Metal eşya ihracatı enflasyon mağduru

Girdi maliyetleri ile baş edemeyen metal eşya sanayinde yurtdışı satışlar giderek azalıyor. Birim fiyatı artan sektör, kar oranlarını düşürse de toplam ihracatta geriye gidiyor

Metal sanayi olarak insan hayatının her kesitinde, her alanında kullanılan ürünler imal ettiklerini söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası Diğer Metallar Meslek Komitesi Başkanı Çimen Atalay, “Metal ambalajdan ısıtma soğutmaya, oto yedek parça, evsel mutfak eşyaları, bahçe mobilyaları, cıvata somun, bağlantı elemanları gibi konularda 117 firma İzmir’de imalat yapıyor” dedi.

Yurtdışı satışlarda ise Ege İhracatçı Birlikleri’nde adi metaller ve diğer eşyalar diye iki alanda konumlandırıldıkları bilgisini veren Çimen Atalay, “En az ihracatı yapan iki sanayi grubuyuz. Adi metaller olarak 2023 yılında 173 bin ton 812 milyon 628 bin dolar ihracatımız var. 2024 ilk 9 ayda ise, 160 bin 433 tona karşılık, 807 milyon 795 bin dolar ihracat gerçekleştirmişiz. Bu rakamlara göre ihracatımız yüzde 2 azalmış, değer bazında yüzde 1 azalmış. Birim fiyatta ise yüzde 1 artmış. Diğer metal eşyalarda 2023 yılında 196 bin tonluk ihracattan, 676 milyon 669 bin dolar gelir elde etmişiz.  2024’ün ilk 9 ayında 179 bin 910 tonluk ihracatın gelir karşılığı, 634 milyon 215 bin dolar. Miktar olarak yüzde 8, tutar olarak yüzde 6 azalmış. Birim fiyat olarak yüzde 2 artmış” diye konuştu. 

Metal eşya ihracatı enflasyon mağduru

İHRACAT PAZARINI KAYBETMEMEK İÇİN ZARARINA FİYAT VERİYORUZ

İhracatın miktar ve tutar olarak azaldığını açıklayan Atalay, sektörün artan maliyetler yüzünden mağdur olduğunu belirterek, sektörel sorunlarını şöyle sıraladı; 

“Diğer meslek gruplarında olduğu gibi çeşitli sorunlarımız var. İhracat açısından bakıldığında, temin ettiğimiz malzeme ve hizmetlerin fiyatları son yıllarda çok arttı.”

“Yabancı paraların daha düşük oranlarda artması, TL’nin kıymetlenmesi, fiyat tutturmakta hepimizi sıkıntıya sokuyor.”

“Birçok firma yıllarca uğraşıp elde ettikleri pazarları kaybetmemek için başa baş ya da zararına fiyatlar veriyorlar. Bu durum uzun yıllar için sürdürülebilir değil.”

“Başta ara eleman olmak üzere eleman bulmakta sorunlar yaşıyoruz. Eğitimin rolü büyük.  Daha çok meslek okulları açılmalı. Acilen açılmalı.” 

“Bunlar yapılmadığı takdirde ileriye dönük katma değeri yüksek üretim yapmak pek mümkün olmayacak.”

“Kredi faizleri çok yüksek bu nedenle imalatçı ve ihracatçı firmalara farklı kredi faiz oranları uygulanmalı. Yani finansman açısından destek istiyoruz. Kredi Garanti Fonu yeniden devreye girmeli.”

“Yapılan ihracat oranında ihracatçıya ek destek verilmeli. Yüksek enflasyondan dolayı imalatçıların satın alma güçleri, iş yapabilme kabiliyetleri azaldı. Kıdem tazminatı yüklerine acil formül bulunmalı.”

“2025 yılı için resesyon tehlikesi var. Bundan dolayı iflas, konkordatolar artacak. Toplumsal barış ve ekonominin bozulmaması için iktidarın gereken tedbirleri acilen alması gerekiyor.” 
 

Bakmadan Geçme