• Haberler
  • Meslek seçimi yapay zekanın iki dudağı arasında

Meslek seçimi yapay zekanın iki dudağı arasında

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler için kritik önemdeki  doğru üniversite ve bölüm seçimi süreci başladı....

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrenciler için kritik önemdeki  doğru üniversite ve bölüm seçimi süreci başladı. Yapay zeka bir yandan iş gücü piyasasını hızla dönüştürürken bir yandan da geleceğin mesleklerinin şekillenmesinde büyük rol oynuyor. Yapay zekanın her sektörü etkileyeceğini belirterek, yeni beceriler kazanmanın önemine dikkat çeken uzmanlar, öğrencilerin yapacakları seçimlerde bu faktörleri göz önünde bulundurmasını öneriyor.

Haber

Untitled design – 1

Dünyanın ilk sesli sohbet robotlarından ‘Verirobot’u geliştiren Veriyaz Firması Genel Müdürü Erkan Saldır, yapay zekadaki asıl dönüşümün büyük dil modelleri sayesinde olduğunu belirtti.

Büyük dil modellerinin insanın yaptığı bütün işleri kolaylaştırdığına değinen Erkan Saldır, “Bu modeller sayesinde 2017’de insan gibi düşünebilen yeni yapay zeka çağı başladı. Dil modellerinin hepsi Amerika’da üretiliyor. Ana üreticiler oradaki büyük firmalar. Dünya üzerinde dil modeli eğitebilen ve dil modeli tasarlayan tek ülke Amerika diyebiliriz. Diğer ülkelerde yapılamamasının sebebi ise o işlemciye sahip olmamamız. Karşımızda insanın yaptığı herşeyi  yapabilen bir makine var. Merkezinin Amerika olduğu dil modelleriyle işleri kolaylaştırabilir, insanların yaptığı görevleri otomatikleştirip insanı devreden çıkartabilirsiniz. Bu dil modelleri insan gibi düşünebilme, beste yapabilme, resim yapabilme, dilediği dilde konuşabilme özelliklerini taşır. Bizde de  Avrupa’da da Dünya’da da bu teknolojiler yok. Fransa ve Çin çalışıyor ama ana merkez Amerika Birleşik Devletleri.  Bizim bu işlemcileri yapabilecek alt yapımız yok” diye konuştu.

Haber

“İNSANIN YERİNE MAKİNELER GELİYOR”

Erkan Saldır, yapay zekanın etkileyeceği sektörler hakkında ise, “Endüstri devriminde, hayvanın yerine makineler geldi. Elektrik icat edildi, insanın sosyal yaşamını ve üretimi kolaylaştırdı. Yapay zeka devriminde ise insanın yerine makineler geliyor. Yapay zeka bütün meslek gruplarını etkileyecek.  Yapay zekanın etkileyemeyeceği hiçbir sektör yok. Eğitim, pazarlama, satış, çağrı merkezleri, medya gibi… Bazı meslek gruplarında iki dönemden bahsedebiliriz. İlk dönemde insan ve makine birlikte çalışacak. Daha sonra makineler insansız hale gelecek. İnsan, birçok üretimden çıkacak” dedi.

Yapay zekanın kullanıldığı görevleri yürütenlerin, hızla değişen istihdam pazarında yer almaya devam edebilmek için yeni beceriler kazanması veya sergilemesi gerekecek.  PwC ’nin 2024 yılı Küresel CEO Araştırmasına göre, CEO’ların yüzde 69’u, yapay zekâ nedeniyle iş gücünün büyük kısmının yeni beceriler geliştirmesinin gerekeceğini düşünüyor. Çalışanlar, şirketler ve politika ortaya koyanlar, çalışanların güncel kalabilmesi, yapay zekânın getirdiği fırsatları yakalayabilmesi için gereken becerileri hızlıca geliştirmesine yardımcı olmada sorumluluğu paylaşıyor. Yapay zekâyı kullanabilmek için gereken becerileri geliştirenler,  işlerin yürüme şeklinin değiştirilmesine öncülük edebilir.

“BIÇAKLA EKMEK DE KESEBİLİR, İNSAN DA ÖLDÜREBİLİRSİNİZ”

Yapay zeka alanında çalışmalar yapan akademisyen ve Ege Finans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, yapay zekanın tehdit unsuru olarak görülmesi hakkında, “Yapay zekanın sektör bazında etkisini ölçmek şu aşamada zor olsa da felaket senaryolarına kulak asılmamalı. Bu konuda etkilenecek sektörleri analiz etmekten ziyade yapay zekayı asistan olarak görüp iş verimliliğini insanla beraber arttırmak önemli. Yapay zekanın herhangi bir sektörde çalışanların işine son vereceğine dair henüz somut bir senaryo yok. Gelecekte ne işi ne mesleği tehdit edecek, tam aksine yapay zeka onu kullanabilenler ve kullanamayanlar arasında bir fark yaratacak. Bütün işleri yapay zekaya yaptırırsak, insanları kapının önüne koyarsak bu işten kimse karlı çıkmaz. Dolayısıyla yapay zeka birdenbire her şeyi elinizden alacak bir tehdit olarak görülmemeli. Ama yapay zekayla birtakım işleri yapabiliyor, kolaylaştırabiliyorsanız insanların daha refah içinde yaşamalarını ya da daha fazla üretmelerini sağlayabilirsiniz. Bıçakla ekmek de kesebilirsiniz, insan da öldürebilirsiniz. Sizin yapay zekayı ne için kullandığınız önemli” ifadelerini kullandı.

Haber

Üniversite tercihi dönemindeki öğrencilerin yapacakları seçimlerde yapay zekanın etkileri ile ilgili Prof. Dr. Küçüközmen, “Bence yapay zekanın etkilemediği alan kalmayacak. Dolayısıyla öğrenciler seçecekleri herhangi bölümde verilen eğitimin yanı sıra ekstradan kendilerini bilgilendirecek eğitim, sertifika programları, internet üzerinden dersler de alarak kendilerini yapay zeka konusunda güçlendirebilirler. Sadece seçtikleri meslek üzerinden ilerlemeyip yapay zekayı hayatlarına dahil etmelerini tavsiye ederim. Mesleklerin devam edeceğine, sadece teknik altyapısının değişeceğine inanıyorum. Bu teknik altyapının içinde hem yazılım hem de yapay zeka desteği olacak. Bu sebeple ben akademiysen olarak bazı mesleklerin öne çıkıp bazılarının geri plana atılacağına katılmıyorum. Sosyal medya üzerinde çok nitelikli kişiler ve kurumlar var. Yapay zeka alanında kariyer yapmak isteyen öğrencilere de uzman tavsiyesiyle o kişi ve kurumları takip etmelerinin bu konuda yapılan konferans, seminer ve panellere katılmalarını genç arkadaşlara öneririm” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme