Mobil kanser tarama tırı hizmete girdi

İzmir'in Aliağa ilçesinde, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 'Pembe Prenses' olarak adlandırılan mobil kanser tarama tırı, vatandaşlara hizmet vermeye başladı.

İzmir’in Aliağa ilçesinde, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve “Pembe Prenses” olarak adlandırılan mobil kanser tarama tırı, vatandaşlara hizmet vermeye başladı. Cumhuriyet Meydanı’na konuşlandırılan bu tam donanımlı tır, 21 gün boyunca Aliağalıların hizmetinde olacak. Her gün 09.00 ile 16.00 saatleri arasında açık olacak tır, 30 ila 69 yaş arasındaki vatandaşlara kanser taraması yapıyor.

Kanserin ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Dr. Özkan Orhun, kanserin, kalp-damar hastalıklarından sonra ülkemizdeki en büyük ikinci ölüm nedeni olduğunu belirtti. Dr. Orhun, kanserin genetik, biyolojik, davranışsal ve çevresel faktörlerden etkilendiğini, ancak kanserlerin üçte birinin önlenebilir, üçte birinin erken yakalanabilir ve kalan üçte birinin ise uygun tedavi ve destek tedaviden yararlanabilir olduğunu ifade etti. Bu nedenle, kanserde erken teşhisin büyük önem taşıdığını vurgulayan Dr. Orhun, vatandaşları tarama testlerini yaptırmaya çağırdı.

Mobil kanser tarama tırı hizmete girdi

ÜCRETSİZ TARAMA VE MAMOGRAFİ HİZMETLERİ

“Pembe Prenses” tırında, vatandaşlar ücretsiz olarak mamografi çekimi ve çeşitli kanser tarama testleri yaptırabilecekler. Bu tarama programları, erken teşhis ve tedavi şansını artırarak kanserle mücadelede önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Sağlık Bakanlığı, bu tür mobil tarama hizmetleri ile geniş kitlelere ulaşarak, kanserin erken aşamalarda teşhis edilmesini ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlamayı hedefliyor.

“VATANDAŞLARI TARAMA YAPMAYA DAVET EDİYORUZ”

Kanserle mücadelede erken teşhisin kritik rolünü hatırlatan Dr. Özkan Orhun, tüm vatandaşları bu fırsatı değerlendirerek sağlık taramalarını yaptırmaya davet etti. Tarama işlemleri ücretsiz olup, vatandaşların sağlıklarını korumak ve potansiyel riskleri erken dönemde tespit etmek için önemli bir fırsat sunuyor. Bu mobil tarama tırının, Aliağa’daki sağlık hizmetlerine erişimi artırarak, daha geniş bir kitleye hizmet verme amacını taşıdığını söyleyen Aliağa İlçe Sağlık Müdürü Doktor Özkan Orhun, "Yapılan çalışmalar kanserin, ülkemizde gerçekleşen ölüm nedenleri içinde, kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını göstermektedir. Bir bireyin kansere yakalanmasını etkileyen faktörler; genetik; biyolojik, davranışsal ve çevresel olarak sıralanabilir. Kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri erken yakalanabilir, geriye kalan üçte biri ise uygun tedavi ve destek tedaviden yararlanabilir. Bu nedenle kanserde Erken Tanı son derece önemlidir. Erken tanı için de kanser taramalarını yaptırmak gerekir. Vatandaşlarımız ücretsiz mamografi çekimi ve kanser tarama testleri yaptırabilecek” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme