz. Çok şükür gelirimiz güzel. Yıllık 250-300 bin TL arası gelirimiz oluyor. Bu da kuzu işinde aylık 25 bin TL gibi bir rakama denk geliyor. Şu anda kuzu fiyatları ve bıçak fiyatları çok iyi. Geçen sene bin, bin 200 TL’ye sattığımız kuzular bu sıralarda 3,5 ila 4 bin arasında fiyatları değişiyor. Kargas da da bıçağı 180’e kestiriyoruz. Bahar bu sene fazla olmadı. Ama bizim burası kendi arazimiz olduğu için kendi yerimizde idare ettik” diye konuşarak çobanlığın dışında çiftçilik, peynir üretimi ve kurban bayramları zamanında kurbanlık satışı yaptıklarını kaydetti.
Hocalar ile birlikte çalışıyoruz
Hayvanları özenle seçtiklerini söyleyen Karapınar, “Bizim koyunlar elit sürü olduğu için müşterilerimiz genellikle üretici kesimi. Bıçağa vermiyoruz. Koyunlarımız Karya ırkı. Genel olarak damızlık sürüsünden veriyoruz. Erkekleri de koçluk niyetine veriyoruz. Bu ırkta Adnan Menderes Üniversitesi’nin hocaları ile beraber çalışıyoruz. Bizim koyunlar analı kızlı Karya ırkı. Dışarıdan koyun yok. Diğer kuzular bin TL’ye satılırken, bu ırk kuzular bin 500 TL’den satılıyor. Karya’nın özelliği de doğurgan olması, süt oranının yüksek olması bir de buranın iklimini soluyan bir hayvan. Bizim koyunlar yılda 2 sefer çiftleşse kuzu alıyoruz ama biz koçları aralarına katmadığımız için tek seferde kuzu alıyoruz. O da ikizlik oranı yüksek oluyor. Sürümüzde beş tane koçumuz var. Biz genellikle 200-250 koyun yaptığımız zaman biz üreticilere 50 kadar koyun satıyoruz. Çünkü koyunlarımıza talep çok fazla oluyor. Daha önce bizim merinos cinsi beyaz kıvırcık koyunlarımız vardı. Adnan Menderes Üniversitesi hocaları yaptıkları çalışmalar yaparak Karya ırkına çevirdi” diye konuştu.
Mesleğimi severek yapıyorum
Hayvanlık mesleğini severek yaptığını belirten Karapınar, “Şu anda bana Aydın merkezden bir ev verecekler çobanlığı bırak gel burada yaşa diyecekler ben gitmem. Ben eve değil toprağa yatırım yaparım” ifadelerini kullandı. (İHA)
K.C.