“Millet”te 3 senaryo

Seçim tarihi yaklaşırken partilerin milletvekili aday adaylığı listeleri oluşmaya başladı. Bazı partilerin seçime birleşerek girmesi bekleniyor.

“Millet”te 3 senaryo
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sıla ARABACIOĞLU/YENİ İZMİR 14 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekilliği seçimleri öncesinde partilerin aday adayı listeleri şekillenmeye başladı. CHP, İYİ Parti,  AK Parti ve MHP’nin listeleri tamamlanırken diğer partilerde ise belirsizlik hâkim. Bu belirsizlikle birlikte kulisler de hareketlendi. Millet İttifakı’ndaki bazı partilerin CHP listesinden bazılarının ise birleşerek milletvekili adayı çıkartacağı konuşuluyor.

KÜÇÜK İTTİFAKLAR

CHP ve İYİ Parti’nin dışındaki diğer partiler için üç senaryo öne çıktı. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin seçime, ya CHP listesinden, ya ittifak içinde küçük ittifak kurarak ya da bireysel olarak girmesi gündemde.

Demokrat Parti’nin CHP listelerinden milletvekilliği seçimine gireceği görüşü Ankara’da hâkimden Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve DEVA Partisi’nin ittifak yaparak ortak liste çıkaracağı dile getiriliyor. Bununla birlikte talimat alan il ve ilçe örgütleri aday adaylarının isimlerini paylaşmıyor.

ANKARA’YA GİDECEK

Gelecek Partisi İzmir, aday adayların isimlerini belirlemek için çalışmalara başladı. Gelecek Partisi İzmir İl Başkanı Onur Sivaslı’nın 29 Mart Çarşamba günü Gelecek Partisi Genel Merkezi’ne gideceği ve listeleri teslim edip genel merkez tarafından son halinin oluşturulacağı öğrenildi.

LİSTELER KABARIK

CHP’de 210 aday adayı çıkarken yapılan son güncelleme ile rakam 193’e düştü. İYİ Parti’de ise rakam 66’yı bulurken tabanı, aday adayı sayısını yetersiz buluyor. Demokrat Parti tarafından genel merkezden gelen talimat doğrultusunda tam rakam açıklanmazken yetkililerce 100’ün üzerinde başvuru olduğu söylendi. DEVA Partisi Genel Merkezi’ne de İzmir’den 82 kişi dosyasını teslim etti. Gelecek Partisi’nde ise bir sayı konuşulmazken Gelecek Partisi İl Başkanı Onur Sivaslı’nın Ankara ziyareti sonrasında son durum belli olacak. Son olarak Saadet Partisi’nde İzmir’den resmi bir rakam açıklanmazken sayının 30 civarında olduğu konuşuluyor.

CUMHUR’DAKİ BELİRSİZLİK

Millet İttifakı’nda durum böyleyken Cumhur İttifakı’nda ise AK Parti ve MHP dışındaki partilerde bir belirsizlik ortamı hâkim. Cumhur İttifakı’na katılan HÜDA-PAR İzmir’de aday adaylığı başvurusuna ilişkin bir çalışma yapmazken seçime Yeniden Refah Partisi ile birlikte AK Parti listelerinden gireceği konuşuluyor. Bunun yanı sıra AK Parti İzmir İl Başkanlığı’na milletvekili aday adaylığı için 188 kişi başvururken bu rakam MHP’de 46 olarak açıklandı.

Bakmadan Geçme