Mevlana Celaleddin Rumi, Ege Üniversitesinde anıldı
Hz. Mevlana'nın tasavvufi olgunluğu modern insana nasıl rehberlik ediyor .Şeb-i Arus etkinliklerinde hangi mesajlar ön plana çıktı? Mevlana'nın 'sema' anlayışı bugün nasıl yorumlanıyor? Bu tür etkinlikler, genç nesillerin Mevlana'yı tanımasına nasıl katkı sağlıyor? Hz. Mevlana'nın mesajları günümüze nasıl ışık tutuyor? Şeb-i Arus etkinliğinde hangi fikirler ön plana çıktı?
Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin 751’inci vuslat yıl dönümü, Ege Üniversitesi’nde düzenlenen özel bir etkinlikle anıldı. EÜ Birgivi İlahiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Şeb-i Arus - Vuslatın 751. Yılında Mevlana” başlıklı panel, EÜ Kültür Sanat Evi’nde yapıldı. Etkinlik, akademik ve kültürel içerikleriyle büyük ilgi gördü.
AÇILIŞ KUR’AN-I KERİM TİLAVETİYLE YAPILDI
Program, Hafız Eray Çakmak’ın okuduğu Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından, EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Tasavvuf Müziği Topluluğu tarafından Arş. Gör. Yakup Selim Şenel’in yönetiminde bir tasavvuf müziği dinletisi sunuldu. Dinletinin ardından panel oturumuna geçildi.
AKADEMİSYENLER MEVLANA’NIN MESAJLARINI YORUMLADI
Moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Himmet Konur’un üstlendiği panele, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Gökbulut, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hamide Ulupınar ve EÜ’den Dr. Öğr. Üyesi Nuriye İnci konuşmacı olarak katıldı.
EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, açılış konuşmasında Mevlana’nın evrensel mesajlarının bugüne olan etkisini vurguladı. Ersan, “Hz. Mevlana’nın fikirleri, her yıl Şeb-i Arus etkinlikleriyle yeniden hatırlanıyor. Bu panelin düzenlenmesinde emeği geçen hocalarımıza teşekkür ederim” dedi.
“MEDENİYETİN ÖN SAFLARINA TAŞIYAN ŞAHSİYET”
Panel moderatörü Prof. Dr. Himmet Konur, Mevlana’nın medeniyet tarihindeki önemine değinerek, “Bizi medeniyetin ön saflarına taşıyan önemli şahsiyetlerden biri Mevlana’dır. Onun fikirleri, medeniyetimizin temellerinde yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Süleyman Gökbulut ise Mevlana’nın tasavvufi olgunluğunu ve manevi kemalini üç kelimeyle özetlediğini belirtti: “Hamdım, piştim, yandım.”
“DİNİN DİNAMİK ÖZÜNÜ TANITAN ŞAHSİYET”
EÜ Birgivi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nuriye İnci, Mevlana’nın evrensel mesajlarını değerlendirdi. İnci, “Mevlana, insan, kainat ve Allah arasındaki ilişkiyi özgün bir şekilde yorumlayarak dinin dinamik özünü bize tanıtmıştır” dedi.
Tasavvufun önemli bir unsuru olan “sema” hakkında konuşan Prof. Dr. Hamide Ulupınar, semanın Mevlevi geleneğinde yer alan bir zikir ibadeti olduğunu belirtti. Ulupınar, “Mevlana, güzel bir ses veya name duyduğunda doğaçlama olarak sema yapmıştır” diye konuştu.
TEŞEKKÜR BELGELERİ TAKDİM EDİLDİ
Panelin sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, konuşmacılar ve etkinlikte emeği geçen akademisyenlere teşekkür belgeleri sundu.